Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Csökkenhet a banki finanszírozású ingatlanügyletek száma 2008-ban

Építőipari hírek - 2007-11-27 11:49:38


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az Európai Unió belső piaci biztosa szerint már 2008 januárjában várható a jelzálogpiaci EU harmonizáció, mely egységesíteni fogja a hitelkihelyezések feltételeit, megelőzendő egy újabb globális pénzpiaci válságot. A Mazars Metrum a jelzálogpiaci EU harmonizáció, az Egyesült Államokbeli másodlagos jelzálogpiaci válság és a nemrég jóváhagyott 2008-as adóváltozások együttes hatásának magyarországi vonatkozásait vizsgálva úgy látja, hogy mindezek három kiemelt ponton érinthetik az ingatlanpiacot: a ténylegesen megkötött ingatlanügyletek száma csökkenhet, a kockázatkedvelő magántőke társaságok és alapok, illetve a tapasztalt pénzügyi és adótanácsadók szerepe erősödni fog.

Az Egyesült Államokbeli másodlagos jelzálogpiaci válság negatív pénzpiaci hulláma - több tekintélyes nemzetközi pénzügyi szakértő szerint is – eléri, vagy már el is érte Európát, ezért az európai pénzpiaci források szűkülése és drágulása várható. Ezt erősíti a most készülő jelzálogpiaci EU harmonizáció is, mellyel az EU belső piaci biztosa szerint már 2008 januárjában számolhatunk, és amely szerint uniós direktíva fogja szabályozni, illetve egységesíteni a hitelkihelyezések feltételeit, - megelőzendő egy újabb hasonló globális pénzpiaci válságot. A harmonizáció eredményeként ugyanakkor további következményekkel szükséges számolni.

Ezek az intézkedések az európai banki finanszírozási feltételek szigorodásához vezethetnek. Szakértők szerint pedig mindez azon országok gazdaságát fogja lelassítani, ahol a nagy finanszírozás igényű építőipar és az ingatlanpiaci tranzakciók a gazdaság húzóerejének számítanak.

A Mazars Metrum várakozásai szerint lesznek olyan EU-s országok, akik kifogással élnek majd a liberális hitelelbírálást akadályozó, versenyt gátló intézkedéssel szemben, így például a fejlett banki szektorral rendelkező Egyesült Királyság, illetve az EFTA tagállam Svájc, amely kétoldalú megállapodásokon keresztül eddig is beépítette jogrendjébe az uniós irányelveket.

A készülő jelzálogpiaci EU harmonizáció magyarországi hatásai

A Mazars Metrum együtt vizsgálta a várható jelzálogpiaci EU harmonizáció magyarországi vonatkozásait, illetve a magyar parlament által nemrég jóváhagyott 2008-as adóváltozásokat, amelyek különböző – az ingatlanpiac szempontjából negatív hatású - áfa, illeték, és személyi jövedelemadó jogszabályváltozásokat hoztak.

Az elemzés alapján három irányadó következtetés vonható le.

1. Egyrészt a banki finanszírozású tranzakciók feltételeinek szigorodása miatt a magyarországi ingatlanügyletekben a ténylegesen megkötött ingatlanügyletek számának csökkenése várható.

2. Másrészt a kockázatkedvelő magántőke társaságok és alapok szerepének erősödése feltételezhetően ellentételezni fogja a hitelintézetek konzervatívabb hitelkihelyezését.

3. Harmadrészt pedig az ingatlanügyletekben a tapasztalt pénzügyi és adótanácsadók szerepe és fontossága még az eddigieknél kiemeltebb lesz, ugyanis az ingatlantranzakciók pontosabb pénzügyi-adózási megtervezése elengedhetetlen lesz a banki hitelkihelyezések feltételeinek szigorítása miatt. Az ingatlanbefektetők számára a kifinomult adózási és pénzügyi tervezés a befektetések induló fázisában, valamint a különböző kiszállási (ún. exit) stratégiák pontos megtervezésében kap kiemelt jelentőséget. Ugyanakkor a banki finanszírozású ingatlanfejlesztési projektek számára a beruházás időszakában megtervezett pénzáram a megváltozott áfa szabályok miatt kap az eddigieknél nagyobb hangsúlyt.

’Cross Boarder Real Estate Transactions’ - Határokon átnyúló ingatlantranzakciók a Mazars Metrum szervezésében
A Mazars Metrum Kft. az utóbbi években ingatlanpiaci pénzügyi és adótanácsadásra szakosodott csoportot állított fel, amely tranzakciókhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. Ez a csoport folyamatosan bővül, és a segítségükkel létrejött tranzakciók száma egyre nő. Legközelebbi szakmai rendezvényük e témában a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamarával közös szervezésben megrendezésre kerülő ’Cross Boarder Real Estate Transactions’ (Határokon átnyúló ingatlantranzakciók) című, angol nyelvű szakmai szemináriumán. (Helyszín és időpont: Corinthia Grand Hotel Royal, 2007. december 4., 9.00 óra, Jelentkezés: membershipofficer@bcch.com)


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest