Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2008. április

Építőipari hírek - 2008-06-26 11:35:39


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés volumene 2008 áprilisában kiigazítatlan adatok alapján 0,8%-kal volt magasabb, munkanaptényezővel kiigazítva 1,6%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 2,9%-kal haladta meg az előző havit. Az év első négy hónapjában a termelés 13,5%-kal maradt el a 2007-es azonos időszakitól.

A termelés korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú csökkenése után az áprilisi kismértékű (0,8%-os) növekedésben a nagyszervezetek termelésének jelentős emelkedése mellett a munkanapok alakulásának és az alacsony előző évi bázisnak is szerepe volt.

A szezonálisan kiigazított adatok elmúlt három hónapban megfigyelt kismértékű, de folyamatos növekedése arra utal, hogy a termelés 2005–2006-ban ekövetkezett jelentős bővülését követő, 2007-ben tapasztalt nagymértékű visszaesés megállni látszik. Az áprilisi havi termelés egy szinten van az előző év azonos hónapjának alacsony bázisával.

Az építőipar alágazataiban áprilisban két ellentétes folyamat volt megfigyelhető. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése áprilisban 2007 azonos időszakához viszonyítva 4,1%-kal csökkent. Nőtt viszont a tavaly áprilisihoz képest az épületgépészeti szerelés termelése, 3,6%-kal, a kis súlyú befejező építésé pedig 24,2%-kal.

Az áprilisi kismértékű termelésnövekedésen belül a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult. Míg épületek építésének volumene 7,6%-kal csökkent, az egyéb építmények építéséé 13,8%-kal emelkedett 2007 áprilisához mérten. Az építőipari termelés első négyhavi 13,5%-os csökkenésén belül az épületek építése 12,1%-kal, az egyéb építményeké 15,4%-kal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva mindkét építményfőcsoport termelése meghaladta az előző havit, az épületeké 9,2%-kal, az egyéb építmények építése 3,5%-kal.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 31,7%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya mintegy 30%-kal, az egyéb építményeké egyharmaddal volt kisebb az előző évinél. Az év első négy hónapjában kötött szerződések volumene 3,1%-kal alacsonyabb volt a 2007. január–áprilisinál. Épületekre január-áprilisban az előző év azonos időszakinál 28,7%-kal kisebb, míg egyéb építményekre 41,2%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. A növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.


Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest