Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.13.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Fény és árnyék a tetőtérben

Gyártói hírek - 2006-03-21 14:41:12


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Hogyan védekezzünk a nyári hőség ellen?
Ahogyan lassan múlnak a tavaszi hetek és hónapok, egyre növekszik a napos órák száma is. És ki ne tudná, hogy a nyár érkezésének milyen hatása van a tetőtérben található lakóhelységekre. A napsugárzásnak leginkább kitett rész a házban kétség kívül a tető, ebből adódóan az alatta található helyiségek melegednek fel a legkönnyebben.


A hőszigetelő réteg természetesen sokat segít a hő elleni védekezésben, azonban korántsem old meg minden problémát, hiszen a tetőtér ablakain továbbra is akadálytalanul zúdul be a fény. Míg a téli hónapokban ennek örülünk, nyáron minden lehetséges módon igyekszünk megakadályozni a bejutását. Ennek a problémának a megoldására szerencsére ma már számtalan eszköz áll rendelkezésünkre.

Fény és árnyék

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás a belső árnyékoló használata. Ezeket az ablakszárnyra erősített rolókat több pozícióban is rögzíthetjük, és így fokozatosan szabályozhatjuk a lakásba jutó fény mennyiségét. Az árnyékolók mindemellett lehúzott állapotban is engednek át némi fényt, ezért a világosabb színű változataik kiválóan alkalmasak arra, hogy derengő fényükkel hangulatot adjunk annak a helységnek, amelyben elhelyezzük őket.
Van természetesen olyan változatuk is - az úgynevezett fényzáró rolók - amelyeknek segítségével teljes sötétséget varázsolhatunk akár nappal is a szobában. A fény tökéletes elzárását ezeknél a típusoknál alumíniumkerettel lehet a leginkább elérni, amelyben a roló ráadásul tetszőleges állásban rögzíthető. Fontos tudnunk azonban, hogy ezek, az ablak belső felületére elhelyezett árnyékolók leginkább a fény szabályozására alkalmasak, a hőhatások elleni védelemre csak korlátozottan képesek. Talán a legkevesebb kompromisszumot a Roto által kifejlesztett speciális reflektor rolók jelentik, amelyeknek a külső felületén képzett bevonata a napsugarak jelentős részét visszaveri, így csökkentve a lakótér nyári felmelegedését. Ez mindemellett télen is hasznos, hiszen ilyenkor a reflektor bevonat a tetőtér hőveszteségét csökkenti.


Vászon helyett festett alumínium

Vannak olyan helyiségek, amelyekbe valamilyen oknál fogva nem illik a hagyományos árnyékoló. Vászon anyaguk miatt például párás helyekre nem praktikusak, mivel könnyen magukba szívják a nedvességet és a kellemetlen szagokat is, továbbá szennyeződésük esetén nehézkesen tisztíthatók. Ezért fürdőszobába és konyhába praktikusabb választásnak tűnhet egy reluxa. Ilyenkor sem kell azonban tartanunk az egyhangú szürkeségtől: ma már közel húszféle színben kaphatók reluxák, amelyek könnyedén illeszkednek bármilyen tér arculatába. Akkor sem kell kétségbe esnünk, ha szabad kézzel elérhetetlen magasságban van a leárnyékolandó ablak, bizonyos típusok ugyanis elektromosan távvezérelhetők, és így könnyedén szabályozható a fény mennyisége akár nagy magasságban is.


A maximális hővédelem

Ha nem csak a fény, hanem a hő bejutását is meg szeretnénk akadályozni a tetőtérben, akkor a külső redőnyök használata a tökéletes megoldás számunkra. Nagy előny ezeknél az eszközöknél, hogy nem csupán a fény és a hő ellen képesek védelmet nyújtani, hanem a természet szélsőséges igénybevételének (például jégeső hatásának) csökkentésében is hatékony szerepet játszhatnak, ezáltal az üveget is óvva az időjárási viszonyoktól. Különösen a nyári melegben lehet hasznos újdonság ezen a téren, hogy ma már az árnyékolással egy időben a szellőztetésről sem kell lemondanunk, hiszen a Roto tetőtéri ablakai akkor is nyithatók maradnak, ha a redőny leengedett állapotban van. A manuális megoldás mellett itt is alkalmazhatunk elektromos vezérlést, amelyet akár eső- és szélérzékelővel is összekapcsolhatunk. Az így kialakított tetőtér szinte önállóan gondolkodó organikus térré válik, ahol mindig olyan hőmérséklet és fényviszonyok fogadnak minket, amilyeneket szeretnénk.


Bővebb információ:

ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft.
9461 Lövő, Kossuth L. u. 25.
Tel.: 06-99/534-100
Fax: 06-99/367-132
Web: http://www.roto-tetoablak.hu


Kapcsolódó linkek:

ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest