Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Beépítési hibák és elkerülésük

Gyártói hírek - 2006-11-28 13:14:22


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Ahhoz, hogy egy tetőablak valóban hosszú távon láthassa el feladatát tökéletesen, nem elégséges csupán kiválasztani a legjobb minőségű tetőtéri nyílászárót, hanem gondoskodni kell annak megfelelő beépítéséről is. S habár a Roto minden évben oktatással, továbbképzéssel frissíti és bővíti termékei beépítésével foglalkozó szakemberek ismereteit, mégis érdemes újra és újra felhívni a figyelmet a beépítés során keletkező, az ablak tartósságát, működését negatívan befolyásoló hibákra.


Felmérések szerint ma Magyarországon típustól függetlenül a tetőablakok közel 15-20%-át hibásan építik be. A hibák természetesen eltérő mértékűek, hatásuk azonban közös: még a legjobb minőségű tetőablaknak is nagyban megrövidítik az élettartamát. Ez már csak azért is súlyos probléma, mert a vevő, illetve a beruházó mindebből legtöbbször azt a következetést vonja le, hogy rossz minőségű az ablak, amelyet beépítettek. Márpedig a reklamációk 99 %-ában a hibának semmi köze a termék minőségéhez, a hibás beépítés következményei azonban az ablakon látszanak meg a leghamarabb.

Az esetek döntő többségében a hibák néhány tipikus területen jelentkeznek.

Nézzük meg, melyek azok a helytelen munkafolyamatok, amelyek e beépítési hibákat és a későbbi problémákat okozzák, és hogyan lehet azokat elkerülni.

Gyakori hiba az alátétfólia szakszerűtlen rögzítése.
Ennek egyik fő oka magának a fóliának a hibás kivágása lehet, amely így nem elég hosszú, hogy kellő méretben vissza lehessen hajtani. A helyes fóliakivágás úgy érhető el, ha az a bejelölt vágási élek a nyílás szélétől mérve 120-150mm-re vannak.
A másik tipikus hiba a tetőfóliázás előkészítése során a sarkok hiányos lezárása, amely gyakran együtt jár az előző jelenséggel. A sarkok megfelelő lezárása érdekében az ablak behelyezése után a visszahajtott tetőfóliát a tokhoz kell rögzíteni, a sarkokat pedig vízálló ragasztószalaggal úgy kell beragasztani, hogy a kialakított csomópontok víz-, szél- és párazárók legyenek.

ROTO MEGOLDÁS
A német tetőfedők által is javasolt Roto Vízzáró Csatlakozás olyan beépítési készletet nyújt a kivitelezőnek, amelyben minden megtalálható a vízzáró csatlakozás kivitelezéséhez, és ezáltal minimálisra csökkenti a hibalehetőségeket. A csomagban található 2db derékszögű alumínium profil, a felső vízterelő lemez és az öntapadós ragasztóanyagok segítségével percek alatt tökéletes víz-, szél- és párazáró csatlakozás hozható létre.

Megfelelő hőszigetelés hiánya páralecsapódást, nedvesedést okoz.
Számtalanszor előfordul, hogy a szakszerűtlen kávakialakítás miatt nincs az ablak alsó és felső síkjában hőszigetelés. Ha a kartont az ablaknak közvetlenül, éles szögben ütköztetik, és nem vezetik még kb. 8 cm szélességig merőlegesen, akkor könnyedén kialakulhatnak hőhidak. Más esetekben egészen egyszerűen arról van szó, hogy a szakszerűtlen szigetelés miatt, akár oldalt is, hiányzik a szigetelőanyag. Ilyen esetekben az elégtelen szigetelés miatt a gipszkarton burkolat hőmérséklete könnyedén a harmatpont alá csökken és a páralecsapódás miatt nedvesedik.
A megoldás, hogy a szarufa és a gipszkarton burkolat közötti üreget hőszigetelő réteggel kell kitölteni, amelynek segítségével könnyedén a harmatponti hőmérséklet felett tartható a gipszkarton burkolat és az ablak hőmérséklete, s így kiküszöbölhető a páralecsapódás.

ROTO MEGOLDÁS
Ezek a típusú beépítési hibák megfelelő odafigyeléssel egyszerűen megelőzhetők. A legkézenfekvőbb megoldás a Roto Hőszigetelő Csomaggal szerelt tetőtéri ablakok vásárlása és beszerelése, amelyek gyárilag előszerelt hőszigetelő réteggel rendelkeznek. A Hőszigetelő Csomag minden Roto tetőtéri ablakhoz megrendelhető. Mivel a hőszigetelés egészen a keret síkjáig ér, így nagyban csökkenti a hőhidak kialakulásának lehetőségét, és ezáltal véd a lecsapódó nedvesség ellen.

A belső párazáró fólia hiánya
Bízvást elmondhatjuk, hogy ez a leggyakoribb hiba: az esetek nagy részében ez okozza a rossz beépítést. Sajnos számtalan esetben az ablak belső burkolásának befejezését már nem a tetőtéri ablakok beépítésére jól kiképzett, tájékozott ács vagy tetőfedő végzi, hanem gipszkartonos. A megoldást az jelentené, persze a szakember által történő beépítés mellett, ha még a kartonnal való takarás előtt műszaki ellenőr vizsgálná meg a beépítést, erre azonban meglehetősen ritkán kerül sor, akár itt, akár az építkezés más szakaszában.
A szakszerűtlen belső kialakítások esetében sokszor egyáltalán nincsen belső párazáró fólia elhelyezve, vagy ha van, akkor azt csupán tűzőgéppel rögzítik valahová, amely közel sem nevezhető párazárónak. Ennek hiányában a nedvesség bejut a szigetelésbe, amelyet fokozatosan átnedvesít. A nedves hőszigetelés márpedig nem hőszigetelés, s ez a helyzet különösen az ablak körül kritikus, ahol két fajta anyag érintkezik, s így nagy az esélye hőhidak keletkezésétnek, valamint ahol eleve jóval kevesebb hőszigetelés van. A jelenségek innentől lényegében megegyeznek az előző pontban vázoltakkal: a megfelelő hőszigetelés hiányában a szerkezet a harmatpont alá hűl és lecsapódik a pára.

ROTO MEGOLDÁS:
A Roto minden esetben gyárilag ellátja ablakait a belső párazáró fóliacsatlakozással, amelyet már csak kétoldalú ragasztóval a tetőtér párazáró fóliájához kell rögzíteni: így valóban lég és párazáró csatlakozás jön létre.

Az itt felsorolt leggyakoribbakon túl, természetesen más típusú hibák is előfordulnak. Így például a tokszerkezet nem egyenes vonalú rögzítése, amelyek mechanikai jellegű problémákat okozhatnak, az esetek túlnyomó többségében azonban a tetőtéri ablak körüli záró- és szigetelőrétegekben keresendő a hiba. Ezek elkerüléséhez a Roto minden esetben kész ROTO MEGOLDÁSSAL rendelkezik. A beszereléshez azonban ilyen esetben is csak szakképzett ács vagy tetőfedő javasolt, hiszen hozzá nem értő kezekben a legjobb termékek sem tudják a megfelelő minőséget nyújtani.


További információ:
Roto Elzett Kft. /Tetőablak Üzletág
9461 Lövő, Kossuth L. u. 25.
Tel.: 06-99/534-100
Fax: 06-99/367-132
Honlap: http://www.roto.hu
E-mail: tetoablak@roto-frank.com


Kapcsolódó linkek:

ROTO ELZETT Vasalatkereskedelmi Kft./Tetőablak Üzletág
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest