Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.21.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2011. június

Építőipari hírek - 2011-08-15 12:40:00


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2011 júniusában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 13,9%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés a májusi emelkedés után az előző havinál 5,6%-kal alacsonyabb volt. Az év első hat hónapjában a termelés 9,6%-kal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki. Az építőipar termelői árai 2011 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2%-kal emelkedtek.

A termelés júniusi, 13,9%-os mérséklődésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése jelentősen, 17,2, az egyéb építményeké 10,5%-kal maradt el a 2010. júniusitól. Szezonálisan kiigazított indexek alapján júniusban az épületek építésének volumene 7,6, az egyéb építményeké 1,7%-kal volt kisebb a májusinál. Az év első hat hónapjában az épületek építésének teljesítménye 8,2, az egyéb építményeké 11,3%-kal csökkent 2010 első félévéhez képest.

Júniusban az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – több mint egyötödével kisebb volt a 2010. azonos időszakinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,9%-kal mérséklődött az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázishoz viszonyítva. A speciális szaképítés ágazaté – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 15,8%-kal maradt el a 2010. júniusitól.

A júniusban kötött új szerződések volumene 6,5%-kal alacsonyabb volt az egy évvel azelőttinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 14,7%-kal esett vissza. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene 1,5%-kal volt magasabb a 2010. júniusihoz mérten. Az év első hat hónapjában az építőipari vállalkozások 28,1%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 36,2%-kal csökkent a 2010. júniusihoz viszonyítva, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya kétötödével, az egyéb építményeké egyharmadával volt kisebb.

Az építőipar termelői árai 2011 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,2%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 1,6, az egyéb építmények építése ágazatban 2,8%-kal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban átlagos (2,2%) növekedés mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 2,0 és 3,8% között szóródott. Az építőipar árai 0,5%-kal magasabbak voltak az előző negyedévinél.


További Információ

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest