Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Lakásépítések, építési engedélyek 2010. I. negyedév

Építőipari hírek - 2010-05-05 10:49:03


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A közép-magyarországi régióban az év első három hónapjában 18%-kal, míg országosan 26%-kal kevesebb lakást vettek használatba, mint az előző év azonos időszakában. A lakásépítéseket tekintve a térség szerepe továbbra is meghatározó, az országban átadott lakások közül minden második a régióban épült. Az első negyedévben a kiadott új építési engedélyek száma a régióban 5%-kal, az ország egészében 30%-kal maradt el a tavalyitól.

Budapesten 2010 első negyedévében 1510 lakás kapott használatbavételi engedélyt, 20%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az építtetői kört tekintve a vállalkozások az előző évinél 18%-kal, a természetes személyek 13%-kal kevesebb lakás építésére adtak megbízást. Az értékesítésre szánt lakások aránya 84%-ról 58%-ra mérséklődött, ugyanakkor a korábban elenyésző számú, bérbeadásra épülő lakások aránya elérte a 24%-ot. Az építési formát tekintve jelentősebb átrendeződés a lakóparki és a többszintes többlakásos építkezések között zajlott, az előbbi formában épült lakások aránya 14 százalékponttal, 25%-ra emelkedett, az utóbbiak részesedése 10 százalékponttal, 60%-ra esett vissza.

Az átadott lakások átlagos alapterülete 73 m2 volt, 6,8 m2-rel nagyobb, mint 2009 első negyedévében. Az új lakások között az előző évinél kisebb részt képviseltek a 40 m2 alatti és a 60–80 m2 közötti alapterületűek, jelentősen nőtt viszont a 40–60 m2 közötti és a 80 m2-nél nagyobb lakások aránya. A 2009. I. negyedévinél kevesebb lakás épült egy-, két- és háromszobával, a négy és több szobával átadott lakások száma viszont emelkedett, és részesedésük az építkezéseken belül az előző évi 19%-kal szemben elérte a 25%-ot.

A építésügyi szakhatóságok a vizsgált időszakban 2710 új lakás építésére adtak engedélyt, 30%-kal többre, mint egy évvel korábban.

Pest megyében az év első három hónapjában a 2009 első negyedévinél 15%-kal kevesebb, 1132 lakás épült. A természetes személyek 7,4%-kal, a vállalkozások 25%-kal kevesebb lakás építésére adtak megbízást. Ezzel összefüggésben csökkent az értékesítésre, és nőtt a saját használatra épült lakások részesedése, a saját használatra épült lakások aránya elérte az 57%-ot. Az építési formát tekintve a családi házas építkezések és a többszintes többlakásos formában épült lakások aránya emelkedett, a többi építkezési forma részaránya csökkent. Az új építésű lakások szobaszám szerinti összetétele is változott; a két- és a háromszobás lakások részesedése nőtt, az egy-, valamint a négy és több szobásoké csökkent, utóbbiak aránya továbbra is 50% felett alakult. A lakások nagyságkategória szerinti összetételében lényeges változás nem történt, a 100 m2 feletti lakások továbbra is négytizedes arányt képviselnek. Az átadott lakások átlagos alapterülete 105 m2 volt, 1,8 m2-rel nagyobb, mint a tavalyi első negyedévben.

A megyei építésügyi szakhatóságok 2010 első negyedévében 1013 új lakás építését engedélyezték, 45%-kal kevesebbét, mint egy évvel korábban.


További információ

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest