Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lakáshitel Monitor 2004. 10. szám

Építőipari hírek - 2004-11-23 14:24:22


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


1. Egyéb lakáscélokat szolgáló támogatott hitelek

Használt lakásokra igénybe vehető támogatott hitelekre 111,1 milliárd forint értékben, 28,5 ezer szerződést kötöttek 2004 első tíz havában. A volumen természetesen messze elmarad a tavalyi és a tavalyelőtti szinttől.
2. Új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek

Új lakások építéséhez és vásárlásához 2004 első kilenc hónapjában 146,5 milliárd forint értékű szerződést kötöttek. Ez 21,7 ezer szerződést jelent.
A volumen az új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek esetében a 2002. évi szinten stabilizálódott, a májusig tartó zuhanásszerű csökkenés után már nem következett be érdemi változás. Mivel ennél a hitelfajtánál jelentősebb mértékű az állami támogatás, a devizaalapú, támogatás nélküli hitelek megjelenésével párhuzamosan jelentkező kiszorító hatás itt jóval mérsékeltebb.

3. Általános tendenciák

Miután a használt lakásokhoz felvehető hitelek havi volumene 5 milliárdos szintre zuhant a korábbi 30-35 milliárdos 2002. évi nagyságrendről, további csökkenés már nem következett be. Nyilván maradt egy olyan réteg, amely tart a devizaalapú hitelekben rejlő kockázattól.Korábban úgy becsültük, hogy a kétfajta támogatott hitelre jogosultak száma 150 ezer fölött lehet, 2004-ben ezeknek a családoknak jóval kevesebb, mint fele fog támogatott hiteleket igényelni. Ez az arány is csak annak köszönhető, hogy az év első hónapjaiban még az előző évben befogadott hitelekre szerződtek, még a régi feltételekkel. Változatlan feltételek esetén - ahogyan ez június-október között történt - az arra jogosultaknak legfeljebb egyharmada igényli majd a támogatott hitelt. Felmerül a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség ilyen körülmények között a rendszer működtetésére? Az az ellentmondás, hogy az jut támogatáshoz, aki hajlandó többet fizetni (mert fél a kockázattól), láthatólag nem zavarja a magyar lakáspolitikát.A volumen stabilizálódásával párhuzamosan az új lakásokhoz felvehető hitelek esetében a volumen stabilizálódni látszik az előző évi szinten, ami az áremelkedésnek megfelelő csökkenést jelent. A használt lakásokhoz felvehető hiteleknél októberben is folytatódott az átlagos hitelnagyság csökkenése, bár az eltérés nem jelentős.

A nem támogatott (jórészt devizaalapú) lakáscélú hitelek volumene októberben 19 milliárd forinttal nőtt. Ez kevesebb, mint az előző havi növekmény. A nagyságrend így az augusztusival egyezik meg.

4. Összefoglaló

Októberben is látható, hogy a lakáscélú hitelek piaca stabilizálódott. Úgy tűnik, azok a folyamatok, melyek a támogatási rendszer megszigorításával, illetve a devizaalapú hitelek megjelenésével elindultak, mára már lezajlottak. A használt lakásokhoz felvehető, támogatott hitelek volumene marginalizálódott. Szemlátomást senki sem lát abban ellentmondást, hogy a költségvetés milliárdokkal támogatja azokat, akik - a használt lakások vásárlása, bővítése, korszerűsítése esetén - a drágább hitelt választják. Az a körülmény, hogy egy állami támogatást kevesen vesznek igénybe, egy szűklátókörű költségvetési szempontból nézve akár kedvező is lehet. Ez az abszurd helyzet azonban sokat elárul a magyar lakáspolitikáról.

Azok a bankok, akik nincsenek benne az adatszolgáltatói körbe, becslésünk szerint a piac kevesebb, mint 15 százalékát fedik le.

Forrás: DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest