Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lakáshitel Monitor 2004. 6. szám

Építőipari hírek - 2004-07-21 12:37:49


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


1. Egyéb lakáscélokat szolgáló támogatott hitelek

Használt lakásokra igénybe vehető támogatott hitelekre 85,0 milliárd forint értékben, 20.356 szerződést kötöttek 2004 első félévében.Az egyéb lakáscélokhoz felvehető hitelekre kötött szerződések volumenének visszaesése megállt. A volumen az előző évekhez (2002-höz és 2003-hoz) képest jelentéktelen nagyságrendű.

2. Új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek

Új lakások építéséhez és vásárlásához 2004 első félévében 92,3 milliárd forint értékű szerződést kötöttek. Ez 13.712 szerződést jelent.Májushoz hasonlóan júniusban is nőtt az egy hónap alatt megkötött szerződések értéke. Az előző két év adataival összevetve ez a hitelfelvételben jelentkező, éven belüli szezonalítás hatásának tűnik.

Április óta a volumen a 2002. évi szinten alakul, messze elmaradva természetesen a kivételesnek számító 2003-as évre jellemző értékektől.

3. Általános tendenciák

A támogatott lakáscélú hitelek rendszerének történetében nemigen volt olyan periódus, amikor a volumen alakulását ne befolyásolták volna a rendszer változtatásaira irányuló intézkedések, vagy éppen az ezekkel kapcsolatos lakossági várakozások. Mégis úgy tűnik, a hitelek iránti igények alakulásában van egy éven belüli szezonalítás. Az új lakásokhoz felvehető hitelek esetében 2004-ben a volumen második félévre várható alakulását még befolyásolja az a körülmény is, hogy a lakásépítés visszaesése a korábbi prognózisokhoz képest jóval mérsékeltebb lesz.A használt lakásokhoz felvehető támogatott hiteleket a deviza alapú, támogatás nélkül folyósított hitelek nagyrészt kiszorítják. A lakáscélú hiteleken belül a használt lakásokhoz felvehető hitelek aránya 2003-ban 61,2 százalék volt, vagyis elérte azt a részesedést, ami a rendszer normális működése mellett jellemző lehet. 2004 első félévében ez az arány már csak 38,5 százalék volt, ezen belül júniusban 20,3 százalék. Ezzel párhuzamosan a nem támogatott hitelek aránya a 2003. évi 5,1 százalékról 2004 első félévében 19,7 százalékra, ezen belül júniusban 45,4 százalékra nőtt.Az átlagos hitelnagyság mindkét támogatott hitelfajtánál csökkent. Az új lakásokhoz felvehető hitelek esetében talán arról van szó, hogy a támogatások megkurtításának, (és az idő múlásának) köszönhetően a hitelfelvevők körében a kisebb pénzűek aránya növekedett.

A használt lakásokhoz felvehető hitelek esetében a hitelösszeg drasztikus csökkentése az átlagos hitelnagyság csökkenésének a fő oka. A januári és a februári adatokon még látszott a 2003-ban befogadott, de csak 2004 elején szerződött hitelek hatása, akkor az átlagos hitelnagyság még 4,95 millió forint volt. Ez júniusra 3,22 millióra csökkent.

4. Összefoglaló

Júniusban a támogatott lakáscélú hitelek volumenének visszaesése megállt, sőt, szerény mértékű növekedés volt tapasztalható. Ez összhangban van a korábban is megfigyelhető, éven belüli szezonalítással.

A deviza alapú (ezen belül elsősorban a svájci frank alapú) nem támogatott lakáscélú hitelek kiszorítják a használt lakásokhoz felvehető támogatott hiteleket a piacról. Így a következő évekre várható költségvetési megtakarítás minden bizonnyal meghaladja azt a mértéket, amit a 2003. decemberi szigorításoktól vártak.

Véleményünk szerint a használt lakásokhoz kapcsolódó támogatott hitelek ilyen mértékű leépítése ellentétes a lakáspolitikai célokkal, és morális szempontból is bírálható.

Azok a bankok, akik nincsenek benne az adatszolgáltatói körbe, becslésünk szerint a piac kevesebb, mint 15 százalékát fedik le.

Forrás: DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda Kft.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest