Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2012. március

Építőipari hírek - 2012-06-01 13:42:21


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2012 márciusában az építőipari termelés 12,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az építőipar termelői árai 2012 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,1%-kal emelkedtek.

Márciusban az építőipari termelés volumene kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva is 12,6%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan kiigazítva a termelés az előző havinál 0,1%-kal magasabb volt. Az év első három hónapjában a termelés 11,2%-kal esett vissza 2011 azonos időszakához képest.
Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 17,6%-kal, az egyéb építmények építése 5,3%-kal. Az épületek építésének csökkenését a lakásépítések visszaesése, illetve a kereskedelmi, iroda- és ipari épületeken végzett nagy értékű munkák hiánya okozta. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 2,6%-kal nagyobb volt a februárinál, míg az egyéb építményeké az előző havi szinten maradt.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – jelentősen, 26,4%-kal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése ezzel szemben 12,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A növekedéshez a rendkívül alacsony bázis mellett az út- és vasútépítés alágazatba tartozó szervezetek termelésének csaknem 80%-os emelkedése játszott szerepet. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14,1%-kal csökkent 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 márciusában kötött új szerződések volumene 1,3%-kal volt kisebb az egy évvel ezelőttinél. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 10,6%-kal csökkent, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 6,8%-kal nőtt a 2011. márciusihoz viszonyítva.

Az építőipari vállalkozások 2012. március végi szerződésállományának volumene 16,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 31, az egyéb építményeké 6,8%-kal volt kisebb, mint 2011. március végén.

Az építőipar termelői árai 2012. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,1%-kal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 0,9, az egyéb építmények építése ágazatban 2,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 2,5%-kal nőttek az árak. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 3,4% között szóródott. Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,8%-kal voltak magasabbak.

Bővebb információ: Részletes táblázatok

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest