Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók



  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ





Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum




KSH: Építőipar, 2005. február

Építőipari hírek - 2005-04-18 15:07:28


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A KSH gyorsjelentése szerint az építőipari termelés volumene 2005 februárjában kiigazítatlan adatok szerint 28,4%-kal, munkanaptényezővel kiigazítva 28,6%-kal nőtt 2004 februárjához képest. A termelés az év első két hónapjában 17,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés februárban 7,1%-kal volt magasabb az előző havinál.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a februári termelés az egész évinek 5%-át adja. A kiugró növekedés részben a viszonylag alacsony előző évi bázis következménye is. A termelés legnagyobb arányú növekedése a legnagyobb, a legalább 250 főt foglalkoztató szervezeteknél és a legkisebb, a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalkozásoknál volt megfigyelhető.
A nagyszervezetek körében mind az épületek, mind pedig az egyéb építmények építése jelentősen nőtt. A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése februárban 29,9%-kal, évkezdettől 18,2%-kal emelkedett. A növekedés elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés dinamikus növekedése februárban is folytatódott, 27,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A befejező építés termelése a januári jelentős visszaesés után 22%-kal nőtt. Februárban mind az épületek, mind az egyéb építmények építésének volumene emelkedett (26,3%-kal illetve 32,7%-kal). Évkezdettől számítva az épületek építése 17%-kal, az egyéb építményeké 18,5%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az építőipar termelés 2005 első két hónapjában Észak-Magyarország kivételével valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 41,6 illetve 22,1%-kal az észak-alföldi és a közép-magyarországi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Az építőipari vállalkozások februárban kötött szerződéseinek volumene 27,4%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 41,1%-kal, az egyéb építmények építésére 8,3%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 februárjában. A hó végi szerződésállomány 82,5%-kal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 29,6%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 111,1%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.
2004 februárjához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,5%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,3%-kal voltak alacsonyabbak.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


Kapcsolódó linkek:

Központi Statisztikai Hivatal
A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletek



Hirdetés










archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest