Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Politikai konszenzust sürget a Társaság a Lakásépítésért Egyesület

Építőipari hírek - 2008-10-22 13:36:18


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A központi költségvetés lakásügyi előirányzata 2007 évet követően mintegy 35 milliárd forinttal csökkent, így 2008 évben 190,7 milliárd forint volt lakásügyre elkülönítve. Ez a költségvetési kiadási főösszeg 2,11%-a, a GDP-hez mérten meghatározva pedig 0,7%.

Az elmúlt évben nemhogy az inflációt nem követte, hanem abszolút értelemben is csökkent a lakásügyre fordított központi szerepvállalás.

Az Egyesület számításai szerint (http://www.lakasepitesert.hu/?menu=kalkulator ) akár csak a 2007 év után elvont 35 milliárd forint visszapótlásával is egy nagyon komoly bérlakás építési programot lehetne finanszírozni, amely ennek az összegnek a többszörösét kitevő likviditást adna a jelenleg komoly válságban lévő építőiparnak, egyúttal az egyre aggasztóbb gazdasági helyzetből is kiutat mutathatna, valamint biztos, konzervatív finanszírozási célt adhatna a magyar bankoknak.


A lakásügyi kiadások jellemzően a „szocpol” jellegű támogatások, a támogatott lakáshitelek és a lakástakarék-pénztári termékek támogatása között oszlanak meg. Ezek között a jogcímek között vegyesen szerepel a lakásépítések és a használt lakások megszerzésének támogatása.

Arról kevés szó esik, hogy a lakásépítések támogatása voltaképpen „nullszaldós” a központi költségvetésnek. A lakásépítések ugyanis munkahelyeket teremtenek, és jelentős gazdaságélénkítő hatásuk van, amely jelentos adó-és járulék bevétellel jár. A lakásépítések támogatása révén az állam úgy tud elérni kiemelt társadalmi, szociális célokat, hogy mellette komoly gazdaságélénkítő hatást is kifejt, hazai munkahelyeket teremt, likviditást ad a lánctartozásokkal terhelt építőipari szegmensnek.


A lakásépítések száma az utóbbi években drasztikusan visszaesett, és a jövőben épülő lakásszám előrejelzéséhez használt „használatbavételi engedély” számadatok további visszaesést sejtetnek.


Az Egyesület szerint politikai ciklusokon átívelő konszenzusra van szükség a parlamenti pártok között a lakásépítések támogatásával kapcsolatban. Erre azért is szükség van, mert a mintegy 4,2 millió magyarországi lakásállományt feltételezve, minimum 40 – 50 ezer új lakásnak kellene épülni évente, hogy a magyar lakásállomány elöregedése megálljon. Ennek az az oka, hogy egy átlagos minőségű lakóház hasznos élettartama (ameddig gazdaságosan felújítható) hozzávetőleg 100 év – a panellakások esetében viszont ez az időszak jóval rövidebb.

Konszenzus kell azért is, mert a ciklikus lakásépítések miatt pl. a panellakások élettartama is egy szűk időszakban fog lejárni. Az erre való felkészülés több évtizedes előretekintést és tervezést igényel. Az építőipari ciklusok kiegyenlítése az ipar érdeke is, hiszen ez szolgálja a kapacitások egyenletes kihasználását és a stabil munkahelyteremtést.


A Társaság a Lakásépítésért Egyesület üdvözli, hogy az Önkormányzati Minisztérium szervezésében hamarosan ismét összeülhet a Nemzeti Lakáspolitikai Tanácsadó Testületet, ahol számos területről érkező szakember részvételével mód nyílik a lakásügyet érintő kérdések áttekintésére. Ez a jelenlegi gazdasági helyzetben (pl. lakáshitelekkel kapcsolatos bizonytalanságok és a devizahitelezés megszűnése) egyre sürgetőbb feladat.

A jelen világgazdasági helyzetben állami szinten cselekvési programot kell készíteni, aminek szükségszerű eleme a lakásépítések, az ingatlanfinanszírozás kérdéseinek áttekintése, és a jelenleginél szélesebb állami szerepvállalás meghatározása. Amennyiben erre nem kerül sor, az a lakásépítések számának további drasztikus csökkenését, ezzel együtt gyárbezárásokat, az ipari kapacitások visszafejlesztését, elbocsátásokat, a GDP szűkülését, és a magyar lakásállomány további elöregedését vonja magával.

Az Egyesület szerint egy állam által koordinált és felügyelt bérlakás építési program lehet a megoldás a jelen helyzetre. Az Egyesület ennek érdekében készített egy megvalósíthatósági tanulmányt (http://www.lakasepitesert.hu/tanulmanyok/06-01.pdf ), ezzel is próbálja segíteni a döntéshozók munkáját.


További információ:
Társaság a Lakásépítésért Egyesület
Tel.: (1) 464-7049
Web: www.lakasepitesert.hu


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest