Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Austrotherm Kft.: A 7 jobban 6!

Gyártói hírek - 2004-04-19 18:46:18


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A homlokzati hőszigetelésre használt anyagok átlagvastagsága ma, Magyarországon 4 cm körül van. A lakások fűtésére fordított költségek az elmúlt években folyamatosan növekedtek. Ez ellen nem lehet védekezni. Vagy mégis?

Hazánkban a lakásállomány jelentős részét képviseli a B30-as téglából épített házak csoportja. Ezek felújítása hőszigetelési és esztétikai szempontból egyaránt aktuális. A felújítást általában az esztétikai igény motiválja, mert mindig a látható hiányosságok zavarják jobban az embert. Megfontolandó viszont, hogy az ''optikai tuning'' helyett valódi értéknövelő beruházásba fogjunk. Tudni kell, hogy a vakolat kijavítása, a homlokzat átfestése munkadíj és a járulékos költségek szempontjából alig kevesebb, mint amikor a hőszigetelésről is gondoskodunk. A teljes körű felújítás esetén viszont nem csak a szépérzékünk örülhet, hanem a pénztárcánk is.

A felújítást akkor nevezhetjük teljes körűnek, ha a hőszigetelést a mai követelményeknek megfelelően alakítjuk ki. Sajnos, a rosszul értelmezett takarékosság arra vezet, hogy a homlokzati hőszigetelő rendszer esetében hazánkban 4 cm az átlagvastagság, míg Ausztriában 8, Lengyelországban 10 cm a hőszigetelés szokásos vastagsága. Ha tényleg azt szeretnénk, hogy kicsi legyen a gázszámla, legalább 7 cm vastag AUSTROTHERM AT-H80 hőszigetelő lemezt kell beépíteni.

A szigeteletlen B30-as falak hőátbocsátási tényezője 1,39 W/m2K. Tudjuk, hogy ez ma már nem megfelelő, ezért szigetelnünk kell. Ha 3 cm vastag hőszigetelést teszünk erre, úgy a hőátbocsátási tényező 0,69 lesz, ami a nyolcvanas évek színvonalának is alig felel meg. Nem kell senkit sem emlékeztetni arra viszont, hogy hol vannak ma már az akkori energiaárak...

Aki vékony hőszigetelést alkalmaz, az duplán költ: egyszer a homlokzatszigetelési munkát, másodszor pedig éveken keresztül a nem kellően alacsony fűtési számlában fogja megfizetni a félreértelmezett takarékosság árát. Éppen ezért, csak lényegesen vastagabb hőszigeteléssel tudjuk kivédeni az infláció hatását. Ha 7 cm vastag AUSTROTHERM AT-H80 homlokzatszigetelő lemezt alkalmazunk, a fal hőátbocsátási tényezője 0,41 W/m2K lesz, ami már elfogadható.
Hasonlóképpen alakul más falazóanyagok esetében is a helyzet. Tömör tégla és vasbeton falazat esetében 8-10 cm vastag AT-H80 is indokolt lehet, de a jobb hőszigetelő tulajdonságú Poroton, Uniform téglák esetében sem érdemes 6 cm alá menni.

Az utólagos hőszigetelésnek van még egy járulékos haszna, amit nem szabad szem elől téveszteni. Egy rosszul szigetelt épületben a fal belső oldali hőmérséklete a hidegebb időszakokban 13,9 oC-ra is süllyedhet. Ezt csak a helyiség levegőjének emelésével tudjuk kompenzálni, vagyis a szobában a léghőmérséklet a 25-26 oC-t is elérheti. Sajnos, ez még mindig nem jelenti azt, hogy kellemes klímában élhetünk, hiszen a hideg falfelületek felé jelentős energiamennyiséget sugárzunk le, vagyis nagy lesz a hőveszteségünk a homlokzati falak irányában. Ez az energiaveszteség a belső falak felé nem jelentkezik, vagyis ahogy mondani szokták: míg az egyik oldalról megsülünk, a mások oldalról megfagyunk. Az AUSTROTHERM lemezekkel kialakított utólagos hőszigeteléssel viszont a hideg napokon sem fog a fal belső oldali hőmérséklete 18-19 oC alá süllyedni. Ezzel elérhetjük, hogy 4-5 oC-al alacsonyabb léghőmérséklet (20-22 oC) mellett is komfortosabban élünk, mint korábban.

Számítások igazolják, hogy ha 1 oC-al csökkentjük a szoba levegőjének hőmérsékletét, azzal 7-8 % fűtési energiát takaríthatunk meg. Így a hideg napokra számítva - amikoris különösen fontos, hogy kevesebb legyen a fogyasztás - akár 40%-al is csökkenthetjük a gázfogyasztást

Előrelátó emberek nem a pillanatnyi igényeik szerint építik a házukat, hanem 10-20 évre terveznek. Ahhoz pedig nem kell különösen nagy előrelátás, hogy belássuk: a fűtési költségek a jövőben sem fognak csökkenni. A földgáz árát ugyan nem mi szabjuk meg, de eldönthetjük, mennyit fogyasztunk belőle. Ha a szokásos 4 cm-es hőszigetelés helyett 7 cm vastag AUSTROTHERM AT-H80-at alkalmazunk, a homlokzatszigetelés összköltsége csak 10 %-al emelkedik meg, de a hőátbocsátási tényező 0,6 W/m2K-ről 0,41 W/m2K-re csökken, vagyis a hőveszteség a kétharmadára csökken! Ez jelentős költségmegtakarítást jelent a teljes fűtési idényben is, mert a
7 jobban 6.


Kapcsolódó linkek:

www.austrotherm.hu
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest