Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2010. november

Építőipari hírek - 2011-01-24 16:46:55


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Az építőipari termelés volumene 2010 novemberében mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 2,2%-kal csökkent a 2009. novemberihez képest. 2010 első tizenegy hónapjában a termelés 9,8%-kal kisebb volt, mint egy évvel korábban. Szezonálisan kiigazítva a termelés
novemberben 2,2%-kal magasabb volt az előző havinál.


Az elmúlt hónapokban az építőipari termelés trendje a stagnáláshoz közeli, lassú csökkenést mutatott, ami novemberben is folytatódott. A novemberi, a korábbi hónapokban megfigyeltnél kedvezőbb termelési indexeket nagyrészt az előző időszaki alacsony adatok okozták. Novemberben a két építményfőcsoport termelése
ellentétesen alakult. Az épületek építésének volumene 5,5%-kal haladta meg a 2009. novemberit. A növekedés oka elsősorban az előző évi rendkívül alacsony bázis, de néhány ipari és egyetemi beruházás is hozzájárult. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene ugyanakkor 8,4%-kal mérséklődött, elsősorban az útépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének mintegy egynegyedes visszaesése miatt, amit a közműépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének növekedése nem tudott ellensúlyozni. Októberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 6,6%-kal emelkedett, az egyéb építményeké 2,7%-kal csökkent. Az év első tizenegy hónapjában az épületek építése 5,6%-kal, az egyéb építményeké 14%-kal esett vissza.

Novemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 1,0%-kal magasabb volt a 2009. azonos időszakinál. Az egyéb építmények termelése 15%-kal csökkent; a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 6,5%-kal nőtt 2009 novemberéhez képest.

A novemberben kötött új szerződések volumene csaknem egynegyedével alacsonyabb volt az előző évinél. Ezen belül az épületek építésére 38%-kal, az egyéb építmények építésére 7,1%-kal alacsonyabb volumenű új szerződést kötöttek. Az építőipari vállalkozások 2010. január–novemberben kötött új szerződéseinek volumene 12%-kal kisebb volt, mint 2009 január–novemberében.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene 11%-kal mérséklődött az egy évvel korábbihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 29%-kal kisebb, az egyéb építményeké 2,7%-kal magasabb volt a 2009. november véginél.


További információ: Részletes táblázatok

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest