Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Környezetbarát alapanyaggyárat nyitott a Baumit Visontán

Építőipari hírek - 2008-10-31 15:28:41


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Baumit Kft. 2008. október 31-én átadta át - sorrendben a negyedik - új és korszerű, a régióban egyedülállóan különleges gyártóüzemét egy nem kevésbé különleges helyen: Visontán, a Mátrai Erőmű területén.

Az elsősorban vakolatok és hőszigetelő rendszerek gyártójaként ismert Baumit Kft. az osztrák Schmid Industrie Holding (SIH) Kelet-Európai vállalatcsoportjának első tagjaként 1990-ben alakult meg Magyarországon. A SIH a Közép-Európai régió egyik legnagyobb, teljes mértékben magántulajdonban lévő építőanyag konszernje. A családias légkörű ünnepségen a Baumit Kft. képviselőin és a hivatalos vendégeken kívül jelen voltak a tulajdonos Schmid család tagjai is és Ferdinand Mayrhofer-Grünbühel, Ausztria budapesti nagykövete.

A Baumit Kft. fennállásának közel 20 éve alatt a hazai építőanyag piac egyik vezető szereplőjévé vált. Legfontosabb termékei a habarcs- és vakolatrendszerek, a padlók aljzatképzésére használt esztrichek, valamint a napjainkban igencsak aktuális homlokzati hőszigetelő rendszerek. A gyártás eddig három magyarországi üzemben történt: a cég szárazhabarcs-gyárai Dorogon és Alsózsolcán működnek, a vödrös vékonyvakolatok és homlokzatfestékek előállítása Pásztón. A most átadott negyedik üzemben késztermék nem, csak az egyes termékek gyártáshoz szükséges kötőanyag készül.

A közel négymilliárd forintos beruházással felépülő új üzem a Mátrai Erőműben keletkező füstgáz kéntelenítése során melléktermékként keletkező, az ún. REA-gipszből az önterülő esztrich aljzatok alapanyagát jelentő alfa-félhidrátot állít elő. Az újdonságnak számító technológiát Európában harmadikként alkalmazták a hazánkban most átadott új üzemben.

Az építőiparban reneszánszát élő gipsz - mint a habarcsok kötőanyaga - ugyanis bányászható formájában hazánkban csak nagyon kis mennyiségben található meg. A természetes gipszszel megegyező kémiai összetételű anyag, a REA-gipsz, amely igen jelentős mennyiségben áll rendelkezésre Visontán. A barnaszénnel, lignittel üzemelő hőerőművek számára előírt környezetvédelmi eljárás ugyanis a füstgázkéntelenítés, melynek során a kibocsátott füstgázból mészkő-szuszpenzió hozzáadásával kivonják a kén-dioxidot. Az eljárás mellékterméke a REA-gipsz, melynek jellemzője a nagyfokú tisztaság, ami a natúr gipsz esetében nem törvényszerű. A REA-gipsz éppen ezért kiválóan alkalmas arra, hogy a kristályszerkezetében megkötött víz nagy részének eltávolítása után olyan, jó minőségű kötőanyagot hozzanak létre, melyből különféle gipszes kötőanyagú építőipari termékek állíthatók elő.

Illy Gábor ügyvezető, Friedrich és Robert Schmid tulajdonosok
Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Mátrai Erőmű területén felépített üzemcsarnok megvalósítása során arra törekedtek, hogy minél jelentősebb számban adjanak megrendelést magyar beszállítóknak. Az üzemben a REA-gipszhez adalékszerek hozzáadását követően - téglát préselnek, melyet gőzérlelés után kiszárítanak, majd porrá őrölnek, így nyerik a továbbfelhasználásra alkalmas gipsz alfa-félhidrátot. Az alfa-félhidrát kötőanyaggal készülő gipszesztrich számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos cement-kötőanyagú aljzatbetonokkal szemben.

Bár a Baumit piaci stratégiája változik, egy dolog azonban állandó: az innováció iránti elkötelezettség - folytatta Illy Gábor. Megítélésük szerint az európai építőipari technológia fejlődésével a gipsz használata egyre elterjedtebbé válik. A gipsz kötőanyag iránti megnövekedett régiós igényt hivatott az új üzem kielégíteni. A Baumit az új munkalehetőségek megteremtésén túl, feladatot ad a környék beszállítóinak, vállalkozóinak, egyszersmind hozzájárulva egy környezetvédelmi probléma hatékony megoldásához, hiszen az új üzem egy erőművi technológiában melléktermékként keletkező anyag hasznosítását fogja végezni.


Bővebb információ:
Baumit Kft.
2510 Dorog, Baumit út. 1.
Tel.: 06-33/512-910
Fax: 06-33/512-950
E-mail: baumit@baumit.hu


Kapcsolódó linkek:

Baumit Kft.
A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest