Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.09.30.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Cementvakolat helyett Profi gipsz vakolat?

Gyártói hírek - 2006-09-13 11:05:18


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Profi Hungária többféle kötőanyag tartalmú vakolatot gyárt. A kínálatában megtalálhatóak a cement, a mész és a gipsz tartalommal készített minden igényt kielégítő belső- és kültéri vakolatok. Magyarországon jelenleg, ellentétben a Nyugat-Európai országokkal a gipsz vakolatok kevésbé terjedtek el. Ennek okai egyrészt a szokásokban, másrészt az árszintekben kereshetők.

A Profi Hungária Kft. ma már kiváló minőségű gipszvakolatokat kínál a magyar vásárlók számára, amelyek árszintje versenyképes a cement-mész kötőanyaggal forgalmazott vakolatoknak. A gipszvakolatok fajsúlya kisebb, mint a cementvakolatoké, így az anyagigényük is kisebb. /25-28%-kal kevesebb kell négyzetméterenként/. Azonos áron, mégis felületi, építéstechnikai és építésbiológiai szempontból sokkal jobb minőséget nyújt az építkezők számára.

A gipsz a valamikori tengerek ásványi lerakódásaként található meg a természetben. A gipszkristályok 200 millió évvel ezelőtt a sekély tengeröblök fenekén keletkeztek és rakódtak le. A gipszet több ezer éve használják építőanyagként. A legrégebbi ismert bizonyíték Kis-Ázsiából származik és 11000 éves.

A természetben található kőzetet kibányásszák, összezúzzák és kiégetik, ezáltal megtartva a kőzet azon tulajdonságát, hogy vízzel érintkezve újból megkössön. Ezután a kiégetett gipszet megőrlik, majd különböző töltő- és adalékanyagokkal összekeverik és a kész vakolóanyagokat zsákos, vagy silós kiszerelésben az építkezés helyszínén bedolgozzák.

A Profi Hungária Kft. a gipszvakolatait rendszerben kínálja. Az alapozóktól a kiegészítő termékekig minden megtalálható a kínálatában, ezzel biztosítva a megfelelő minőségű könnyebb és gyorsabb bedolgozást. A gyártás folyamata folyamatos ellenőrzés alatt áll, amely biztosítja a termékek megfelelő és állandó magas fokú minőségét.

A gipszvakolatok felhasználása a beruházóknak, a kivitelezőknek és az ilyen helyiségekben lakóknak és dolgozóknak is számos előnnyel jár.

A gipszvakolatok gyártása és bedolgozása mindennemű egészségügyileg káros mellékhatásoktól mentesen történik. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy a gipszet az építőipar mellet széleskörűen alkalmazzák a gyógyászatban az élelmiszer- és kozmetikai iparban is /pl.: a törött végtagok begipszelése, mivel a gipsz Ph-értéke és páradiffúziós ellenállása megegyezik az emberi bőrével/.

A gipszvakolatok nagy pórustartalmuk által szabályozzák a belső tér klímáját. A tusolás, főzés, mosás és az emberi kilégzés folyamán keletkező felesleges párát felveszik és ezekben a pórusokban elraktározzák. Amennyiben a belső tér páratartalma csökken az elraktározott párát visszajuttatja levegőbe. Mivel a belső tér páratartalma mindig a lehető legideálisabb, így növeli a melegérzetet, s ha közvetetten is de hozzájárul a fűtési költségek csökkenéséhez is.

A gipszvakolatok feltöltődnek meleggel. Ezáltal télen akár határoló falakon is a belső tér levegőjének és a gipszvakolatok hőmérséklete között csekély eltérés van. Mivel a fal felületének hőmérséklete alig 1-1,5 °C-al tér el a levegő hőmérsékletétől növekszik a komfortérzet. Ezen kívül a gipszvakolatnak alacsony a hővezető képessége /0,25-0,35 W/mK/, amely megakadályozza a felesleges hőveszteséget. A hagyományos cementes vakolattal szemben tehát a gipszvakolat alkalmazása ezen tulajdonsága miatt már közvetlenül is hozzájárul a fűtési költségek csökkentéséhez.

A gipszvakolatok csekély felületi vezetőképessége megakadályozza a felületi statikus feltöltődést és így kevésbé vonzza magához a port, csökkentve ezzel a felület gyors elpiszkolódását.

A gipsz vegyi képlete CaSO4+2H2O, ami azt jelenti, hogy a kristályrácsában 2 molekula vizet raktároz el. Tűz esetén ez a víz oltóanyagként szabadul ki, valamint vékony páraréteget vonva a tűz és a fal közé hűti a felületet, ezáltal késleltetve a tűz átterjedését a szerkezet túloldalára. A gipszvakolat alkalmazásával javíthatók az egyes építőelemek tűzvédelmi tulajdonságai.

A gipszvakolatok gyorsabb bedolgozást tesznek lehetővé. Bármilyen hagyományos vakológéppel felhordható, kevesebb anyagveszteséggel egy rétegben bedolgozható. Kíméli a vakológép kopó alkatrészeit, így egy csigával hozzávetőleg háromszor nagyobb felület kivitelezhető, mint a cementkötésű vakolattal. Kétféle változatban akár glettelt, akár dörzsölt felülettel elkészíthető. Megfelelő kivitelezés esetén tapétázás és festés alá megfelelő alapot biztosít. A vakolat már az első száradási periódus után is lényegesebben kevesebb vizet tartalmaz. Az építkezők így jelentős időt nyernek, mivel az időjárási viszonyoktól függően /páratartalom, hőmérséklet/ a vakolat 7-14 nap után teljesen kiszárad és alkalmassá válik a csempézésre, tapétázásra és festésre egyaránt.
Teljes mértékben alkalmazhatók belső térben az alaptól a födémig, akár még lakóházak vizes helyiségeiben is. A gépi gipszes vakolatokat kisebb anyagfelhasználás jellemzi, s tulajdonságai alapján mennyezeten már 8 mm, oldalfalon pedig 10 mm vastagságban megfelelő szilárdsági mutatói vannak.

Összegezve a gipszvakolatok tulajdonságait, mint láthattuk megfelelő kivitelezés esetén előnnyel jár a beruházónak, mivel kevesebb időt kell várnia a következő munkafolyamatig, előnnyel jár a kivitelezőnek, mert gyorsabban bedolgozható és kíméli a gép kopó alkatrészeit és előnnyel jár a lakóknak akiknek kellemesebb, komfortosabb lakóteret biztosít.


Termékek:

Profi MP2 gépi belső glettelhető gipszvakolat

Anyagigény: 11 kg/m2/cm
Összetétel: Stukatúrgipsz, mészhidrát, mészkőhomok 0-0,8 mm, adalékanyagok


Profi MP4 gépi belső dörzsölt gipszvakolat

Anyagigény: 12 kg/m2/cm
Összetétel: Stukatúrgipsz, mészhidrát, mészkőhomok 0-0,8 mm, adalékanyagok


További információ:
Profi Hungária Kft.
2371 Dabas,
Kandó Kálmán u. 15
Tel: 06-29/562 370
Fax: 06-29/562 371
E-mail: office.hu@profibaustoffe.com


Kapcsolódó linkek:

Profi Hunária Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest