Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2006. október

Építőipari hírek - 2006-12-20 13:38:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés 2006 októberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 7,5%-kal haladta meg az előző év októberit. Az év első tíz hónapjában a termelés 1%-kal csökkent. Októberben a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 2,4%-kal volt magasabb az előző havinál.

A korábbi hónapokban mért termeléscsökkenés után az októberi növekedésben a korábbi hónapokénál alacsonyabb 2005. októberi bázisnak és az épületek építésben megfigyelt kiugró növekedésnek volt szerepe.

Októberben az építőipari termelés valamennyi alágazatban meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése októberben 5,8%-kal emelkedett, Évkezdettől 0,7%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése októberben 15,3%-kal nőtt, az év első tíz hónapjában az előző évi szinten volt. A Befejező építés termelése októberben 4,8%-kal emelkedett.

Az épületek építésének volumene októberben kiugróan, 25,7%-kal nőtt; 2006 első tíz hónapjában pedig 2,5%-kal haladta meg az előző évit. Az alacsony bázis mellett több nagyértékű munka (kereskedelmi, ipari, egészségügyi és irodaépületek építése) járult hozzá az épületek építésénél megfigyelt növekedéshez. Az egyéb építmények építése 9,3%-kal csökkent 2005 októberéhez viszonyítva. Évkezdettől számítva az egyéb építmények építése 4,9%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az 5 fő feletti vállalkozások termelésének mintegy felét adó közép-magyarországi székhelyű szervezetek termelése 2,2%-kal csökkent az év első tíz hónapjában. A többi régióban nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a közép-dunántúli székhelyű szervezetek növelték termelésüket (22,5%-kal).

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 14,6%-kal volt kisebb a 2005. októberinél. Ezen belül az épületek szerződésállománya 1,5%-kal, az egyéb építményeké egyötödével maradt el az egy évvel korábbitól. Az októberben kötött új szerződések volumene 42,9%-kal volt kisebb az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene az előző évi magas bázishoz viszonyítva 40,4%-kal esett vissza, az egyéb építmények építésére kötötteké pedig 45,3%-kal, elsősorban az előző évben a gyorsforgalmi utak építésre kötött szerződések okozta magas bázis miatt. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 2,7%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005. január-októberben.

2005 októberéhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8,3%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 8,7%-kal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,6%-kal voltak magasabbak.


Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest