Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Halvány építőipari teljesítmény az első félévben

Építőipari hírek - 2008-08-19 16:06:33


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A KSH augusztus 19-én közzétett építőipari jelentése az év első félévének számvetéseként – az építőipari termelés volumene 10,9%-os mérséklődésével – hasonlóan negatívan alakul, mint a július végén publikált lakásépítési és építési engedélyek számát áttekintő jelentés.

Az épületek építésére vonatkozó szerződésállomány egyharmaddal csökkent, a használatba vételi engedélyek átlagosan 15%-os csökkenése nagyobb mértékben a többlakásos társasházakat és Budapestet érintik. A kiadott új építési engedélyek 1%-os csökkenése a 10%-nál is jelentősebb budapesti és községeket érintő csökkenés és a többi város növekedéséből adódik össze.

A KSH részletes jelentései:
Forrás: www.ksh.hu

Építőipar, 2008. június (2008.08.19.)

Az építőipari termelés volumene 2008 júniusában kiigazítatlan adatok alapján 8,1%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 9%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 5,4%-kal volt kisebb az előző havinál. Az év első hat hónapjában a termelés 10,7%-kal maradt el a 2007. azonos időszakitól. Az építőipar termelői árai 2008 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,8%-kal emelkedtek.


A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júniusban 16,1%-kal csökkent 2007 júniusához viszonyítva; évkezdettől 16,4%-kal maradt el az előző év azonos időszakától. Az épületgépészeti szerelés termelése 9,3%-kal csökkent, a kis súlyú befejező építésé 27,2%-kal meghaladta a 2007 júniusit.

A termelés júniusi visszaesése mindegyik építményfőcsoportnál megfigyelhető volt. Az épületek építésének volumene 9,2%-kal, az egyéb építmények építéséé 6,6%-kal csökkent 2007 júniusához mérten. A termelés visszaesése mindkét építménycsoportban a legnagyobb szervezetek körében volt jelentős. Az építőipari termelés első hat havi 10,7%-os mérséklődésén belül az épületek építése 10,9%-kal, az egyéb építményeké 10,3%-kal lett alacsonyabb. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva júniusban az épületek építése 5,3%-kal, az egyéb építményeké 0,7%-kal maradt el a májusitól.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 35,2%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 35,1%-kal, az egyéb építményeké 35,2%-kal csökkent az előző évihez mérten. Az év első hat hónapjában kötött szerződések volumene 13,8%-kal alacsonyabb volt a 2007. január–júniusinál. Évkezdettől épületekre az előző év azonos időszakinál 30%-kal kisebb, egyéb építményekre 11%-kal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Ez utóbbi növekedés az autópálya-építésre még januárban kötött nagy értékű szerződés eredménye.

Az építőipar termelői árai 2008 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,8%-kal emelkedtek, ezen belül az építőiparban legnagyobb súlyt képviselő szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése alágazat áremelkedése 5,9% volt. Az egyes építményalcsoportokban a növekedés 4,9% és 6,8% között szóródott. Az előző negyedévhez viszonyítva az építőipar egészében az áremelkedés mértéke 1,5% volt, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 1,6%-kal növekedtek.
További információ


Lakásépítések, építési engedélyek, 2008. I. félév (2008.07.31.)

2008 első félévében több mint 11 ezer befejezett lakás kapott használatbavételi engedélyt és közel 21 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 15%-kal, az új lakásépítési engedélyeké 1%-kal volt kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Az átlagosnál erőteljesebb a visszaesés a vállalkozói lakásépítés terén, továbbá a fővárosban.


A vállalkozói lakásépítés már 2008 elejétől visszaesett, de az első negyedévben ezt még pótolták, sőt többletet is eredményeztek a természetes személyek építkezései. A II. negyedévben azonban már minden építtetői csoportban erőteljes csökkenés következett be, ennek következtében összességében 6%-kal kevesebb lakást vettek használatba, mint az első negyedévben, és 30%-kal kevesebbet, mint 2007 II. negyedévében. A kiadott új engedélyek száma ugyanakkor fordított irányban alakult: az év első három hónapjához képest 33%-kal, 2007 hasonló időszakához képest 12%-kal több új lakásépítési engedélyt adtak ki.

Az év első felében használatba vett lakások nagyobbik részét a lakosság építtette saját használat céljából, az új lakások közel fele családi házban épült. A vállalkozói lakásépítések az átlagosnál nagyobb mértékben, 22%-kal estek vissza, az értékesítésre szánt lakásoknál és a többszintes, többlakásos építkezéseknél 19%-os a csökkenés. A kivitelezésben tovább csökkent a lakossági házilagos kivitelezés aránya, már csak 21%-ot tesz ki. Leginkább a kislakások építése szorult vissza, s a 60 m2 feletti lakások aránya nőtt az új építési állományban. Az új lakások átlagos alapterülete 91 m2, 5 m2-rel nagyobb, mint az előző év hasonló időszakában. Az építkezések területi alakulása Budapesten és a községek átlagában mutatja a legkedvezőtlenebb képet; itt egynegyeddel, illetve egyötöddel esett vissza a lakásépítés. Dél-Alföld az egyetlen régió, ahol ebben a félévben nőtt (9%-kal) a használatba vett lakások száma.

Az építési szándék alakulását jelző új építési engedélyek is a fővárosban és a községekben estek vissza az átlagosnál nagyobb mértékben, míg a városokban 10%-kal nőtt a számuk. Régiós szintet nézve az ország nagyobb részén növekedett az építési hajlandóság; Közép- és Nyugat-Dunántúlon, Dél-Alföldön 16–18%-kal több, ugyanakkor Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon egyharmaddal, illetve egynegyeddel kevesebb új engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban. A tervezett építkezések között a kétlakásos épületek lakásszáma dinamikusan (23%-kal) nőtt, míg az egylakásosak 15%-kal visszaestek, s már csak egyharmados hányadot képviselnek az új lakóépületek lakásai között.

Az üdülőépítésnél is ellentétes irányban alakult az építési szándék és a befejezett üdülőépítés; az új engedélyek száma meghaladja (26%-kal), a használatba vetteké viszont alatta marad (30%-kal) az előző évinek. 2008 első felében 650 üdülőegység építésére kértek engedélyt, s alig 200 üdülőegység építése fejeződött be, átlagosan 66 m2-es nagysággal.
Közel 1400 lakás szűnt meg, 5%-kal kevesebb, mint 2007 első felében. Ezek átlagos mérete 68 m2 volt. A megszűnések legfőbb oka az avulás (44%) és a lakásépítés (38%).

A 2008 első félévében kiadott új építési engedélyek alapján a beépíteni tervezett terület a lakóépületekben megközelíti a 2 millió m2-t, a nem lakóépületekben e fölött van. A lakóépületek esetében ez stagnálást, a nem lakóépületeknél 37%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A nem lakóépületek körében három területen mutatkozott jelentős fejlődés: a mezőgazdasági célt szolgáló épületeknél a beépíteni kívánt terület duplája az előző évinek, a kereskedelmi épületeknél, valamint a szálláshely-szolgáltató, vendéglátó épületeknél több mint másfélszerese.
További információ


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest