Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
KSH: Építőipar, 2005. április

Építőipari hírek - 2005-06-21 16:04:35


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A KSH gyorsjelentése szerint az építőipari termelés volumene 2005 áprilisában kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 20,2%-kal nőtt 2004 áprilisához képest. A termelés az év első négy hónapjában 14,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Áprilisban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 6,3%-kal növekedett az előző hónaphoz viszonyítva.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése áprilisban 36,4%-kal, évkezdettől 22,6%-kal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése áprilisban 10%-kal, az év első négy hónapjában 11,2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A befejező építés termelése 23,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az építmény-főcsoportok közül az épületek építése áprilisban 2,8%-kal, az első négy hónapban pedig 6,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egyéb építmények építésének dinamikus bővülése áprilisban is folytatódott, 48,1%-kal haladva meg az egy évvel korábbit, míg évkezdettől számítva 28,5%-os volt a növekedés.

Az építőipari termelés 2005 első négy hónapjában Észak-Magyarországon és Dél-Dunántúlon csökkent, a többi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 36,6%-kal, illetve 15,9%-kal a középmagyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya 57%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 9,6%-kal, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 81,3%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az áprilisban kötött szerződések volumene 29,8%-kal maradt el az egy évvel korábbi, kiugróan magas értéktől. Ezen belül az épületek építésére 18,8%-kal, az egyéb építmények építésére 37%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004 áprilisában. A jelentős csökkenés oka a 2004. áprilisban autópálya-építésekre aláírt szerződések miatti magas bázis volt. Az év első négy hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 9,5%-kal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 áprilisához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,2%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,1%-kal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,9%-kal voltak magasabbak.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal


Kapcsolódó linkek:

Központi Statisztikai Hivatal
A rovat további cikkei

Mikor a tűz az úr
Új lendületet kap a csarnoképítés a hazai agráriumban az elkövetkező években
Költséges növekedés várható az építőiparban
Nehéz, de menő, mi az?
Talpunk alatt fütyül a szél?
Hőszigetelő anyagokat vizsgál a Fogyasztóvédelem
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest