Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.11.20.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lakáshitel Monitor 2004. 8. szám

Építőipari hírek - 2004-09-29 12:54:58


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


1. Egyéb lakáscélokat szolgáló támogatott hitelek

Használt lakásokra igénybe vehető támogatott hitelekre 98,1 milliárd forint értékben, 24,5 ezer szerződést kötöttek 2004 első nyolc havában.2. Új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek

Új lakások építéséhez és vásárlásához 2004 első nyolc havában 113,9 milliárd forint értékű szerződést kötöttek. Ez 17,4 ezer szerződést jelent.Az első nyolc havi teljesítmény 24 százalékkal marad el a tavalyitól, de a 2002-es értékeket még 30 százalékkal meghaladja. Ebben természetesen az év elejének magas számai játsszák a fő szerepet. Az április-augusztus közötti időszakban a szerződéskötések volumene gyakorlatilag a 2002. évi szinten alakult.

3. Általános tendenciák

Júliushoz képest augusztusban jó hír, hogy a támogatott forint alapú lakáscélú hitelek volumenének visszaesése megállt. Lehet, hogy az év hátra levő részében a lakáscélú hitelekre kötött szerződések volumene havi 40 milliárdos szinten stabilizálódik, amiből a támogatott forint alapú hitelek, és az állami támogatás nélkül nyújtott devizaalapú hitelek egyaránt 50-50 százalékkal részesednek. Ez az év hátralévő részében valamivel a 2002. évi szint alatti volument jelentene, persze egészen más összetételben.A nem támogatott, devizaalapú hitelekre ugyan augusztusban is több szerződést kötöttek, mint a támogatott hitelekre, az olló azonban nem nyílik. Ebben talán annak is szerepe van, hogy a sajtóban nagyon sok cikk jelent meg a devizaalapú hitelekben rejlő kockázatokról, bár annak a veszélye, hogy a devizaalapú hitelek a futamidő alatt lényegesen megdrágulnak, nem annyira számottevő. Az viszont reális várakozás, hogy a támogatott forintalapú hitelek olcsóbbak lesznek.

2004 első nyolc havában a támogatott hitelek átlagos nagyságának csökkenő tendenciája érvényesül. Augusztusban azonban a csökkenés megállt. Itt figyelembe kell venni, hogy a lakásárak, és a jövedelmek növekedése miatt az átlagos hitelnagyság növekedése lenne természetes, ami 2003 végéig be is következett.4. Összefoglaló

2004 augusztusában megállt a támogatott lakáshitelek volumenének visszaesése. Ez egy nagyon alacsony szinten történő stabilizálódást jelent. Az új lakásokhoz felvehető hitelek esetében a 2003. évi volumen felét, a használt lakásokhoz felvehető hitelek esetében pedig annak 16-17 százalékát. Ez a helyzet jövőre változhat, akkor indulhat el ismét a növekedés. A közeljövőben várhatóan nyilvánosságra hozzák a tervezett új lakáspolitikai eszközöket. A 2005-re várt növekedésben ezek is szerepet játszanak majd. Lényegesebbnek tűnik azonban, hogy a támogatott hitelek várhatóbban olcsóbbak lesznek, és olyanok is fel tudják venni majd a hitelt, akik eddig a szükséges önrészt gyűjtötték.

Azok a bankok, akik nincsenek benne az adatszolgáltatói körbe, becslésünk szerint a piac kevesebb, mint 15 százalékát fedik le.

Forrás: DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda Kft.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest