Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.06.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Energiatakarékosság tetőfokon!

Gyártói hírek - 2006-11-13 14:47:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatásaAz egyre hidegebb telek és a folyamatosan növekvő energiaárak gondolkodásra késztetnek mindenkit, aki házépítésbe, lakásfelújításba kezd. Bármilyen szerkezetből is épül házunk, már a legelső alkalommal gondolnunk kell arra, milyen lesz a hőszigetelése. Ilyenkor érdemes nem csak a megfelelően szigetelő falakról gondoskodni, hanem ablakainkat is ennek megfelelően kiválasztanunk, hiszen köztudott, hogy a legtöbb energia a nyílászáróknál vész el.

A szakértők szerint, ha 1 m2 falfelületet 1m2 nyílászáróval helyettesítünk, akkor annak a területnek a fűtési költsége általánosságban a háromszorosára növekszik.
Ilyenkor azonban nem megoldás, ha kevesebb ablakot építettünk be házunkba, hiszen az általános építési előírások meghatározzák, hogy az ablakfelületeknek a lakótér legalább 1/8 részét kell kitenniük. Tehát ha hosszú távra előre gondolkodunk érdemes nyílászáró vásárláskor megfelelő hőszigetelésű ablakokat vennünk, amely a későbbiek során magas kiadásoktól kímél meg minket.

A hőszigetelés alapjai

A ház hőszigetelését tekintve egyik legérzékenyebb pontja a tetőtér, így ablakainak speciális elhelyezkedésük miatt speciális elvárásoknak kell megfelelniük. Ebben az esetben nem csak a nyílászáró szerkezet stabilitását és időtállóságát kell megvizsgálni, hanem az ablaküveg hőátbocsátási értékének is megfelelőnek kell lennie. Ez az érték az úgynevezett ''U tényező'', ami nyílászárók esetében általában 2,1 és 1,1 W/m2K között mozog. Akár fa, akár műanyag nyílászárót választunk, mindig kérjük ki szakemberek segítségét, hogy biztosak lehessünk abban, ablakaink elvárásainknak teljes mértékben megfelelnek.
A jól hőszigetelő üveg azonban nem jelent teljes megoldást, hiszen nem csak az ablak felületén, hanem a tok és a tetőszerkezet között is könnyen elillanhat a meleg, ha nem körültekintően építik be a nyílászárót. Éppen ezért az üveg hőátbocsátási értéke mellett ugyanolyan fontossággal bír a nyílászáró körüli hőszigetelő réteg, amelyről sokan hajlamosak elfeledkezni. Pedig ha az ablakszerkezet körül nem megfelelő eljárással és körültekintéssel végzik a szigetelést, akkor a külső légmozgás mintegy vákuumszerűen húzza ki a meleget. A hiányosan szigetelt ablak és tokszerkezet ráadásul a külső hideg levegő hatására gyorsan a harmatpont alá hűl, és párásodni, nedvesedni kezd. Éppen ezért érdemes nemcsak megfelelő minőségű és felszereltségű ablakokat vásárolnunk de azokat minden esetben hőszigeteléssel is ellátnunk, s nem utolsó sorban szakemberrel beépítetnünk.

Előszerelt szigetelés az ablak körül

Európa egyik vezető tetőtéri ablak gyártója, a Roto a fenn említett problémára kínál megoldást. A gyárilag előszerelt Hőszigetelő Csomaggal ellátott ablakai nem engedik eltávozni a meleget a lakótérből, így csökkentve a fűtési költséget. Működése igen egyszerű, a tetőszerkezet és az ablak között elhelyezkedő 3 cm vastag hőszigetelő réteg megakadályozza a hőhidak képződését. Ez a gyakorlatban -15 °C-os külső és 20 °C-os belső hőmérséklet esetén akár 5 °C-kal magasabb hőmérsékletet is jelenthet az ablaktok felületén, ami nem elhanyagolható érték ekkora hőmérsékletkülönbség esetén. Az előszerelt Hőszigetelő Csomaggal ellátott tetőtéri ablakok így a hőhidak létrejöttének megakadályozásával hatékonyan csökkenti az ablakszerkezet felületén a páralecsapódást és a nedvesedést, amely által a későbbiek során sok bosszúságtól kímél meg minket, mind takarítás, mind időtállóság szempontjából.

Az előrelátó és energiatudatos tervezés, és az ennek megfelelő építkezés tehát többszörösen is visszahozza az árát. Ez a későbbiek során nem csak a fűtési költségek optimalizálásánál, de a nyílászárók élettartamának hosszúságánál is kifizetődővé válik, hiszen senki sem szeretne olyan házban lakni, amelynek bár költségei magasak, még sincs benne kellemes meleg, és amelyben az ablakok a nem megfelelő beépítés miatt pár évente kicserélésre szorulnak.


További információ:
Roto Elzett Kft. /Tetőablak Üzletág
9461 Lövő, Kossuth L. u. 25.
Tel.: 06-99/534-100
Fax: 06-99/367-132
Honlap: http://www.roto.hu
E-mail: tetoablak@roto-frank.com


Kapcsolódó linkek:

ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft./Tetőablak Üzletág
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest