Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2006. szeptember

Építőipari hírek - 2006-11-20 12:33:12


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés 2006 szeptemberében kiigazítatlan adatok szerint 4,8%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 3,7%-kal maradt el az előző évi magas bázistól. Az év első kilenc hónapjában a termelés 2,1%-kal csökkent. Szeptemberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,7%-kal volt magasabb az előző havinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése szeptemberben 1,9%-kal, évkezdettől 1,7%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése szeptemberben 3%-kal, az év első kilenc hónapjában 1,7%-kal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése szeptemberben csaknem egyötödével maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas bázistól.

Az épületek építésének volumene szeptemberben 2,1%-kal nőtt, 2006 első kilenc hónapjában az egy évvel korábbi szinten volt. Az egyéb építmények építése 11,8%-kal csökkent 2005 szeptemberéhez viszonyítva. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 4,2%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az öt fő feletti vállalkozások termelésének mintegy felét adó közép-magyarországi székhelyű szervezetek termelése 1,9%-kal csökkent az év első kilenc hónapjában. Ugyancsak kismértékű csökkenés volt megfigyelhető a dél-alföldi székhelyű vállalkozásoknál. A többi régióban nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a közép-dunántúli székhelyű szervezetek növelték termelésüket (21,8%-kal).

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 7,2%-kal volt kisebb a 2005. szeptemberinél. Ezen belül az épületek szerződésállománya 13,7%-kal nőtt, az egyéb építményeké 16,1%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A szeptemberben kötött új szerződések volumene 26,1%-kal volt kisebb az előző év azonos időszakival. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene mintegy ötödével csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké egyharmadával esett vissza. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 3,4%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005. január-szeptemberben.

2005 szeptemberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8,9%-kal, ezenbelül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 9,8%-kal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,5%-kal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet továbbra is az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta.Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest