Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.14.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
8 óra munka, 8 óra pihenés

Gyártói hírek - 2005-09-12 14:03:23


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Mind az eredményes munkához, mind a nyugodt pihenéshez megfelelő körülményeket kell teremteni. Ennek egyik legfontosabb eleme az, hogy csendben, zavaró zajhatások nélkül tudjuk bármelyik tevékenységünket folytatni.

Az épület használatával azonban folyamatosan zajokat keltünk. Ezek egyrészt léghangok, melyeket a tv, rádió, használatával, illetve beszélgetéssel keltünk. A léghangok a helyiség határolószerkezeteibe ütközve részben visszaverődnek, részben rezgéseket, testhangokat keltenek abban. De testhangok keletkeznek a járkálással, bútortologatással és más, rövid ideig ható, impulzusos erőhatásokból (amit például egy leejtett tárgy tud okozni) is, mely hangokat az elérni kívánt cél érdekében csökkenteni kell. A követelményeket kielégítő födém tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a jó léghanggátlási értékeket a jól megválasztott födémszerkezet biztosítja, a padló burkolat itt nem játszik számottevő szerepet. Ezzel szemben a lépéshang-szigetelési előírások teljesülését a megfelelő padlóburkolattól – az esetek többségében úsztatott padlótól – várhatjuk. Az ilyen megoldás során rugalmas anyaggal választjuk el az aljzatbetont és a járófelületet az épület egyéb részeitől. Ez a rugóként viselkedő, a dinamikus terhelést felvevő anyag készülhet expandált polisztirolhabból (EPS) is, mint az AUSTROTHERM AT-L2 és L4 jelű terméke.

A több mint tíz éve gyártott lépéshang-szigetelő lemezek alkalmazását a korábban kiadott, és megújított ÉME engedélyeken kívül számtalan, jól működő referencia támasztja alá. Idén tavasszal, az új expandált polisztirolhab szabvány (MSZ EN 7573) bevezetésével szabványos termék lett a lépéshang-szigetelő lemezt is, így a korábban kiadott ÉME engedélyek hatályukat vesztették; és helyükre a gyártó megfelelőség nyilatkozata kerül, ami az ÉMI első típusvizsgálatán alapul. A szabvány életbe lépésével a korábbi elnevezés is megváltozott. Az AT-L2 jelű lépéshang-szigetelő lemezek megfelelnek a korábbi, AT-L termékkel. A termék megnevezésében a ''2'' szám azt jelenti, hogy ezt a terméket azokban a padlószerkezetekben lehet alkalmazni, melyek hasznos terhe nem haladja meg a 2 kPa-t. Így az egy zöld sávval jelzett AT-L2 lépéshang-szigetelő lemezek lakások, irodák, szállodák, iskolák, diákszállók, és az ezekkel azonos besorolású egyéb építmények padlószerkezeteibe építhetők be. Nagyobb terhelés esetén, mint pl. múzeumok, színházak előadótermek, ahol a hasznos teher elérheti a 4 kPa-t is, az AT-L4 típusú lemezt kell betervezni és beépíteni. Az AUSTROTHERM lemezek a burkolatlan födém súlyozott szabványos lépéshangnyomás szintjét az 1. táblázatban látható mértékben fogják csökkenteni.1. táblázat: Az AT-L lemezek lépéshang-szigetelést javító hatása


A lépéshang-szigetelő anyag típusát és vastagságát akusztikailag méretezéssel kell kiválasztani. A hétköznapi gyakorlatban előforduló néhány födémre a 2. táblázat alapján lehet a helyes döntést meghozni:2. táblázat: Javasolt lépéshang-szigetelő anyag vastagságok


Az akusztikai szigetelés elkészítése során fokozott figyelemmel kell lenni a kivitelezési előírásokra. Míg a hőszigetelések esetén a hőhidak többé-kevésbé a keresztmetszetükkel arányos energiaveszteséget jelentenek, a rezgések egy ponton létrejött merev kapcsolat esetén is továbbadódnak a védeni kívánt helyiség felé, és így a szerkezet minősége teljesen leromlik. Éppen ezért a födémet a munka megkezdése előtt le kell tisztítani, a felületen semmi sem maradhat, ami átszúrhatná a rugalmas anyagot (kavics, vagy beton-, habarcscsomó, stb.). A lépéshang-szigetelő lemezeket kötésben kell fektetni. Amennyiben elektromos, vagy fűtési csövet szeretnénk vezetni a födémen, azt soha sem szabad a rugalmas lemezben vezetni. Ebben az esetben a szükséges vastagságú AUSTROTHERM AT-N100 lemezt kell először a födémen elhelyezni, és ebből kivágni a csővezetékek helyét. A hőszigetelő anyagra ezután már el lehet helyezni a lépéshang-szigetelő AT-L2 lemezeket.
A falak mentén körben peremszigeteléssel (AUSTROTHERM AT-P és AT-PE) kell az úszópadlót a falaktól elválasztani. A technológiai fólia terítése meggátolja, hogy a táblák illesztési hézagaiban a betonból kicsorgó cementlé hanghidat képezzen. A fóliát 10 cm-es átfedéssel kell teríteni, és a peremszigetelésre is fel kell vezetni. A betonozás után a kívánt padlóburkolat elkészíthető. Hideg burkolat esetén a fal és a járólapok találkozása mentén feltétlenül rugalmas fugázót kell alkalmazni. A jól megtervezett és pontosan elkészített úszópadló biztosítja a zavartalan munkát és pihenést, és elősegíti a békés egymásfelettélést.

További információ:
Austrotherm Kft.
Tel: 06-96/411-208
austrotherm@austrotherm.hu


Kapcsolódó linkek:

Austrotherm Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest