Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.05.26.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Téglával dolgozó minősített kivitelezők

Gyártói hírek - 2007-08-28 11:40:19


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Minőség, gyorsaság, garancia hármasa nem megszokott, ám jogos elvárás lenne a családi házat építtetők körében. A könnyűszerkezetes házak előnyeként szokták említeni, hogy gyors, kulcsrakész megoldás, általában a hagyományos technológiánál olcsóbban. Ugyanakkor a készház fogalma nem szinonimája a könnyűszerkezetes háznak.
Nem nehéz bebizonyítani, hogy a felsorolt előnyöket a hagyományos kőműves technológiával készülő téglaházakat építtetők is élvezhetik. És ha jobban átgondoljuk, a hagyományos szó percek alatt pozitív felhangot kap.


Az idő pénz, egy családi ház felépítése pedig sokáig tart, és legtöbbször minden pénzt felemészt, azon túl is, mint amivel a tervezéskor kalkuláltak. Aki egyszer, vagy többször átélt már egy építkezést, jól tudja, minél tovább húzódik a kivitelezés, annál többe kerül: drágulnak az építőanyagok, a mesterek egyre többet kérnek, és az építkezés menedzselésével eltöltött idő a rákölthető pénz megkeresésétől vonja el az órákat. Nem csoda, ha gyöngyözni kezd a homlok, ha az otthonteremtés e módja valós alternatívává válik. Érdekes, hogy az építkezés kínjaival szinte mindenki tisztában van, azt azonban sokkal kevesebb tudják, mindez nem törvényszerű. Egy hagyományos technológiával felépülő téglaház is elkészülhet akár fél év alatt, és a költségek parttalan emelkedésének is gátat vet a fix áras kivitelezői szerződés, ami a családi ház építők terheit kiszámíthatóvá teszi.
Ezeket az előnyöket azok élvezhetik, akik a minősített kivitelezők közül választanak, és a Mesterház Minősítési rendszerben dolgozó cégek a minősített kivitelezők között is pluszt biztonságot nyújtanak.

Minősített kivitelezők
A köztudatba a múlt rossz tapasztalatai által megalapozottan mélyen beivódott, hogy egy építkezés beláthatatlan ideig tarthat. Előre nem lehet tudni, mennyibe kerül, a nem megfelelő kivitelezés pedig olyan buktatókkal járhat, amelyek csak később, a használat során derülnek ki, és újabb beruházásokkal orvosolhatóak, ha egyáltalán lehet rajtuk segíteni. A folyamat azonban szabályozott keretek között is bonyolódhat, s közben ugyanazokat az előnyöket biztosíthatja, mint amelyeket könnyűszerkezetes építkezésnél „élvezhetnek” az építtetők. A végeredmény, vagyis az elkészült épület pedig száz százalékban nyújtja azokat az előnyöket, amelyeket a hazai klímához igazodó tradicionális építési módszer biztosítani képes. Nem véletlen, hogy a hazai viszonyok között alapvetően a tégla az uralkodó építőanyag, a téglaházak idő- és időjárás-állósága, az egészségre gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. A problémát nem is az építőanyag, hanem a kivitelezés folyamata okozza, a technológia nem megfelelő alkalmazása, a gondatlanság, a csúszás, vagy a minőségi kifogás oka. Mindez kivédhető, ha a kivitelezés egy olyan rendszerben történik, amelyben a technológiai folyamatok ellenőrzötten, adott műszaki jellemzők betartásával történnek.
És az árak? Közhellyel élve: olcsó húsnak híg a leve. Mit tapasztalunk pl, ha egy-egy 5-6 éves téglaház és könnyűszerkezetes ház értékét hasonlítjuk össze… A téglaházak közismerten értéket képviselnek, nem véletlenül olvasható apróhirdetésekben, hogy „téglaházban eladó”…

Mesterházak téglából
Ez a rendszer a Wienerbergernél Mesterház Minősítése, amely autós hasonlattal élve úgy működik a kivitelezésnél, mint a gépkocsik szervizkönyve a szervizelésnél. A Mesterház Minősítés előírja a szerkezetépítésre vonatkozó műszaki paramétereket, amelyek betartását a kivitelezés során ebben a füzetben rögzíteni kell. Vagyis az építkezés folyamatát lépésről lépésre a műszaki adatok szintjén ebben itt regisztrálják, ami nemcsak a szerkezetépítés minőségére jelent garanciát, hanem egy később bekövetkező esetleges bővítésnél, vagy felújításnál is óriási segítséget jelent. A szerkezetépítés ráadásul pont azért a legkényesebb kérdés, mert éppen ez az, ahol a minőséget egy laikus nem tudja egyáltalán megítélni, mellesleg ezek azok a részei az épületnek, amelyek nem, vagy csak komoly áldozatok árán cserélhetőek. A Mesterház Minősítés csak az egyik tényező, amivel a Wienerberger segít elsimítani az építkezők homlokán gyülekező ráncokat. A másik az a téglagyártóval szerződött kivitelezői partnerhálózat, akik arra vállalkoznak, hogy akár hat hónap alatt, azaz igen gyorsan, fix áron, garanciával építik fel akár típus- akár egyéni terv alapján kulcsrakészen, a Mesterház Minősítés szerint, azzal dokumentálva az épületet.
Ez a kivitelezői kör Budapesten és környékén, valamint a nyugati országrészben már olyan kiterjedt, hogy a Wienerbergerhez fordulóknak egy körzetben több kivitelezőt is ajánlhatnak, a keleti régió egyelőre még nincs ilyen szerencsés helyzetben. A tégláscég csupán közvetítő és minőségellenőri szerepet vállal a folyamatban, összehozza a potenciális partnereket, az építtető pedig a konkrét árajánlatok birtokában választhatja ki a neki legjobban megfelelő vállalkozót, akinek a minőségi kivitelezésére a Wienerberger garanciát vállal. A szerkezetépítés során pontról pontra ellenőrzik, hogy az a Minősítésnek és az abban regisztráltaknak megfelelően zajlott-e le. A teljes épületre természetesen a kivitelező vállal garanciát. A kötbérrel is biztosított fix áras és határidejű szerződés pedig már megfelelő védelmet nyújt az építtetőknek.


További információ:
Wienerberger Téglaipari Zrt.
1119 Budapest, Bártfai u. 34.
Információs vonal: 06-1/464-7040
Tel.: 06-1/464-7030
Fax: 06-1/203-9988
E-mail: info@wienerberger.hu


Kapcsolódó linkek:

Wienerberger Téglaipari zRt.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest