Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Bemutatták a ''nullarezsijű házat''

Építőipari hírek - 2007-06-19 15:24:32


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Több mint 700 építész vett részt a Holcim és a Kortárs Építészeti Központ FENNT c. konferenciáján, melynek célja, hogy előmozdítsa a fenntartható építészetről folyó diskurzust az építészek, várostervezők, mérnökök és ingatlanfejlesztők között és példaértékű, nemzetközi és hazai projekteket mutasson be.
Hivatalosan 2007. június 15.-én jelentették be a második világszintű Holcim Awards versenyt is, mely összesen 2 millió dollárral jutalmazza azokat a projekteket, amelyek a fenntartható építészet jegyében születnek.


A fenntarthatóság az elmélettől az építészeti gyakorlatig

A FENNT konferencián olyan projektet is bemutattak, mellyel a „nulla rezsijű” épület is megvalósítható, s amely különféle alternatív energiaforrásokkal és környezetkímélő megoldásaival nem csupán a külső energiaforrások igénybevételét teszi elkerülhetővé, hanem a ház szennyvíz- és hulladéktermelését is a lehető legkisebbre csökkenti.

A Millenárius Park Theátrum épületében megrendezett konferencia négy egységre tagolt. Körbejárja a fenntarthatóság fogalmát az általános elméleti megközelítéstől az építészeti értelmezésen át a gyakorlati alkalmazásokig.

I. FENNTarthatóság?

Az első fejezetben a fenntarthatóság gondolatának történetét ismerhették meg a résztvevők. A nap elején Luigi Centola előadásával, egy erős felütéssel, építészeti állásfoglalással kezdődött a konferencia. Fleischer Tamás előadásában a fogalom általános jelentésének tisztázásától kiindulva az élet különböző területein betöltött szerepét ismerhették meg, majd Medgyasszay Pétertől arról hallhattak előadást, hogyan jelenik meg a fenntarthatóság építészetben, ezen belül is a magyar építészetben milyen múltra tekint vissza.

II. FENNTartható energiák

Reith András előadásán, és az előző Holcim Awards nyertes terveinek bemutatásán keresztül a konferencia második fejezetében láthattak példákat arra, hogy az energiatudatosság elvei hogyan érvényesülhetnek az építészeti tervezésnél, valamint hogy milyen kritériumoknak kell megfeleljen egy terv, ha a fenntarthatóság elvei szerint kerül elbírálásra. Itt került nyilvános magyarországi meghirdetésre a Holcim Awards 2007-es pályázati kiírása. Kaarin Taipale, a fenntarthatóság világszerte elismert kutatója, a Holcim Awards zsűrijének tagja ismertette, hogy milyen bírálati szempontoknak kell megfeleljen a pályázaton induló terv, melyek a legjobb tervek, és hogyan teljesítették ezeket az elvárásokat.


III. FENNTartható városok

Az egyes épületek tervezésén túlmutatóan a városépítészetben, városfejlesztésekben van meghatározó szerepe a fenntarthatóságnak. Hogyan maradnak fenntartható módon fejleszthetőek városaink? Erre a kérdésre kerestek választ a délutáni előadások során, ahol Bordás András a shanghaji Holcim Forumon hallottakról számol be, ahol az építészet és urbanisztika világszerte elismert képviselői boncolgatták a fenntartható városfejlődés kérdéseit, majd Andreas Delleske előadásán keresztül egy valós modellt ismerhettek meg a konferencia résztvevői a freiburgi Vauban-negyeden keresztül.

IV. FENNTartható részletek

A záró előadásokban a környezetbarát módon épült vagy gazdaságosan működő épületek építőanyagait, a működésüket biztosító rendszerek részleteit ismerhettük meg. Ertsey Attila előadásán keresztül az Autonóm település és az Autonóm ház témakörökben kutató építésztől olyan alkalmazásokra láthattak példákat, mellyel a ‘nulla rezsijű’ ház megépíthető, amely különféle alternatív energiaforrásokkal és környezetkímélő berendezésekkel nem csupán a külső energiaforrások igénybevételét teszi elkerülhetővé, hanem a ház szennyvíz- és hulladéktermelését is a lehető legkisebbre csökkenti. Majd Bernard Olivier ismertette az előző Holcim Awards bronzérmes tervét a Benny Farmot, a modellértékű városfejlesztési koncepciót, mely 187 lakóegységből álló szomszédos lakónegyedekre készült, mindenekelőtt szem előtt tartva a költséghatékonyságot és az infrastruktúra-hálózatok fenntartható módon történő fejlesztését.

A napot kerekasztalbeszélgetés zárta, ahol a résztvevők (Andreas Delleske, Ertsey Attila, Medgyasszay Péter) a fenntartható építészet jövőjének lehetőségeit boncolgatták Szentpéteri Márton, moderátor segítségével.


Neves nemzetközi és hazai előadók

Luigi Centola, építész [Olaszország] – Centola & Associati
Fleischer Tamás, okl. építőmérnök, okl. gazdasági mérnök - az MTA Világgazdasági Kutatóintézete
Medgyasszay Péter, okl építészmérnök - Belső Udvar Építész és Szakértő Iroda, ügyvezető; Független Ökológiai Központ Alapítvány, programvezető
Dr. Reith András PhD, okl. építészmérnök – Mérték Építészeti Stúdió, Paulinyi-Reith Műterem
Edward Schwarz – a Holcim Alapítvány igazgatója
Kaarin Taipale, építész, városkutató CKIR Helsinki Gazdasági Intézet, Finnország, tanácstag, World Future Council
Bordás András, okl. építészmérnök Magyar Építész Kamara Külügyi Munkabizottság, tag
Andreas Delleske,ügyvezető Dellekom, Németország
Ertsey Attila, okl. építészmérnök KÖR Építész Stúdió
Bernard Olivier, L'OEUF (L'Office de L'Eclectisme Urbain et Fonctionnel), Kanada

„Az építészet világszerte a fenntarthatóságra fókuszál, egyre nélkülözhetetlenebbé válik, hogy a fenntarthatóság gondolata hazánkban is átültethető legyen a gyakorlatba a helyi adottságok figyelembevételével.” – nyilatkozta Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója.


Meghirdették a 2. Holcim Awards pályázatot

A Holcim Awards-ra bárki nevezhet, akinek a projektje a fenntartható építészet területét érinti – építészek, tervezők, mérnökök vagy beruházók. Azonban csak azok a projektek nevezhetők, melyeknél a kivitelezés 2007. június 1-ig nem kezdődött el.
A verseny első fordulója 2008-ban a regionális nyerteseket választja ki, akik automatikusan bejutnak a 2009-ben tartandó világszintű versenyre

A most kihirdetett versenyben a 35 éven aluli szakemberek számára külön versenyt írt ki a Holcim. Az építészeti projektekhez kapcsolódóan az előrehaladott állapotban lévő terveken felül a Holcim Awards a különleges látásmódot és a fenntartható építészet fogalmi körében született megvalósítható ötleteket díjazza.Szervezők:

Holcim Hungária Zrt.

H-1037 Budapest
Montevideo u. 2/c II. lépcsőház 3. em.
Telefon +36 1 398 60 00
Fax +36 1 398 60 13
Márta Irén, kommunikációs igazgató


Kortárs Építészeti Központ

H-1074 Budapest
Hársfa u. 26
Telefon +36 1 225 35 30
Fax +36 1 225 35 29
Finta Sándor, építész, kuratóriumi elnök
Gerle Ákos, építész, program-koordinátor
Kiss Ida, építész, kurátor


Orgament Rendezvényszervező Kft.

H-1118 Budapest
Ugron G. U. 35.
Telefon +36 1 248 32 41
Fax +36 1 248 32 50
Kiss Bernadette, ügyvezető igazgató
Szabó Krisztina


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest