Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Februárban 7,2%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Építőipari hírek - 2013-04-17 13:45:44


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


2013 februárjában az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint 7,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés februári növekedéséhez az alacsony előző évi bázis mellett a kedvező februári időjárás – az egy évvel korábbinál 5,8̊ C-kal magasabb napi átlagos középhőmérséklet – is hozzájárult.

Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy mind januárban, mind februárban az építőipar egy átlagos hónap termelésének mintegy 60%-át állítja elő.

A munkanap-tényezővel kiigazított adatok szerint ugyancsak 7,2%-kal emelkedett a termelés. Szezonálisan kiigazítva a termelés 2,3%-kal magasabb volt a januárinál. Az év első két hónapjában 1,6%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése – az egy évvel korábbi, csaknem 20%-os visszaesést követően – 10,5%-kal volt nagyobb a 2012. februárinál. Az egyéb építmények építése 1,6%-kal nőtt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 3,9%-kal emelkedett, az egyéb építményeké nem változott a januárihoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 4,2%-kal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 4,1%-kal emelkedett, az út- és vasútépítő vállalkozások teljesítményének 10%-ot meghaladó bővülésének köszönhetően. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 14,7%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakit.

A 2013 februárjában kötött új szerződések volumene 14,6%-kal kisebb volt az egy évvel azelőttinél. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 26,5%-kal nőtt, a gyárépületekre kötött szerződéseknek köszönhetően, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egyharmadával csökkent.

Az építőipari vállalkozások 2013. február végi szerződésállományának volumene 17,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké a februári emelkedés ellenére 10,7%-kal kisebb, az egyéb építményeké 31,3%-kal magasabb volt, mint 2012. februárban. Az emelkedés elsősorban a még 2012-ben közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és közműépítésre kötött nagy értékű szerződések következménye.


További információk


Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest