Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2011. április

Építőipari hírek - 2011-06-16 14:59:14


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2011 áprilisában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,5%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6,0%-kal alacsonyabb volt. Az év első négy hónapjában a termelés 9,6%-kal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki.

Az építőipari termelés hosszabb ideje tartó visszaesése áprilisban is folytatódott. A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagyértékű munkák hiánya is szerepet játszott. Mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások körében mérséklődés volt megfigyelhető. A termelés áprilisi 15,5%-os visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése 13,3%-kal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött. Sezonálisan kiigazított indexek alapján áprilisban az épületek építésének volumene 15,5, az egyéb építményeké 3,3%-kal alacsonyabb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában az épületek építése 5,3%, az egyéb építményeké 15,2%-kal maradt el a 2010. január–áprilisitól.

Áprilisban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – csaknem egynegyedével kisebb volt a 2010. áprilisinál. Az egyéb építmények ágazat termelése a korábbi hónapokhoz hasonlóan, jelentősen, több mint egyötödével csökkent, míg a speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 4,1%-kal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest.

Az áprilisban kötött új szerződések volumene 30,0%-kal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 45,5%-kal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene áprilisban 14,4%-kal csökkent. Az év első négy hónapjában az építőipari vállalkozások 37,9%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene 32,4%-kal mérséklődött a 2010. áprilishoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 37,6, az egyéb építményeké 28,3%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

További információ

Forrás: Központi Statsztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest