Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.03.29.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A tégla: ősi válasz az energitakarékosság modern kérdésére

Gyártói hírek - 2005-10-10 14:50:26


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Miért fontos az energiahatékonyság?

A hazai energiafelhasználás 57 százalékát a háztartások teszik ki, ráadásul ez az arány folyamatosan emelkedik. Az egyre emelkedő költségek ellenére a hazai építkezések jelentős részére korántsem jellemző az energiatudatos fogyasztói magatartás.
Az energiatakarékos és ezért környezetbarát épületek elterjedését segíti elő az Európai Unió új direktívája, mely 2006-tól lesz érvényben minden EU tagállamban, így nálunk is. Az irányelv magyar változata szigorú határértékeket ír elő az épületek energiafelhasználására, melynek eszköze az ún. Energiatanúsítvány. Ez hazánkban jelentős eneregia- és nem utolsó sorban pénzmegtakarítással, ezáltal légszennyezés-csökkentéssel jár, ugyanis Magyarországon évi 1,40 gigajoule energiát használunk egy négyzetméter fűtésére, Nyugat-Európában ugyanerre 0,53-at fordítanak


Mit jelent ez a fogyasztónak?
Amikor hűtőszekrényt, mosógépet vásárolunk a gép oldalán színes ábra jelzi annak energiatakarékosságát. Bár a jó minőségű, ''A kategóriás'' berendezések valamivel drágábbak, sokan számolunk azzal is, hogy ezek a használat során energiát és végső soron pénzt spórolnak meg nekünk és a mai energiaárak mellett meglepően rövid idő alatt behozzák az árkülönbséget.
Amikor építkezünk, lakást vásárolunk nem csak az fontos, hogy leendő otthonunk megfeleljen ízlésünknek, de tudunk kell, hogy minősége kifogástalan, hiszen feltehetően évtizedekig lesz családunk otthona. Természetesen laikusként nehéz meggyőződni egy épület minőségéről.
A minőség egyik szempontjában segít eligazodni az Energiatanúsítvány, ami a háztartási gépek egyszerűen követhető jelzéseihez hasonlóan tájékoztat bennünket arról, hogy a használat során mennyi energiát használunk a bent lakás során. A jobb energetikai tulajdonságokkal bíró épület természetesen valamivel drágább lesz, de az árkülönbözet itt is nagyon gyorsan megtérül, amit a lakók pénztárcája hamar megérez majd.

Az egyéb energetikai szempontok
Nem csak az fontos, hogy lakásunkban ne kelljen sokat fűteni. Számos egyéb elvárást is támasztanunk kell leendő otthonunkkal szemben. Például nyáron ne melegedjen fel nagyon és légkondicionáló berendezés nélkül is kellemesen hűvös klímát biztosítson.
Emellett hőérzetünk - és egészségünk - szempontjából fontos, hogy a belső páratartalom állandóan egészséges magasságú legyen. Ha ezt párásító berendezések, bonyolult szellőztetők nélkül természetesen tudjuk megoldani az nem csak olcsó de egészséges is.

Legfőképpen attól függ, miből épült a ház
Nem nehéz belátni, hogy nagyban függnek egy épület minőségi és ezen belül energetikai jellemzői attól, milyen anyagokból épült.
A téglafal, hőtárolási képességének köszönhetően télen úgy viselkedik, mint egy cserépkálya, azaz a fűtés melegét megtartja, lassan adja le, azaz kevesebb energia felhasználását teszi lehetővé. Nyáron viszont a külső hőséget nehezebben engedi be, azaz szinte a falba épített, természetes ''légkondícionálóként'' működik. nem véletlen, hogy pl. Németország hideg északi részein és Olaszország legdélib pontján is leterjedt, kedvelt építőanyag.
Léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességgel rendelkező építőanyagok, de ez a tulajdonság nem párosul a rendkívül fontos hőtárolási képességgel, illetve például a kiváló hőszigetelő könnyűszerkezetes házaknál a nyári meleget csak légkondícionáló berendezéssel lehet elviselhetővé tenni, ami viszont nem kevés plusz energiafelhasználást okoz.
A tégla ezen felül kapilláris szerkezeténél fogva képes a levegő páratartalmát megtartani, ami állandó, egészségesen párás levegőt és jó hőérzetet biztosít technikai berendezések nélkül is.
A téglafal a mi szélsőséges klímánkon is ideális szerkezet. A forró nyári napokon menedéket nyújt a meleg elől, télen pedig kellemes, egyenletes biztosít barátságos fűtésszámlák mellett is.A témában kérdéseivel forduljon a Magyar Téglás Szövetséghez:
Budapest, Fő u. 68.
e-mail: matesz@mgx.hu
Tel/fax: 06-1/201-7056

Tóth Balázs (termékfejlesztési igazgató, Wienerberger Rt.)
Dudás Judit (ügyvezető titkár, Magyar Téglás Szövetség)


Kapcsolódó linkek:

Wienerberger Téglaipari Rt.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest