Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.03.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Lakáshitel Monitor 2004.12. szám

Építőipari hírek - 2005-01-26 15:35:13


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


1. Egyéb lakáscélokat szolgáló támogatott hitelek

Használt lakásokra igénybe vehető támogatott hitelekre 121,3 milliárd forint értékben, 31,4 ezer szerződést kötöttek 2004-ben. A havi volumen május óta a tört része annak, mint ahányan erre a támogatásra jogosultak lennének.


2. Új lakásokhoz felvehető támogatott hitelek

Új lakások építéséhez és vásárlásához 2004 első kilenc havában 172,1 milliárd forint értékű szerződést kötöttek. Ez 25,5 ezer szerződést jelent.2004 áprilisától kezdve az új lakások építéséhez és vásárlásához igénybe vehető államilag támogatott hitelek havi volumene nagyjából a 2002. évi szinten stabilizálódott. Miután az új lakások esetében a támogatás nagyobb mértékű, ennél a hitelfajtánál a devizaalapú hitelek kiszorító hatása sokkal kevésbé érvényesült, mint a használt lakásokhoz felvehető támogatott hitelek esetében.

3. Általános tendenciák

A lakáscélú hitelek alakulásában az év utolsó hónapja sem hozott változást. Az új lakásokhoz felvehető hitelek havi átlagos volumene 2004-ben 14,3 milliárd, a 2004 május–december közötti időszakban pedig 12,5 milliárd forint volt. Ez gyakorlatilag a 2002. évi szintnek felel meg. A használt lakásokhoz felvehető államilag támogatott hitelek esetében az év utolsó negyedévében tovább csökkent a volumen. Éves átlagban a szerződések havi volumene 10,1 milliárd, május-decemberben 6,4 milliárd, az év utolsó három havában viszont már csak 5,2 milliárd forint volt.2004-ben, mint azt minden jelentésünkben hangsúlyoztuk, nagyon erős torzító tényező volt a 2003 végén befogadott, de csak 2004 első hónapjaiban megkötött szerződések hatása. Ezért az összehasonlításnál az év egészében is külön vizsgáljuk a május-december közötti időszakot.Ebben az időszakban az új lakásokhoz felvehető hitelek volumene – reálértékben - lényegében a 2002. évi szinten alakult. A használt lakásokhoz felvehető támogatott hitelek volumene azonban folyó áron sem éri el a 2002. évi szint 20 százalékát sem. A volument a 2003-as évvel nem is érdemes összehasonlítani, hiszen a 2004 első negyedévi szerződések jelentős hányadát tulajdonképpen 2003-hoz kellene számolni.

A deviza alapú, nem támogatott hitelek nagyrészt kiváltották a használt lakásokhoz felvehető államilag támogatott hiteleket, így a nem támogatott hitelekre kötött szerződések értéke a május-december közötti időszakban megközelítette a támogatott hitelek állományát.


4. Összefoglaló

2004-re rányomta a bélyegét, hogy 2002-2003-ban a rendkívül (túlságosan) kedvező szabályozás, a szigorításoktól való félelem, és a központi bérintézkedések hatására, aki megtehette, felvette az államilag támogatott lakáscélú hitelt. Ez a kereslet azután hiányzott a 2004. év piacáról. A volumen ingadozásának valós mértékét elfedi az a tény, hogy az év első hónapjaiban még a régi feltételekkel befogadott hitelekre kötöttek szerződéseket.

2004 másik fontos fejleménye, hogy a használt lakásokhoz felvehető devizaalapú hitelek az államilag támogatott hiteleknél olcsóbbá váltak, így nagyrészt kiszorították azokat.

Ezeknek a folyamatoknak a hatására a lakáscélú hitelek 35, ezen belül a támogatott hitelek volumene 56 százalékkal esett vissza 2003-hoz képest, miközben a nem támogatott lakáscélú hitelek volumene négy és félszeresére nőtt. Ha csak a május-december közötti időszakot nézzük, akkor az összes lakáscélú hitelnél 40, a támogatott hiteleknél közel 70 százalékos a visszaesés.

2005-ben várhatóan a hitelek kissé olcsóbbak lesznek, mint tavaly, és számos család juthat el odáig, hogy sikerül a szükséges önrészt előteremteni. E két tényezőnek köszönhetően 2004 május-december közötti időszakához képest a lakáscélú, ezen belül elsősorban a támogatott hitelek iránti kereslet nőni fog. (A teljes évre vonatkozó index 100 alatt lesz.)

Azok a bankok, akik nincsenek benne az adatszolgáltatói körbe, becslésünk szerint a piac kevesebb, mint 15 százalékát fedik le.

Forrás: DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda Kft.


A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest