Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2010. március

Építőipari hírek - 2010-05-17 12:38:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés volumene 2010 márciusában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 5,8%-kal csökkent a 2009. márciusihoz képest. Az év első három hónapjában a termelés 10,2%-kal kisebb volt, mint 2009. január–márciusban. Szezonálisan kiigazítva a termelés márciusban 5,5%-kal magasabb volt az előző havinál. Az építőipar termelői árai 2010 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6%-kal emelkedtek.

Az év első három hónapjában az épületek építése 11,6, az egyéb építményeké 8,2%-kal csökkent. Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése elmaradt az egy évvel korábbitól: az építőipari termelés 5,8%-os mérséklődésén belül az épületek építése 1,7, az egyéb építményeken végzett munkák volumene 10,8%-kal kisebb volt, mint az egy évvel korábban. Az épületek építésének a korábbi hónapokban tapasztaltnál kisebb csökkenése néhány nagyértékű, kereskedelmi, illetve ipari épületen végzett munkának köszönhető. A januári jelentős visszaesést követő, még mindig alacsony februári bázishoz viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építése 10,8, az egyéb építményeké 1,5%-kal.

Márciusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 9,8%-kal csökkent. Az egyéb építmények építése ágazaté csaknem egyötödével maradt el a 2009. azonos időszakitól. A speciális szaképítés ágazat – melynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 5,9%-kal emelkedett.

A márciusban kötött új szerződések volumene jelentősen, 35,3%-kal magasabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 61,6, az egyéb építmények építésére kötötteké 12,7%-kal emelkedett. A növekedés néhány egyedi, kereskedelmi, egyetemi, egészségügyi épületekre, illetve gyorsforgalmi utakra kötött nagyértékű szerződés eredménye. Ennek köszönhetően az építőipari vállalkozások január–márciusban 31,9%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11,1%-kal bővült az egy évvel azelőttihez képest. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 19,2, az egyéb építményeké 4,7%-kal nőtt.

Az építőipar termelői árai 2010 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,6%-kal emelkedtek. Az átlagot meghaladó növekedés mutatkozott az egyéb építmények építése ágazatban (1,7 %); az épületek építése ágazatban az árak 0,1%-kal csökkentek. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazat árai 0,4%-kal haladták meg az előző évi szintet. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 0,8 és 2,2% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,2%-kal voltak magasabbak.


További információ

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest