Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.04.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Természetes megvilágítás belső terekben

Gyártói hírek - 2005-10-03 11:40:57


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Nagy alapterületű ipari csarnokok, középületek mélyen fekvő tereit a legtöbb esetben mesterséges megvilágítással tervezik. A manapság divatos kis tetőhajlásszögű (''mediterrán jellegű'') családi házak helyiségeinek azon részei sem bővelkednek természetes fényben, amelyek távol esnek a homlokzati nyílászáróktól.

Ezekben az esetekben érdemes felülvilágítókat tervezni az épületre. A tetősíkablakokat általában tetőtér-beépítéseknél használják, de a fenti célra is kitűnő megoldásnak bizonyulnak. A VELUX tetőtéri ablakok 15 fokos tetőhajlásszögtől használhatók, így szinte bármilyen tetőbe beépíthetők. A 15 foknál kisebb hajlásszögű tetők esetén az ablakot ki kell emelni a tetősíkból, melyre többféle mód is létezik:


A 10 fokos vagy ennél nagyobb hajlásszögű tetőknél kiemelő burkolókeretet kell alkalmazni, amely a tetőhajlásszöghöz képest 10 fokkal nagyobb dőlésszöget biztosít az ablaknak.

Az 5 és 10 fok közötti kishajlású tetőkön a legegyszerűbb a deszkázatból a helyszínen kialakítani a kiemelő szerkezetet.

5 foknál alacsonyabb hajlásszög esetén a különböző ablakméretekre gyártott, hőszigetelt szerkezetű felépítmény javasolt, amelyet kifejezetten lapostetőkhöz fejlesztett ki a VELUX. Az ablak alatt kürtő alakul ki, amelynek szétnyíló felületei a bejövő fényt többszörösen visszaverve juttatják a belső térbe.

A fenti megoldásokról a VELUX honlapján, a Terméktár Plusz oldalakon olvashat. http://velux2.altair.hu/veluxplusz/index_top.html


A kis tetőhajlásszögű családi házaknál, a nagy alapterületű, mély helyiségek természetes megvilágítása és szellőztetése csupán homlokzati nyílászárókkal nem oldható meg. A tér felett elhelyezett tetősíkablakok egyszerű megoldást kínálnak: a fényviszonyok kiegyenlítődnek, és az intenzív szellőzés is megvalósul. Ha a felülvilágítók közvetlenül a tetőgerinc mellé kerülnek, akkor a legmélyebben fekvő területek és a sötét folyosók is megvilágíthatók, miközben tágas, felfelé nyitott terek jönnek létre. Többszintes épület esetében különösen szép, ha a lépcsőtér fölött is vannak ablakok, melyek az alsóbb szintekre is bevilágítanak.

A magasan elhelyezett ablakokat természetesen működtetni is kell. A legkényelmesebb a motoros megoldás, melynek kiépítésére legalkalmasabbak a GGL és a GGU típusok. A motor falikapcsolóval és távirányítóval is működtethető. A GGL INTEGRA® és a GGU INTERGRA® típusokat már gyárilag motoros működtetéssel látták el, és esőérzékelővel is rendelkeznek, mely automatikusan bezárja az ablakot, ha elered az eső. A tetőtéri ablakokhoz távirányítású árnyékolási megoldásokat is kínál a VELUX, melyek elektromosan vagy napelemmel működnek.


Ha a fenti típusokból szeptember 1. és október 31. között egyszerre 5 ablakot vásárol saját célra vagy vállalkozási szerződés alapján végzett építőipari kivitelezéshez, akkor típustól függően a VELUX Magyarország 1000 vagy 3000 Ft-ot vissza is térít minden ablak árából. Az akció végén egy plazma tévé, egy notebook és egy házimozi rendszer is kisorsolásra kerül a vásárlók között.
A VELUX tetőtéri ablakok felülvilágítóként történt használatára tetszetős külföldi és magyar házakról olvashat itt: http://www.velux.hu/Szakfórum/Építészfórum/Példák/


További információ:
VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Tel.: (1)436-0530, Fax: (1)436-0535
E-mail: velux-h@velux.com


Kapcsolódó linkek:

Velux Magyarország
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest