Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
 Eseménynaptár
Molnár Péter építész (1925 - 2000) akvarelljei és grafikái című kiállítása
Időpont: 2005-11-22 - 2005-12-16
Megnyitó 2005-11-22 18:00:00
Helyszín: HAP Galéria
Cím: Budapest II. ker. Margit krt. 24. földszint


A sokoldalú építész, Molnár Péter (1925-2000) akvarell és grafikai kiállításának megnyitóján került sor a 2004-ben alapított Molnár Péter emlékdíj átadására a HAP galériában (II. Margit krt. 24).

Az alapítók szándéka szerint az építészeti kultúra széles körű terjesztőinek, az építészet kiváló alkotóinak tevékenységét elismerő kitüntetést évente ítélhetik oda az arra érdemeseknek. Az idén Mónus János, a díj kuratóriumának elnöke és Molnár Péterné Baló Borbála, a díj egyik alapítója és a kuratórium tagja Lévai-Kanyó Judit építész-író, könyvkiadónak, illetve a Zsuffa Zsolt - Kalmár László építész párosnak nyújtotta át a díjat. Lévai-Kanyó Judit nevéhez építészeti és építészet közeli könyvek megjelentetése, könyvbemutatók és építészeti témájú írások fűződnek. Az építészpáros munkássága a magas színvonalú, nem hazugságokon alapuló építész-tettekkel, a kommerszkerüléssel, és a fiatalos lendülettel nyerte el a kuratórium tetszését.

Megnyitó és könyvbemutató: 2005. november 22., 18 óra.

A kiállítást megnyitja: Sulyok Gabriella grafikusművész

A ''Felülről körözve - Molnár Péter prózai írásai'' című könyvet bemutatja: Bodnár György irodalmár

Átadásra kerül - második alkalommal - a Molnár Péter emlékdíj

A kiállítás megtekinthető: 2005. december 16-ig, hétfő-péntek 14 -19h

Molnár Péter 1925-ben született Budapesten. 1949-ben szerzett építészmérnöki diplomát a Műegyetemen, majd Lauber László mellett kezdett dolgozni. 1952-ben adták át első művét, a Megyei Tanács Irodaházát Debrecenben. A budapesti Széchenyi rakpart 6. szám alatti társasháza napjainkra a magyar építészet klasszikus épületévé vált. Az EGI székházaként ismert irodaépülete a Duna budai partján, a Batthyány tér közelében határozza meg a látképet mind a mai napig.

Épületeinek jelentős részét az Iparterv építészeként tervezte. A kilencvenes évek változásai során tervezőtársaival ''Tér4'' néven magánirodát alapított.

Nevéhez fűződnek (tervezőtársakkal) a Kőbánya mozi tervei, az Országos Mentőszolgálat központi irodaháza a Róbert Károly körúton, és a Hungária körút és Egressy út sarkán álló hajdani Kontrax székház. Műhelyéből kikerülő főbb ipari épületek Miskolcon a ''December 4. Drótművek'' hatalmas gyártócsarnoka, Kőbányán a Tűzoltóság Országos Javítóbázisa és a Székesfehérvári FÁÉV Sportcsarnok.

Számos tervpályázat nyertes vagy díjazott művének alkotójaként is tisztelhetjük. Hosszú időn keresztül tanított a Mesteriskolán, építészeti tevékenységét két ízben Ybl-díjjal és Csonka Pál-éremmel tüntették ki.

Molnár Pétert épületein keresztül ismerhetjük, de hagyatékában értékes grafikák és akvarellek bizonyítják sokoldalú tehetségét. Ez a HAP Galéria kiadásában megjelentetett kötet egy kisregényét és három elbeszélését tartalmazza, bizonyítván, hogy ''civil'' írásaival is le tudja kötni érdeklődésünket. (W. B.)Hirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest