Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Bérlakásépítés

Építőipari hírek - 2008-05-20 14:41:25


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Társaság a Lakásépítésért Egyesület kommentárja a 2008. I. negyedéves építési- és használatbavételi engedélyek alakulásához

Aggodalommal szemléli az építőipari egyesületeket és jelentős építőanyag gyártókat tömörítő Társaság a Lakásépítésért Egyesület az építési és használatba vételi engedélyek számának 2008. első negyedéves alakulását: az országos adatokat szerint az átadott lakások száma az előző év hasonló időszakához képest ugyan még 5 %-kal nőt, az építési engedélyek száma azonban 14 %-kal csökkent. Az egyesület osztja a piac számos szereplőjének abbéli véleményét, hogy az elkövetkező időkben tovább csökkenhet mind a kért építési engedélyek, mind az épített lakások száma, amely a GDP hozzávetőleg 10%-át adó, és több százezer főt foglalkoztató építőipar leépülését okozhatja.

A tendenciát jól szemlélteti a piac barométerének is nevezett, tipikusan társasházi régióként számon tartott Budapesten kért építési engedélyek számának 30 %-os csökkenése és az, hogy a megkezdett építkezéseken belül a saját használatra épített lakások száma emelkedett.

Az évek óta gyenge piacot érzékelve az Egyesület nem csupán előre jelezte a visszaesést, de az évtizedek óta jól működő osztrák modell alapján kidolgozott, a magyar viszonyokra adaptált koncepcióval állt a döntéshozók elé: az építőipari ingadozásokat egy új, piaci és állami eszközökkel szabályozott bérlakás építő, bérlakás kezelő szektor tudná leginkább kiegyensúlyozni.

A beruházók téma iránti nyitottságát bizonyítja, hogy míg az elmúlt években tapasztalt állami próbálkozások nem hozták meg a várt eredményt, néhány cég magán kezdeményezésében épültek már bérlakások az ország több pontján (legutóbb a IX. kerületben döntöttek egy ilyen projekt beindításáról). Ugyanakkor ahhoz, hogy Magyarország a bérlakás kínálat területén az Európai Unióhoz viszonyított lemaradását behozza, az állam által biztosított működési garanciákra van szükség. Ezzel nem csupán az építőipar termelését lehet kiegyensúlyozni, amely hozzájárulhat a magyar munkaerő mobilitásához, és egyben a gazdasági fejlődéshez, de egyúttal létrejöhetne a tőkeerős, befektetők számára is vonzó, hosszú távon megbízhatóan működő közhasznú bérlakás építő és kezelő társaságok köre. Külföldi példák bizonyítják, hogy e társaságok, korlátozott, ám biztos hozamlehetőségeik miatt közkedveltek mind a szakmai, mind a pénzügyi befektetők körében.

A lakásépítési piac kiegyensúlyozása és az építőipar ingadozásának csökkentése érdekében, a nyugati szomszédunknál évtizedek óta működőhöz hasonló elkötelezettségre, és a választási ciklusokon túlmutató politikai konszenzusra van szükség, amelynek kialakítását a Társaság a Lakásépítésért Egyesület szerint haladéktalanul el kell kezdeni.További információ:
Honlap: www.lakasépitesert.hu
E-mail: tarsasag@lakasepitesert.hu


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest