Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Pezseg a bolgár ingatlanpiac

Építőipari hírek - 2007-06-11 16:09:31


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően tapasztalható az ingatlan-boom Bulgáriában. A legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a lakóingatlanok és a nyaralók, de új befektetési lehetőségként megjelentek a golfpályák és az ún. zárt lakóparkok is – mondja a RE/MAX bolgár irodájának vezetője.

A szófiai lakásvásár folytatásaként 2007. május 18. és 20. között debütált BalPEx, Balkan Property Exhibition több mint 200 kiállítóval várta a vendégeket. A nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat, a RE/MAX tapasztalata szerint – aki az esemény ezüst fokozatú támogatója volt – a májusi lakásvásárra érkezők főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, természetesen földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek is keresettek, de jelenleg igen kedvelt és felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek, illetve a síparadicsomok.

A három nap alatt megjelent 7000 látogató között meglepően sok volt a befektető nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek részéről is - magyarázta Ilyan Nikolov, a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója. A bolgár ingatlanok iránt a határon kívül leginkább az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érdeklődnek, onnan is elsősorban a nyaraló- és a lakóingatlanok iránt. Igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja, mely körülbelül három évvel ezelőtt vált felkapottá, és népszerűsége azóta is töretlen, (ilyen például Várna és Burgas). A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz.

A RE/MAX az expón úgy érzékelte, Szófia továbbra is kedvelt célpontja maradt mind a saját használatra mind a befektetési céllal vásárlóknak. Körülbelül két, két és fél évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás megvalósulásának hírére az érdeklődés és az ingatlanárak megemelkedtek. 2005-ben az átlag négyzetméterár 800 euró körül mozgott, mely mára 1200 euróra növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett. A külföldi és a helyi érdeklődök egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosha hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben.

Újdonságként szolgált ez évben a BalPEx kiállításán, hogy a befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, továbbá az ún. zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.

A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek - számol be az itthoni tapasztalatokról Kováts Tibor, a RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője. Bulgáriából ugyanakkor csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot részesítik előnyben.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest