Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lakáshitel Monitor 2004. 09. szám

Építőipari hírek - 2004-10-26 10:01:11


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


1. Egyéb lakáscélokat szolgáló támogatott hitelek

Használt lakásokra igénybe vehető támogatott hitelekre 105,6 milliárd forint értékben, 26,9 ezer szerződést kötöttek 2004 első kilenc havában. Ez ugyan csak mindössze 30 százaléka a tavalyinak, de a 2002. évi szintnek még a felét is meghaladja.2. Új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek

Új lakások építéséhez és vásárlásához 2004 első kilenc havában 132,7 milliárd forint értékű szerződést kötöttek. Ez 19,8 ezer szerződést jelent.Mind a hitelszerződések száma, mind a szerződések összege elmarad a tavalyi szinttől, de meghaladja a 2002. évi volument. A hitelszerződések összege 25 százalékkal alacsonyabb a 2003., és 32 százalékkal magasabb a 2002. évi szintnél. Ha azonban kiszűrjük az év elejének magas számait (melyek a 2003. év végi szigorítások által generált átmeneti túlkereslettel függenek össze), és az április-szeptember közötti hat hónapos időszak adatait hasonlítjuk össze, akkor azt látjuk, hogy a volumen a 2002. évi szint környékén, a 2003. évinek az 55 százalékán alakul.

3. Általános tendenciák

A Lakáshitel Monitor előző, augusztusi számában írtuk, hogy a támogatott lakáscélú hitelek volumenének visszaesése megállt. Szeptemberben ez a tendencia egyértelműbbé vált, mindkét hitelfajtánál ismét kissé emelkedett az igénybevétel az előző hónaphoz képest.Dinamikusan növekedett viszont a devizaalapú lakáscélú hitelekre kötött szerződések értéke. Így a lakáscélú hitelekre kötött szerződések értéke szeptemberben már meghaladta a 46 milliárdot, ami már megközelíti a 2002. évi 50 milliárdos értéket. (Akkor a nem támogatott lakáscélú hitelek havi növekménye 3,3 milliárd volt.) Bár a lakáscélú hitelek igénybevételének megvan a maga szezonalítása, a volumen alakulását 2002-óta alapvetően ennél erősebb tényezők befolyásolták. 2002-ben az OTP belépése a használt lakásokhoz felvehető támogatott hitelek piacára, 2003-ban a szigorításokkal kapcsolatos lakossági várakozások, 2004-ben pedig a szigorítások, és ezzel összefüggésben az olcsó nem támogatott devizaalapú hitelek megjelenése.Adatszolgáltatási okokból a nem támogatott, illetve az új lakásokhoz felvehető hitelek adatait jelentésünkben visszamenőleg is módosítottuk. A módosítás kissé növelte a számokat, de a korábban megfogalmazott megállapítások helyességét nem érintette. Így a támogatott hitelek átlagos nagyságának csökkenése továbbra is markáns tendencia. A használt lakásokhoz felvehető hiteleknél ezt a tendenciát magyarázza, hogy a hitelmaximum ma már csak ötmillió, illetve az a körülmény, hogy az olcsóbb devizaalapú hiteleknél a törlesztő részletek közötti különbség a nagyobb hiteleknél természetesen nagyobb összeg. Az új lakásokhoz felvehető hiteleknél viszont az okok között az is felmerülhet, hogy a hitelfelvevők között a kevésbé módosak aránya növekedett.4. Összefoglaló

2004 szeptemberében egyértelműbbé vált, hogy a támogatott hitelek volumenének visszaesése megállt. A volumen mindkét támogatott hitelfajtánál kissé emelkedett. Lényegesen dinamikusabb növekedés következett be viszont a devizaalapú hiteleknél. Bár a januártól szeptemberig terjedő időszakban a támogatott hitelek aránya még mindig közel 68 százalék, az év eleji egyszeri hatásokat kiszűrve, az április-szeptember közötti időszakot vizsgálva a lakáscélú hiteleknek már csak a 49 százalékát támogatja az állam. Szeptember hónapban a lakáscélú hiteleken belül a támogatott hitelek aránya 44 százalék volt. A lakáscélú hitelek volumene szeptemberben 46 milliárddal emelkedett, ami januárt leszámítva 2004-ben a legmagasabb havi érték. A lakáscélú hitelek iránti igények alakulása azokat látszik alátámasztani, akik a lakáspiacon 2003-hoz képest viszonylag kisebb mértékű visszaesést prognosztizáltak.

Azok a bankok, akik nincsenek benne az adatszolgáltatói körbe, becslésünk szerint a piac kevesebb, mint 15 százalékát fedik le.

Forrás: DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest