Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2006. augusztus

Építőipari hírek - 2006-10-20 11:22:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés 2006 augusztusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 3,3%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az év első nyolc hónapjában a termelés 1,6%-kal csökkent. Augusztusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7%-kal volt alacsonyabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése augusztusban 0,9%-kal, évkezdettől 1,7%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése augusztusban 0,9%-kal, az év első hét hónapjában 1,3%-kal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése 8,1%-kal volt kisebb, mint 2005 augusztusában.

Az épületek építésének volumene augusztusban 4,2%-kal, 2006 első nyolc hónapjában 0,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építése 2,3%-kal csökkent 2005 augusztusához viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 2,5%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az öt fő feletti vállalkozások termelésének mintegy felét adó közép-magyarországi székhelyű szervezetek termelése 3,1%-kal csökkent az év első nyolc hónapjában. Ugyancsak kismértékű csökkenés volt megfigyelhető a dél-alföldi székhelyű vállalkozásoknál. A többi régióban nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a közép-dunántúli és az észak-magyarországi székhelyű szervezetek növelték termelésüket (22,3%-kal, illetve 8,9%-kal).

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 2%-kal volt kisebb a 2005. augusztusinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,5%-kal nőtt, az egyéb építményeké 10,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusban kötött új szerződések volumene megegyezett az előző év azonos időszakival. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 12,1%-kal emelkedett, az egyéb építmények építésére kötötteké 14,3%-kal csökkent. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 8,9%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 január-augusztusában.

2005. augusztushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8,9%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 10,2%-kal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,2%-kal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet továbbra is az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta.


Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest