Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2008. március

Építőipari hírek - 2008-05-19 10:23:42


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipar termelése 2008 márciusában kiigazítatlan adatok alapján 13,5%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 12,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva pedig 2,5%-kal haladta meg az előző havit. Az év első három hónapjában a termelés egyötöddel maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos negyedévihez viszonyítva 4,9%-kal emelkedtek.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 16,7%-kal kisebb volt a 2007. márciusinál, évkezdettől számítva 21,6%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése 10,4%-kal, a befejező építésé 9,3%-kal mérséklődött a tavaly márciusihoz képest.

Kiigazítatlan adatok szerint az épületek építésének volumene 18,3%-kal, az egyéb építmények építéséé 6,9%-kal csökkent 2007 márciusához mérten; évkezdettől az épületek építése 14%-kal, az egyéb építményeké több mint egynegyedével lett kisebb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 4,2%-kal alacsonyabb, az egyéb építmények építése 2,3%-kal magasabb volt az előző havinál.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 23,6%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A márciusban kötött új szerződések volumene 11,2%-kal kisebb volt, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 23%-kal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 15,7%-kal emelkedett – a növekedésben az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítésekre kötött több, kisebb értékű szerződésnek volt szerepe. Az év első három hónapjában kötött szerződések volumene 4,4%-kal magasabb volt a 2007. január–márciusinál, az autópálya-építésre még januárban megkötött nagy értékű szerződésnek köszönhetően.

Az építőipar termelői árai 2008 I. negyedévében az előző év azonos időszakihoz viszonyítva 4,9%-kal emelkedtek, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek, egyéb építmények alágazat áremelkedése 4,6% volt. Az egyes építményalcsoportokban a növekedés 3,9% és 6,6% között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés üteme 2,6% volt, a szerkezetkész épületek, egyéb építmények árainak növekedése szintén 2,6%-ot tett ki.Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest