Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Ne a dübel, a tárcsa tartsa!

Gyártói hírek - 2007-06-01 15:52:25


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A Baumit Ragasztó Tárcsa világújdonsággal szolgál a hőszigetelő rendszerek szerelése terén.

A falazat polisztirolhabos burkolása a családi házaktól a panel-lakásokig népszerű és elterjedt módszere az épületek hőszigetelésének. A polisztirol táblákat a ragasztáson túl dübelekkel erősítik a homlokzatra. A munkafázis első lépéseként magán a szigetelő rétegen – felújítás esetén a régi vakolaton is – áthaladó, végül a homlokzat belső szerkezetében végződő furatokat készítenek. A háztartások mindennapi gyakorlatához tartozó tiplizés esetén ezt egyszerűen úgy mondanánk, hogy először fúrni kell egy lyukat a falba. Ebbe az üregbe kerül a csavar vagy beütő szegecs rögzítésére szánt hüvely / illetve a fenti példához visszatérve a tipli /, amibe a szigetelőréteget tartó, rögzítő, illetve a falhoz szorító csavarok vagy beütőszegek illeszkednek. A módszer gyors, egyszerű és megbízható, de nem tökéletes.

Mivel a rögzítőelemek a tányérjukkal kívülről préselik a falhoz a polisztirolt, a végső homlokzati felületen az ebből a síkból pár milliméterre kiemelkedő egyenetlenségek jöhetnek létre. Ez pedig – különösen bizonyos fénybeesési szög esetében - ronthatja az esztétikai hatást.

Paradox módon a hőszigetelő rendszer, amely többek között a hőhidak megszüntetésére hivatott, saját szerkezetében több száz apró hővezetőt rejt a dübelek formájában. Az általuk okozott hőveszteség nem jelentős, de néhány százaléknyi elpazarolt energiát mindenképpen jelent.


Megnehezíti a szerelők dolgát és a rendszert is gyengíti, hogy a szigetelőanyagon átfúrva, nem lehet látni, hová helyezik a dübelt. A statisztikai adatok szerint, minden ötödik tartóelem éppen egy tégla hézagába vagy a fugába kerül. A rosszul illeszkedő csavarok vagy beütő-szegecsek tartóereje gyengébb a szükségesnél.

Problematikus az is, hogy a különböző lemezvastagságokhoz eltérő szárhosszúságú elemeket kell alkalmazni. Ez többletmunkát jelent a gyártónak, raktározási terheket a kereskedőnek és újabb, méretben is egyeztetendő tételt a felhasználónak.

Mindezen problémák, kellemetlenségek, pontatlanságok kiküszöbölése érdekében dolgozták ki osztrák mérnökök a Ragasztó Tárcsát. A szerkezet két részből áll. Tartalmaz egy dübelt, tehát a falazat anyagába szorosan illeszkedő 11 cm átmérőjű, tányérszerű műanyag tárcsát, valamint az ezt rögzítő beütő szegecset. Ezeket az elemeket a szigetelő réteg alá – épen hagyva annak struktúráját -, közvetlenül a homlokzat alapszerkezetét képező anyagba, azaz a téglába vagy betonba rögzítik úgy, hogy a tárcsa pár milliméterrel kiemelkedjék a fal síkjából. A hagyományos eljárás során a polisztirol lemezek hátoldalát a peremek mentén körbekenik ragasztó tapasszal és ún. ragasztópogácsákat is felvisznek. A táblák fixálása ragasztó tárcsa alkalmazása esetén is így történik, de míg a hagyományos dübelezés esetén a már rögzített táblákat fúrják át, a ragasztó tárcsa esetében a kiegészítő kötést a tárcsa tányérjára felhordott ragasztó adja, ami a tárcsák karimája mögé is befolyik, mintegy belekapaszkodva azokba. Kísérletekkel igazolható, hogy az így kialakított rögzítés húzószilárdsága - bármilyen hihetetlen is ez első látásra - erősebb lesz a dübelezett kapcsolaténál, így nagyobb szilárdságú csomópont alakul ki a régebbi technológia hátrányai nélkül.

A ragasztó tárcsák használatának köszönhetően nem sérül a szigetelőanyag, a szerelők látják, hová fúrnak, nincsenek a szerkezetbe épített hőhidak, egységes méretet lehet használni, a szigetelés vastagságától függetlenül.

A ragasztó tárcsák két változatban kaphatók. A piros színű eszköz négy centiméterrel hosszabb, ezért olyan házak felújításánál, hőszigetelésénél használják, ahol a régi vakolaton is keresztül kell hatolnia. Kék színnel jelölték a rövidebbet, ami betonfelületek esetében alkalmazható. Ilyenekkel szerelik a „Baumit Panelprogram” során felújításra kerülő lakótelepi lakások új homlokzatait is.

A felhasználók pénzt és időt takarítanak meg a Baumit Ragasztó Tárcsa alkalmazásával, mert elég, ha a szigetelendő felületen 40 x 40 cm-es raszterben helyezik el, a lábazati indító profiltól és a sarkoktól legalább 10 cm távolságra.

A Baumit olyan polisztirol alapú hőszigetelő rendszereket kínál, amelyeknek minden alkotóelemét, illetve az alkotóelemek egymáshoz való viszonyát tudományos pontossággal dolgozták ki. A vállalat törekszik arra, hogy a szerelési munkálatokhoz is a legjobb minőségű eszközöket és technológiát biztosítsa. Éppen ezért 2006-tól már Magyarországon is kínálja a hozzávaló ragasztóanyaggal együtt új termékét, a Baumit Ragasztó Tárcsát.


Háttérinfo:

A Baumit Kft., mely az osztrák Wopfinger Beteiligungs GmbH Schmid & Co. 100 %-os leányvállalata, 1990-ben alakult Magyarországon. Fennállásának 17 éve alatt az építőanyag-ipari piac vezető szereplőjévé vált. Termékeit az építtetők és a kivitelezők a vakolás, a hőszigetelés és a felújítás területén alkalmazzák.

A Baumit Kft. termékeit 3 magyarországi üzemben állítja elő; a gyártás legnagyobb részét lefedő szárazhabarcs-gyárai Dorogon és Alsózsolcán működnek, a színes nemesvakolatok gyártása Pásztón történik. A vállalatirányítás és a minőségbiztosítás központja Dorog, a cég az ISO 9001-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer szerint működik.

A Baumit egy dinamikus márka. Az összforgalom az alapításkor, 1991-ben 108 foglalkoztatottal 183 Millió forint volt. 2006 – ra 168 munkatárssal árbevétele túllépte a 10 milliárd forintos álomhatárt.Bővebb információ:
Baumit Kft.
2510 Dorog, Baumit út. 1.
Tel.: 06-33/512-910
Fax: 06-33/512-950
E-mail: baumit@baumit.hu


Kapcsolódó linkek:

Baumit Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest