Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Szegedi lakásprogram

Építőipari hírek - 2004-07-20 16:46:20


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


''Ahhoz, hogy otthon érezzük magunkat egy városban, alapvető feltétel, hogy legyen hová hazamennünk'' - fogalmazott Botka László, Szeged polgármestere már a beiktatási beszédében, s a város vezetése azóta is minden eszközzel igyekszik előmozdítani, hogy Szegeden mind többen élhessenek a lehetőségeiknek, igényeiknek leginkább megfelelő lakásban.

A nagyvárosokban - így Szegeden is - a lakásállomány növelése mellett a legfontosabb cél a lakásmobilitás feltételeinek megteremtése, hiszen ez a másik eszköz, amellyel egy család, egyén a mindenkori szükségleteinek leginkább megfelelő otthonba költözhet, s körülményei, a család létszáma, anyagi helyzete változásait rugalmasan tudja követni.
A Tisza parti nagyvárosban - mint jó néhány hasonló adottságú településen - a lakásállomány alapvetően háromféle ''típusból'' áll. Szegeden gyönyörű, történelmi belváros van, régi építésű, zömében nagy méretű, polgári lakásokkal, melyek egy része - főként a védett városképek okán - önkormányzati tulajdonban van és marad is. Ugyanakkor itt is megtalálhatók a város köré gyűrűszerűen fölépült panelnegyedek (szerencsére, az átlagosnál emberibb léptékű, zöldebb, építészetileg sikerültebb régiókról van szó), és szintén az átlagosnál nagyobb a kertvárosok aránya, többségében családi házas beépítéssel.

Lakásprogram-stratégia

A városvezetés stratégiai célja tehát az volt, hogy a lehetőség szerint azt a mozgást segítse elő, ami e három terület között van, mégpedig úgy, hogy az ''első lépcsőt'', azaz a leendő lakóknak legolcsóbb, szociális bérlakástömeget mennyiségileg is jelentősen növelje.
Így került sor tavaly év végén - még az előző városvezetés által pályázott, és a Széchenyi-terv által támogatott ún. fecske-ház átadására, melyben 41 kisebb méretű, fiataloknak, első lakásra váróknak megfelelő otthon épült. A beruházás összesen 330 millió forintba került, és egy esztendő alatt készült el.
A város ingatlanvagyonát kezelő IKV Rt. ezután hat különböző pályázatot nyújtott be a Belügyminisztérium lakásprogramjára, melyek közül eddig mind sikeres volt.
Így rövidesen indul egy új, ötvenlakásos társasház beruházása a Cserzy Mihály utcában, melynek összköltsége 515 millió forint, amiből 315 millió forintot pályázaton nyert Szeged városa. Az épület már nagyobb, a gyermekes családoknak is megfelelő lakásokból áll, hiszen másfél-, egy plusz két fél- , illetve kétszobás lakásokat alakítanak majd ki. Különlegessége, hogy néhány földszinti otthont kifejezetten a mozgássérültek igényeinek megfelelően képeznek ki.
Az IKV Rt. vásárlással is bővíteni kívánja az olcsóbb bérlakások kínálatát, így már elkezdődött ötven, zömében jó minőségű panellakás fölvásárlása, mely relatíve olcsó és gyors megoldás, és már a közeli jövőben enyhíthet a gondokon. A cég összesen 375 millió forintot kíván költeni erre a célra, ebből a Belügyminisztérium pályázatán 261 milliót nyert. További 75 millióba pedig a lakások felújítása kerül majd.
Ugyancsak önkormányzati építkezés további 28 belvárosi bérlakás kialakítása.

A Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának úgynevezett Kisszínháza régóta megérett a felújításra, s az önkormányzat egy telekcserével elérte, hogy a mögötte lévő területen - ha már itt úgyis egy nagy építési projekt valósul meg - egy bérház is épüljön, természetesen másfajta igényeknek megfelelően: elsősorban a kis, egy-kétszemélyes háztartásoknak, például a belvároshoz munkájukkal is kötődő színművészeknek.

A másik stratégiai irány a lakáspiacon a történelmi belváros értékeinek megóvása oly módon, hogy azokban tágas, korszerű, igényes bérlakások kerüljenek kialakításra. Ez a helyreállítási, rekonstrukciós folyamat 2000-ben kezdődött az első ütemmel, amikor Szeged híres sétálóutcája, a Kárász utca és a rajta lévő épületek egy része újult meg, a jelenlegi városvezetés pedig folytatja a beruházást. A második ütemben a Somogyi, Kelemen és Kölcsey utca által határolt tömböt, azaz az egykori Sziráki, Pacher és Scheinberger házakat újítják meg. A városfejlesztési szakemberek úgy vélik, a fejlesztések hatására a belváros szerepe ismét megnő, sokan élvezik az itteni létformát, s azt, hogy az otthon, a munkahely, s a bevásárlás és szórakozás lehetőségei együtt, gyalog is bejárható térben helyezkednek el. A ''szivacsos szerkezetű tömbbelsők'' - melyek létrehozására nagy hangsúlyt helyeznek - átriumokat, teraszokat, kávézókat, közösségi belső tereket jelentenek.
A tömbrehabilitációval megőrzik az épületek szilárdnak bizonyult fő falait, és természetesen korhűen állítják helyre a homlokzatokat, miközben a lakások átalakítása megkívánja az alaprajz valamelyes megváltoztatását. A zömükben kis alapterületű lakásokból így kevesebb, de tágasabb - nyolcvan négyzetméter körüli - és természetesen a mai életformának jobban megfelelő belső elrendezésű lakások jönnek létre, a kívánatos korszerűsítésekkel, tehát új nyílásszárókkal, épületgépészettel, burkolatokkal és igényes kivitelben. Minthogy a tömb valamennyi belső udvarát összenyitják, így meghitt térben jó néhány üzlethelyiség és vendéglátóegység is színvonalas elhelyezést kaphat a belvárosban.
A munkálatok összesen 664 millió forintba kerülnek, ebből 125 milliót ugyancsak belügyminisztériumi pályázaton nyert a város.

A harmadik, kertvárosi övezetben zömében önerős társasházi- és magánépítkezések folynak, az önkormányzat itt elsősorban közművesített telkek kialakításával segédkezik. Az idén 18 ilyen készül, s a 74 millió forintos programhoz 40 százalékos állami támogatást igényelt a város.

Jól - a többi városhoz képest jobban - alakul a panelfelújítás ügye is Szegeden. Az IKV Rt. ugyanis nemcsak a lehetőségekről tájékoztatja a lakóközösségeket, hanem segítséget nyújt a pályázatok megírásában is. Így eddig közel 200 lakásban történt meg a hőszigetelés és fűtéskorszerűsítés (egyedi mérőórák fölszerelésével) az egyharmadában állami-, egyharmadában önkormányzati támogatású, és egyharmadában önerős program segítségével.

Forrás: Építési Piac


Kapcsolódó linkek:

www.epitesipiac.hu
A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest