Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók



  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ





Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum




Nemzetközi díj - elsőként vehette át magyar pályázó a brüsszeli díjat

Építőipari hírek - 2010-11-18 13:28:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Különdíjat vehetett át november 16-án Brüsszelben a Pro Urbe Kft., melyet az Európai Település- és Területi Tervezési díj pályázaton a nagykanizsai város rehabilitáció tervéért kapott, s ezzel a magyar urbanisztikai tervezés történetében az eddigi legnagyobb sikert érte el.

A Magyar Urbanisztikai Társaság, mint az ECTP-CEU (Európai Országok Urbanista Szervezeteinek Szövetsége) magyarországi tagszervezete négy pályázatot juttatott tovább az európai versenyre, ahol a nyolcadik alkalommal kiírt verseny történetében először nyert magyar induló. A Pro Urbe Kft. által készített komplex városfejlesztési terv a megvalósulás előtt álló, de már engedélyezett tervekkel rendelkező projektek kategóriájában érdemelte ki a brüsszeli zsűri különdíját.

Az 1985-ben alapított ECTP-CEU 22 európai ország összesen 24 tagszervezetét fogja össze. A szövetség célja a tervezési gyakorlat, a tervezői képzés és a folyamatos szakmai fejlődés európai keretrendszerének megteremtése, a helyi önkormányzatokkal, nemzeti és európai kormányzatokkal folytatott folyamatos párbeszédek alapján. Az Európai Bizottság anyagi támogatásával létrehozott Európai Település- és Területi Tervezési díj 2002 óta kétévente kerül kiosztásra, és eddig olyan városok projektjei érdemelték ki, mint Santiago de Compostela óvárosa, Amsterdam IJburg, Monza, Bilbao Abandoibarra városrésze, Ljubljana vagy München.

A különdíj magát a koncepciót értékelte. Kiemelt szempont volt, hogy az adott elképzelés mennyire javítja a polgárok életminőségét, mekkora előrelépést mutat szociális, gazdasági és környezetminőségi szempontból.

Nagykanizsa városközpontján egykor három országos főútvonal, a 7.-es a 61.-es és a 74.-es főút haladt át. Ennek megfelelően alakult a megyei jogú település legvárosiasabb térsége, a Fő út és az ahhoz csatlakozó terek mentén. Annak ellenére, hogy az országos főutak már hosszú évek óta kikerültek a belvárosból, az egykori "átkelési szakaszok" változatlan kiépítettséggel ott maradtak. Ezért vált szükségessé a belváros közterületeinek megújítása. A rekonstrukció során fontos szerep jut a víznek és a fénynek, utalva a környék természetrajzi adottságaira és a város lakóinak sokáig munkát adó iparágra. A Fő úthoz csatlakozó Erzsébet tér a helyi közigazgatás és a városi élet központja. Itt van a Polgármesteri Hivatal, a Városi Bíróság és a legfontosabb közösségi összejövetelek is itt zajlanak. A munka első ütemeként a Centrál szálló előtti terület átépítésével kellemes kiülő terasz, sétány létesült, amelynek szerves folytatása a tér többi részének átépítése. A városközpont teljes rekonstrukciója a Fő út mentén a Deák Ferenc tér, Széchenyi tér, Eötvös tér megújulásával kezdődik, és a felesleges forgalmi kapcsolatok megszüntetésével folytatódik egészen a Huszti térig. A már megkezdett munkálatok befejezésével az Eötvös tértől az Erzsébet térig városi terek összekapcsolt hálózata jön létre, amely újból élettel töltheti meg a lassan kiüresedő központot. A belváros a közösségi tér területévé válik, ahol nemcsak sétáló övezet lesz, de rendezvényeknek, fesztiváloknak is helyt tud adni, hétvégenként, jó időben pedig a zenepavilon koncertjei is kikapcsolódást kínálnak.

A projekt felelős tervezője, Szálka Miklós, így nyilatkozott: "A terv megvalósítása elkezdődött, a hónap végén a belváros kapujában egy körforgalom megnyitásával várhatóan megtörténik az első ütem átadása. Az idén és jövő év elején várható azoknak az utaknak a megépítése, amelyek a belváros forgalomcsillapítása miatt szükségesek, és a jövő évre tervezik a város főterének, az Erzsébet térnek az átépítését. A második építési ütemben a Nagykanizsára jellemző háromszög alakú terek összekapcsolásával és a Fő út 2x1 sávra szűkítésével alakul ki az elképzelt belváros. A tervezés során példa értékű szakmai együttműködés alakult ki a mérnöki, kertészeti és városépítészeti szakterületek között. Az összetett tervezési feladatban végzett értékes tájépítészeti tervezői munkájáért köszönet illeti Karádi Gábort, a Land-A Kft. vezető tervezőjét, és munkatársait. A tervezett kialakításról készített film Molnár Balázs és az Inex CAD Stúdió Kft. kiemelkedő színvonalú munkája.”


További részletes információk találhatók az alábbi honlapon:
www.prourbekft.hu


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletek



Hirdetés










archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest