Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Construma Újdonság díj

Építőipari hírek - 2008-04-07 12:50:09


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Megváltozott szempontrendszer szerint, és új elnevezéssel osztották ki a Construma Nagydíjat a kiállítást megelőző sajtótájékoztatón. A kritériumrendszer súlypontját a termék innovációs tartalma és minősége jelenti az idei évtől, ennek megfelelően a szakértőkből álló zsűri a beérkező 11 pályázatból a Wienerberger Téglaipari Zrt. Porotherm Profi téglája a Grand-Ács Kft., Grand-Dupla boronafalas falszerkezete, a Kunság Fenster Kft. térben íves tolóajtója, és a Wieland - Werke AG Cuprotherm CTX®-csőrendszere kapta meg a díjat.

Wienerberger Téglaipari Zrt. Porotherm Profi (Construma: A pavilon, 212/d)
A Magyarországon új falazati technológia lényege a - Wienerberger által Németországban már két évtizedes múltra visszatekintő - tizedmilliméteres pontosságúra csiszolt tégla, amelyet lézeres szintezésű alapra helyeznek el, s építése nagyfokú szakértelmet kíván. A csiszolt tégla alkalmazásával jelentősen javul a falazat hőszigetelő képessége, csökken a habarcsszükséglet, és gazdaságosabb lesz az építkezés. Esztétikusabb falak készíthetők, kevesebb hulladékkal és hatékonyabb munkával.
Kizárólag a Wienerberger által kiképzett kőművesek alkalmazhatják a rendszert, s a csiszolt téglákat illetve az azzal együtt értékesített habarcsot – amelynek árát a tégla ára tartalmazza – a építőanyag-telepeken nem a hagyományos módon lehet megvásárolni. A Wienerberger szakemberei a kivitelező által kiszámított, a téglához járó speciális habarcs mennyiségét alaposan leellenőrzik, és a szükséges mennyiségű anyagot a gyárból közvetlenül az építés helyszínére szállítják.
A Wienerberger – a válaszfaltéglák kivételével – minden Porotherm termékét gyártja csiszolt változatban is. A rendszer a hagyományos téglához képest valamivel magasabb listaáron kerül piacra, ám a szállítást, a rendszerhabarcs biztosítását és a falazási idővel elérhető megtakarítást is figyelembe véve a falazat összköltsége megegyezik a megszokott téglafal költségeivel.
Európa nagy téglaépítési hagyományokkal rendelkező országaiban az új technológia részaránya már eléri a 25-30 százalékot is.

Wieland - Werke AG Cuprotherm CTX®-csőrendszer (Construma: C pavilon, 5/l)
A cuprotherm ctx® csőrendszert a Wieland-Werke AG. azért fejlesztette ki, mert a rézalapanyag tőzsdei árnövekedése és –ingadozása következtében a hagyományos rézcsövek veszítettek piaci részarányukból. Szükség volt ezért egy olyan csőrendszerre, amely. Az eredeti SANCO® illetve WICU® rézcsövekhez képest jóval vékonyabb rézcsövet (1,0 – 2,0 mm falvastagság helyett 0,30 – 0,50 mm) vastagabb PE-bevonattal látják el. Ez az eljárás egyesíti a réz kiváló tulajdonságait az egyéb csőrendszerek kedvezőbb árfekvésével Ilyen formán azonos hosszra vetítve sokkal kevesebb réz felhasználásával jól hajlítható és mégis mechanikai behatásoknak ellenálló rézcső piaci bevezetése vált lehetővé. A csőtekercsek hossza a SANCO® ill. WICU® típusú rézcső tekercsekhez képest a duplájára nőtt, ezért eleve kevesebb kötőelemet kell alkalmazni. A kivitelezők számára a csőrendszer ára nemcsak alacsonyabb, hanem stabilabb, jobban kalkulálható, mint a normál rézcsöveké.
A csövek felhasználása egyelőre háztartási hideg- és melegvíz, fűtő és hűtő rendszerek (felületfűtés és hűtés, valamint fűtőtest bekötés) vonatkozásában célszerű, gázvezeték építéséhez az engedélyezés folyamatban van. A cuprotherm ctx® csőrendszer keretében háromféle méretű cső ajánlott: 14 x 2, 16 x 2 és 20 x 2 mm.

Grand-Ács Kft. Grand-Dupla boronafalas falszerkezet (Construma: A pavilon, 210/a )
A tradicionális építési mód megtartása során az egyre fokozódó műszaki igények kielégítésére fejlesztette ki a Grand-Ács Kft. - a Nyugat Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának bevonásával - a dupla boronafalas falszerkezetét, amely a modern hő- és páratechnikai követelményeknek is megfelel. (U=0,24 W/m2K) A dupla boronafal ötlete nem új, viszont a fogadószinthez, födémhez, tetőhöz való kapcsolódása, csomópont kialakítása olyan rendszert tesz lehetővé, amely hőhíd-mentes épületet eredményez, a lakóterület megszakítása nélküli hőszigetelés által. A boronafal egymáson vízszintesen elhelyezkedő gerendákból készül, a sarkokon összelapolt kötésekkel, melyet egy CNC vezérelt ácsipari szabászgép milliméter pontossággal készít el. A technológia az esztétikai elvárások teljesítésén túl az építkezés időtartamának minimalizálására is lehetőséget nyújt.

Kunság Fenster Kft. Térben íves tolóajtó (Construma: A pavilon, 206/b)
A közel húszéves múlttal rendelkező Kunság Fenster Kft. megrendelői igényekre alapozott, építészek esztétikai elképzeléseibe illeszkedő, saját műszaki fejlesztése a térben íves tolóajtó. Anyaghasználatban a különleges gondoskodással válogatott fa alapanyag mellett egyedi gyártású íves üveg a jellemző, igény szerinti rádiuszban kérhető íves vezető sínekkel, alap-vasalatként SIEGANIA-AUBI vasalatcsalád emelő-toló elemeivel. A csomópont kialakítás és a beépítés szinte teljes körűen megegyezik az egyenes vonalú emelő-toló rendszerrel. A klasszikus és modern építészeti stílusokba is beilleszthető megoldás MABISZ minősítéssel rendelkezik. Főbb műszaki paraméterei: szélállóság: SZ1 különleges 1500 PA nyomásra 1,44 mm alakváltozás); légzárás: L2 nagy 600 PA légnyomáskülönbségnél; Vízzárás: V1 különleges 750 PA-ig nem ázik be; hőszigetelés: H1 különleges UW=1,1 W/m2K; léghanggátlás: LH3 közepes RW=35 dB.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest