Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Csupa újdonság: falfelületek bevonatai

Gyártói hírek - 2008-03-25 13:03:10


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A MAPEI működését mindig is jellemezte, hogy ha valamelyik új területre anyagokat fejleszt ki, akkor azok egy-egy összetett, az építõiparban időszerű feladatra megoldást kínáló teljes rendszert alkossanak és rendelkezzenek olyan egyedi tulajdonságokkal, amelyek az építés során jelentkező legújabb igényeket elégítik ki a piacon.

Ezt a törekvést igazolja a homlokzati vakolatrendszerek területe, ahol most már teljes és egyedi rendszereket tudunk ajánlani partnereinknek. Kevesen tudják, hogy az 1937-es indulásakor a MAPEI vakolatokat és festékeket kezdett elõször gyártani és csak jóval ezután nyitott más területek felé, mint pl. a burkolási segédanyagok. Talán a történelmi épületekben kiemelkedõen gazdag olasz építészeti kultúra miatt is elõször a mûemléki épületek felújító vakolatrendszerét fejlesztette ki az anyavállalat. Ezen a területen a mai napig rendelkezünk olyan egyedi és különleges termékrendszerrel, amivel mások még nem.

Ez a rendszer a MAPEANTIQUE termékcsalád, amely bizonyítottan a legtartósabb megoldást jelenti a többszáz éves mûemlékek felújítása esetén. A másik, elterjedt felújító vakolatrendszerünk a POROMAP termékcsalád, amellyel a mûemléki épületek homlokzati és egyéb helyeken történõ vakolat-felújítását a mai kor technológiájával is el lehet végezni. Természetesen mindkét rendszer teljes, így az alapozókon, különféle különleges falazó és vakolóhabarcsokon túl a festékek és színvakolatok is rendelkezésre állnak, hogy teljesen, rendszerben lehessen elvégezni a felújításokat. A felújítási munkák anyagainak kifejlesztését követõen fejlesztette ki a MAPEI az új épületek homlokzatképzõ vakolatrendszereit, itt is törekedve a piaci igényeknek való megfelelésnek. Jóval kisebb mennyiségben készülnek pl. homlokzati ragasztott hidegburkolatok, vagy a szerelt homlokzatfal rendszerek, mint olyan épületek, melyek homlokzatát nem hõszigetelõ vakolatrendszerrel készítenék. A hõszigetelõ homlokzati vakolatrendszerek biztosítják az új épületek gazdaságos üzemeltetését. A jellemzõen szálas vagy cellás, könnyû hõszigetelõ lapokkal készült vakolatrendszerek nélkül szinte lehetetlen teljesíteni az épületek hõtechnikai szabványban meghatározott határértékeit, így ezen rendszerek elterjedése rendkívül gyorsan végbement. A MAPEI mára teljesen kifejlesztett rendszerekkel rendelkezik, melyeket szinte minden követelménynek megfelelõ termékek alkotnak. A rendszerek anyagait elsõsorban a felhasznált hõszigetelõ lap speciális tulajdonságai határozzák meg, csak ezután jönnek más szempontok is. A hõszigetelés szempontjából két alapvetõ rendszer van, az egyik a kõzetgyapot hõszigetelõ lapokon alapuló, ún. szálas rendszer, melynek fedõrétege SILEXCOLOR és SILANCOLOR rendszer. A másik a habosított technológiákon alapuló, un. cellás rendszernek a bevonata QUARZOLITE rendszer.
A rendszerek közötti választást a felmerülõ igények alapján lehet behatárolni, attól függõen, hogy melyeik pára vagy hõtechnikai, illetve ásványi követelményeknek kívánunk eleget tenni.

Quarzolite Tonachino finishing
QUARZOLITE rendszer

A QUARZOLITE rendszer akrildiszperziós és mikroszemcsés kvarc alapú, fokozott kitöltõ képességû rendszer, mindenfajta falfelület festésére.
Magas mûgyanta tartalmának és összetételének köszönhetõen kiemelkedõ színtartósság jellemzi. A QUARZOLITE rendszert:
• a MALECH, mikronizált akrilgyanta alapú diszperziós alapozó,
• a QUARZOLITE PITTURA, akril diszperziós, nagyon finom szemcsenagyságú, dekoratív és védõfesték bel- és kültéri felületekre,
• és az QUARZOLITE TONACHINO, akril, közepes szemcsenagyságú, dekoratív, vékony és védõvakolat bel- és kültéri felületekre alkotják.

A QUARZOLITE rendszer a legkedvezõbb árfekvésû, de átlagos páraáteresztõ képességû rendszer. Elsõsorban új homlokzatok kialakítására, de régi homlokzatok felújítására is alkalmas. Meszes és ásványi festékek átfestésére, nemesvakolatok díszítésére, Mész-cementes és hõszigetelõ alapvakolatra és hõszigetelõ rendszer fedõvakolataként is alkalmazható. Belsõ dekorációs célokra is alkalmas.


SILEXCOLOR rendszer

A SILEXCOLOR rendszer diszperziós, módosított káliumszilikát alapú bevonati rendszer. Az aljzattal egybeépül, nem képez filmet, így nem befolyásolja a falazat páraáteresztõ képességét.
Mûemléki épületekre is alkalmazható. A SILEXCOLOR rendszert:
• a SILEXCOLOR PRIMER, módosított szilikát alapú diszperziós fixáló alapozó a felület nedvszívóképességének egyenletessé tételére),
• a SILEXCOLOR PITTURA, egykomponensû, módosított szilikát alapú, osztályozott szemcseméretû töltõanyagokból és természetes fényálló pigmentekbõl álló festék bel- és kültéri függõleges felületekre,
• a SILEXCOLOR TONACHINO, simítóval feldolgozható állagú, páraáteresztõ, dekoratív, szilikátalapú, ásványi vékony- és védõvakolat, bel- és kültéri alkalmazásra, és a SILEXCOLOR MARMORINO, simítóval feldolgozható, igen dekoratív, finomszemcsés, szilikátalapú ásványi bevonatkence bel- és kültéri alkalmazásra alkotják.

A SILEXCOLOR rendszer páraáteresztõ képessége jó, a cementkötésû aljzattal igen hatékonyan együttdolgozó rendszer. Alkalmazásának területe a természetes, ásványi, páraáteresztõ tulajdonsága miatt a MAPE-THERM RW ásványgyapotos rendszer, de sókivirágzás esetén a POROMAP rendszer használatos helyette.


A SILANCOLOR rendszer

A SILANCOLOR rendszer diszperziós szilikongyanta alapú bevonati rendszer. Az aljzattal egybeépül, a párát átereszti, de a vizet lepergeti. Magas öntisztuló képesség jellemzi. A SILANCOLOR rendszert:
• a SILANCOLOR PRIMER, diszperziós szilikon alapú alapozó,
• a SILANCOLOR PITTURA, nagy páraáteresztõképességû és vízlepergetõ, szilikon alapú, diszperziós homlokzatfesték
• és a SILANCOLOR TONACHINO, simítóval feldolgozható állagú, nagy páraáteresztõképességû, szilikongyanta alapú, diszperziós és vízlepergetõ hatású vékonyvakolat kültéri alkalmazásra alkotják.

A SILANCOLOR rendszer a szilikon miatt igen rugalmas, vízlepergetõ tulajdonságú rendszer. A SILANCOLOR rendszer nagyfokú rugalmassága a régi épületeknél, kastélyoknál jelentkezik, ahol az épület mozgásából adódó repedések keletkeznek, mivel megfelelõen áthidalja a és eltömíti a felületrepedéseket. A homlokzatot a kialakítiott réteg vízlepergetõ tulajdonásga miatt megvédi az idõjárás viszontagságaitól.


SILANCOLOR PLUS rendszer

A SILANCOLOR PLUS diszperziós, szilikongyanta alapú, moha, gomba- és algaölõ tulajdonságú festékrendszer. Egyedi kombináció, mely páraáteresztõ és vízlepergetõ tulajdonságai következtében szárítja a falat, csökkenti a hõhíd képzõdést, gomba- és algaölõ komponensei pedig kiölik a mikroorganizmusokat.
• a SILANCOLOR CLEANER PLUS, mohásodás és penészesedés gátló tisztítószer, vizes oldatban,
• a SILANCOLOR PRIMER PLUS, szilán és sziloxán alapú, mohásodás és penészedés gátló szigetelõ alapozó, vizes emulzióban,
• és a SILANCOLOR PITTURA PLUS, nagy légáteresztõ képességû és vízlepergetést biztosító, fokozottan hatékony mohásodás és penészedés gátló, szilikongyanta alapú, diszperziós (védõ)- festék, bel- és kültéri falakra alkotják.

A SILANCOLOR PLUS rendszer a szilikon miatt igen rugalmas és vízlepergetõ. A SILANCOLOR PLUS rendszerben megtalálható a BioBlock (penészesedésgátlás) és a Drop- Effect(vízlepergetés) technológia. Így a felhasználási területe széles spektrumú, mert mind bel- és kültérben, valamint régi felújítandó, vagy megelõzésként új felületekre is alkalmazható,(pl.: megfelelõ szellõzés nélküli fürdõszoba), ahol a magas páratartalom, a levegõben lévõ gombaspórák, és a falak hideg pontjain a páralecsapódás következtében megjelenik a penész. Míg a hagyományos nátrium-hipoklorit nem képes a penész gyökeréig behatolni, a CLEANER PLUS tisztítószer teljesen eltávolítja a behatást okozó organizmusokat.


ELASTOCOLOR rendszer

Az ELASTOCOLOR rendszer rugalmas akrilát alapú bevonati rendszer, elsõdlegesen beton és vasbeton szerkezetek védõbevonataként használatos, de alkalmazható repedezett falazott szerkezetekre is.
Az ELASTOCOLOR rendszert:
• az ELASTOCOLOR PRIMER, nagy behatoló képességû, oldószertartalmú, fixáló alapozó, nedvszívó aljzatokhoz, valamint kipárolgásgátló bevonat javítóhabarcsokhoz,
• az ELASTOCOLOR PITTURA, akrilgyanta alapú, elasztikus, diszperziós festék beton és vakolt felületek védõ és dekoratív festésére,
• az ELASTOCOLOR RASANTE, glettelhetõ, felhasználásra kész, egykomponensû, szálerõsítésû, elasztomer kitöltõ alapozó
• és az ELASTOCOLOR RASANTE SF, nagy kitöltõ képességû, glettelhetõ, felhordásra kész, egykomponensû, szálerõsítésû, elasztomer alapozó alkotják.

Az ELAXTOCOLOR rendszer elõnyösen egyesíti a kiváló páraáteresztést és rugalmasságot. A legrugalmasabb anyagot igénylõ, közúti alkalmazásokra is engedéllyel használható rendszer. Alkalmazható olyan betonszerkezetek karbonátosodás elleni védelmére, amelyek a nagy terhelésbõl származó igénybevétel követ keztében kisebb deformálódásnak vannak kitéve. Használható haszálrepedéses vakolat (akár festett is) védõ és egyben dekoratív hézagmentes, rugalmas bevonataként, vlamint repedésveszélynek kitett, elõregyártott, vékony betonelemek védelmére.

A COLORITE rendszer
kiemelkedõ minõségû festékek, bel- és kültéri alkalmazásra.

• A COLORITE BETON, tökéletes, félig-fedõ, akril festék az ún.'' Látszóbeton'' felületek védelmére ajánlott, a beton és vasbeton szerkezetek négy alapszínében. Az alapszíneken túl a MAPEI egyedi kínálatához tartozik az a lehetõség, hogy a Automatikus Színkeverõ Rendszerrel végtelen választékban elõállíthatók az igény szerinti szürke árnyalatok, s így e féligfedõ festék úgy egységesíti a beton színét, hogy a betonszerû megjelenést, és pl. a faanyagú zsaluzat természetes nyomait megõrzi.
• A COLORITE PERFORMANCE, tiszta akrildisz-perziós festék kül- és beltéri falak védõ és dekoratív festésére, színes, nem piszkolódó, dörzsölés és mosásálló, tartós.

Általánosságban a COLORITE rendszer olyan cementkötésû felületek védõ festésére használható, amelyek ipari légszennyezésû környezetben füstgázoknak és savas esõknek vannak kitéve, illetve védõfestés a karbonizáció okozta károk megelõzésére.

Mapetherm PS rendszer finishing
MAPETHERM rendszer

• A MAPETHERM PS polisztirol hõszigetelõ táblával készített rendszerfajta használata viszonylag kezdeti gazdaságosabb megoldást jelent, és csakis emiatt elterjedtebb, mint a
• MAPETHERM RW ásványgyapot hõszigetelõ tábla alapú rendszerfajta, amely pedig a középületek, többemeletes épületek esetén kerül inkább felhasználásra.

Az épület, építmény megjelenést biztosító fedõbevonat alapanyagának kiválasztásakor a mûszakilag leginkább meghatározó paraméterek a páraáteresztõ képesség és a rugalmasság, és eszerint lehet akril vagy szilikongyanta esetleg szilikát vagy elasztomer. Az alapanyagok közül választott festékbevonatok ecsettel vagy hengerrel hordhatók fel vékony rétegben, illetve a klasszikus, antik vagy mediterrán hatást idézõ bevonatok simítóval készíthetõk. Felületképzõ QUARZOLITE, SILEXCOLOR és SILANCOLOR rendszereink vékonyvakolatot is tartalmaznak.
E színezõ rendszereket a homlokzatok külsõ hõszigetelésénél is alkalmazhatjuk, a MAPETHERM rendszer elmeivel, melyek az alapozó, a ragasztó- és simítóanyag, a hõszigetelõ táblák és a repedések ellen védõ üvegszövet háló, valamint a rendszer kiegészítõ elemeivel, melyek a fém profilok, a dübelek, a sarokerõsítõk és a tömítõanyagok. Expandált és extrudált polisztirol, valamint kõzetgyapotos rendszerünk is rendelkezik a szükséges engedélyekkel. Hõszigetelõ rendszereink új épületek homlokzatának kialakítására és régi épületek felújítása során egyaránt alkalmazhatók, a megfelelõ hõtechnikai méretezés alapján.


ANTIPLUVIOL rendszer

Az ANTIPLUVIOL rendszer diszperziós sziloxánvegyület alapú, nagy vízlepergetõ képességû rendszer láthatóan maradó homlokzatburkolatok színtelen védelmére. Az ANTIPLUVIOL rendszert:
• az ANTIPLUVIOL, kálium-metil-szilikonát alapú impregnálószer,
• az ANTIPLUVIOL S, sziloxán-gyanta alapú színtelen vízlepergetõ felületkezelõ alapozó. Az ANTIPLUVIOL S függõleges vagy lejtõs felületek (homlokzatok) esztétikai megjelenésének megváltoztatása nélküli védelmére szolgál, mint például látható betonelemek, cement-vakolatok burkolótéglák vagy természetes kövek ráfröcskölõ esõvíz elleni védelme.
• és az ANTIPLUVIOL W, színtelen, szilán és sziloxán alapú, vizesemulziós, vízlepergetõ impregnálószer alkotják. Igen gazdaságos és hosszút távon tartós megoldást kínál, s oldószermentessége miatt, egyszerûbb tárolási szabályok érvényesek rá, s használatakor egészségesebb munkakörnyezetet, kímélõbb eszközhasználatot eredményes.

WALLGARD RENDSZER

A WALLGARD rendszer falfirka elleni termékcsalád kõburkolatok tisztítására és védelmére.
A WALLGARD rendszert:
• a WALLGARD GRAFFITI REMOVER GEL, tisztítószer szennyezõdések eltávolításához
• és a WALLGARD GRAFFITI BARRIER, falfirka elleni védelem alkotják. A rendszer alkalmazásával megóvhatjuk az elkészült homlokzatot a falfirkáktól éppúgy, mint a legkülönbözõ természetes eredetû és civilizációs szennyezõdésektõl.

Rendszer felhordását minden olyan esetben javasoljuk új és felújított homlokzatoknál, melyeknél hosszú idõn keresztül, alacsony költség ráfordítással ugyanakkor hatékonyan szeret-nénk megóvni a különbözõ szennyezõdésektõl, környezeti ártalmaktól. Világos színek esetében a gyors koszolódás miatt fontos a felület tisztíthatósága, UV-szürõ hatása révén megakadályozza az erõteljes színek kifakulását.


További információ:
Mapei Kft.
2040 Budaörs, Sport utca 2.
Info telefon: 06-40-4MAPEI (06-40-462734)
Fax:(23)501-666
E-mail: mapei@mapei.hu


Kapcsolódó linkek:

MAPEI Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest