Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Energia a tetőről

Gyártói hírek - 2004-04-15 18:45:57


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Húsz perc alatt a nap annyi energiát sugároz a földre, amennyi az emberiség éves energia- szükséglete, és ez a forrás szinte kimeríthetetlen. A mai energiahordozó nyersanyagok -a szén, az olaj és a földgáz- csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ebből adódóan a jövőben egyre drágábbá és nehezebben hozzá-férhetővé válnak majd. A megújuló energiaforrások felhasználása a környezetszennyezés elleni harc egyik leghatékonyabb fegyvere. Annak ellenére, hogy napjainkban a legtöbb alternatív energiaforrás kihasználásához már rendelkezésre áll megfelelő technológia, fejlesztésük megállás nélkül folyik.

Tiszta és környezetkímélő

Az egyik legjobban kihasználható alternatív energiaforrás a napenergia. A szolárrendszer a ház melegvíz-ellátásában és a fűtés optimalizálásában játszhat egyre növekvőbb szerepet. Innovatív kialakításának köszönhetően alkalmazásával nem csupán a nyári időszakban csökkenthetjük az energiaköltségeket.

2004. májusától már az Európai Unió határozza meg az energiapolitikai irányokat. Az Európai Parlament határozata alapján (No 8522/97) 2010-re a megújuló energiaforrások arányának minden tagországban el kell érnie átlagosan a 12%-ot. Magyarországon csupán a villamos energia 0,5%-át állítják elő megújuló energiaforrásból, így az uniós szabvány a 2010-re kitűzött célértéket - az eredetileg tervezett 11,5%-kal szemben - 3,5%-ban határozta meg.

A Kárpát-medencére jellemző, hogy az év 200-210 napján napsütéses az időjárás. Ezeken a napokon a napkollektorok 50 C°-os meleg vizet képesek szolgáltatni, függetlenül attól, hogy milyen évszakot írunk, hiszen ezek a berendezések a nap besugárzásának erősségére érzékenyek, a környezeti hőmérséklet csak kis mértékben befolyásolja teljesítményüket. További 100 napon keresztül, a felhőzeten keresztül átszűrődő fényből a napkollektorok annyi energiát képesek hasznosítani, amennyi a víz 30-35 C°-os előmelegítéséhez elegendő.

A napkollektorok tehát az év 365 napjából 300 napon keresztül rendkívül jelentős mennyiségű energiát képesek gyűjteni, és ezzel már tervezhető olyan berendezés, mely egy háztartás melegvíz igényének 65-75 százalékát biztosítani tudja.


A kollektorok telepítésének ideális helyszíne a családi- és társasházaknál egyaránt a tető. Itt biztosítható legkönnyebben a megfelelő tájolás és dőlésszög, valamint a tökéletes árnyékmentesség.

Napjaink fő kihívását szem előtt tartva, a környezetvédelem és a megújuló energiaforrások hatékony felhasználása érdekében alakította ki a Roto a szolárkollektorok termékcsaládját. A Roto szolárkollektorok méretükben és megjelenésükben kiválóan illenek a Roto tetőtéri ablakokhoz - így az egymást kiegészítő elemek optimális tetőkialakítást tesznek lehetővé.
A szolárrendszer egyszeri beruházást igényel, de segítségével a későbbiekben szinte ingyen, számottevő üzemeltetési költség nélkül fedezhetjük energiaszükségletünk jelentős részét. A korszerű napkollektorok élettartama 20-25 év.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése Földünknek egyre hangsúlyozottabb kárt okoz. Ebből adódóan a világtendencia az kell legyen, hogy a napenergia mind többünknek álljon rendelkezésre tisztán és környezetkímélőn, széndioxid valamint egyéb károsanyag kibocsátás nélkül. Már most érdemes gondolni a jövőre, hogy szűkebb és tágabb környezetünket megóvjuk a következő generációk számára.

A Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. kollégái készséggel segítenek bármilyen szolárrendszerekkel kapcsolatos tervezési kérdésben.

Roto Elzett Kft.,
Lövő


Kapcsolódó linkek:

www.roto-soe.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest