Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Medenceépítés és karbantartás

Gyártói hírek - 2008-06-26 12:26:33


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Már javában tart a nyár, és a meleg időben természetesen vágyunk felfrissülésre. A napi többszöri, kellemes felfrissülést biztosító legideálisabb helyeknek a vizek környezetei, azaz a vízpartok és a medencék számítanak. Amíg általában a vízpartok felkeresésére ritkáb-ban nyílik alkalmunk, a saját úszó- és fürdőmedencénk szabadidőnkben mindig sportolásun-kat és a kikapcsolódás kellemes helyét szolgálják.

Amennyiben saját úszó- és fürdőmedence létesítését tervezzük, azt legegyszerűbben a kertben lehet megépíteni vagy telepíteni, illetve aki épületen belüli medencét szeretne, annak már a ház tervezési programjában szerepeltetnie szükséges igényeit. Nem csak új medence építése esetén, hanem meglévő medencék felújítása során is érdemes figyelembe venni a MAPEI kivitelezési és anyagválasztási tapasztalatait. Az elkészítésekhez pedig a MAPEI biz-tonsággal ajánlja a következő megoldásokat, termékeket.

Medencetestként statikailag méretezett, az előírásoknak megfelelő vasbetonszerkezet kell készíteni, amelyhez nem alkalmazható zsalukő, hanem öntött alaplemezzel, zsaluzat közé öntött oldalfallal kell elkészíteni. A beton bedolgozásának és a megfelelő teljesítményjellemzők elérésére a Mapefluid vagy a Dynamon termékcsaládok folyósító adalékszerei használhatók, amelyek elősegítik a szabványosan sík, tömör és egyenletes felületek létrehozását. A szerkezet munkahézagai Idrostop Mastic-kal felragasztott Idrostop duzzadóképes szalag által válnak vízzáróvá. Ha a belső felületen mégis előfordulnak hibák, egyenetlenségek, úgy azok kiegyenlítése is szükséges, a falakon Nivoplan + Planicrete + víz habarcskeverékkel, a padlón pedig Topcem, Topcem Pronto, Mapecem vagy Mapecem Pronto esztrichekkel úgy, hogy annak tapadóhídjaként a Planicrete + víz + az esztrichkészítés kötőanyaga legyen.

Általánosan elmondható, hogy az így kapott felületek vízszigetelése nem kötelező, ha a vonatkozó előírásokat kielégítő öntött, vízzáró és megfelelően szilárd, tömör, repedésmentes, megfelelő betontakarású vasbetonszerkezet készül vagy ilyen minőségű medencetest áll rendelkezésre a burkoláshoz. Ha e jellemzőkkel nem rendelkezik a medencetest, akkor a kiegyenlített felületeit vízszigetelni kell, amely célra a víznyomásálló, kenhető és szórható Mapelastic az alkalmas. A könnyen bedolgozható, két rétegben felhordandó vízszigetelés első rétegébe teljes felületen Üvegszövet Háló vagy Mapetex Sel, nemszőtt, makrolyukméretű polipropilén szövet, a falcsatlakozásoknál, dilatációs hézagoknál és csőáttöréseknél pedig Mapeband gumírozott textília fektetendő. E szigetelés repedésáthidaló képességének köszönhetően vízzáró marad még a vasbetonszerkezet zsugorodása miatt keletkező hajszálrepedéses felületeken is, illetve kiegyenlíti a vasbetonszerkezet és a burkolat között jelentkező, a szerkezetek különböző hőmozgásából és hidratációs zsugorodásából adódó feszültségkülönbségeket. E felületre kerül felragasztásra a kiválasztott burkolat. Amíg az üvegmozaik fehér Kerabond T + Isolastic megfelelő keverékkel ragasztandó, addig a klinker- vagy kerámiaburkolat Keraflex-szel, Granirapid-dal vagy Elastorapid-dal. Mindig egyaránt meg kell kenni a burkolandó felületet (a vízszigetelés felületét) és a burkolólapot is ragasztóhabarccsal. A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja az esztétikai megjelenést. Amíg a cementkötésű fugák Keracolor FF Flex + Fugolastic normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra, addig lehetőség van a Kerapoxy műgyanta termékcsaládjával, sav- és lúgálló fugák kialakítására is. Falcsatlakozá-sok, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező szí-nekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetőek ki.

A felületképzések tekintetében, ha a betonszerkezetű medencét nem burkolni, hanem festeni szeretnék, akkor annak a Mapelastic vízszigetelő rétege átfesthető a hat alapszínen kívül tetszőleges színekben is választható Elastocolor Waterproof rugalmas festékkel. Ha viszont a betonszerkezetű medence helyett üvegszál erősítésű műanyag medencét kívánnak te-lepíteni, és azt a vonzóbb megjelenés miatt kerámia vagy természetes kőburkolattal burkolni is kívánják, akkor Kerapoxy-val vagy Kerapoxy Adhesive-vel lehet a hidegburkolati anyagokat felragasztani, és a Kerapoxy termékcsalád megfelelő fugázóhabarcsaival fugázni.

A medenceépítés, -telepítés után javasolt betartani az állandó és eseti kezelési, karban-tartási és tisztítási útmutatókat, amelyekkel amúgy a gyakran megtörténő károsításokat elkerülhetjük. A kezelési, karbantartási és tisztítási útmutatókra még inkább figyelembe kell venniük azoknak, akik már kényszerültek medence-felújításra. Mivel a vízminőség megőrzése állandó jellegű vízkezelést kíván, ezért a megfelelő teljesítményű gépészeti berendezéseket és a vízkezelő vegyszereket a megfelelő hígítási arányban tanácsos használni.

A MAPEI fugázóhabarcsai a tisztításon kívül egyéb karbantartást nem igényelnek. Bár szilárdsági jellemzőik jobbak más, normál cementkötésű és epoxi habarcsokénál, ám nagy mechanikai igénybevétellel járó (erős dörzsölés, súrolás, stb.) tisztítási eljárásaik nem javasoltak. A leengedett medencékben a felületet fel kell seperni, a darabos részeket eltávolítani, porszívózni, mosó- vagy fertőtlenítőszerrel tisztítani a kiválasztott, és előírásszerűen hígított szer meghatározott reakció idejének kivárásával, majd leöblíteni tiszta, melegvízzel. A 10 barnál nagyobb üzemi nyomású vízsugaras tisztítások kerülendők. Gőzsugaras tisztítás esetén, az legalább 20 - 30 cm távolságról történjen, és a gőzsugár ne irányuljon közvetlenül a fugákra. A tisztítószer gyártók utasításait figyelembe kell venni. A cementkötésű fugák felületeinek lemosásához használt tisztítószerek kémhatása pH > 3 legyen. Az ettől kisebb pH értékű tisztítószerek legfeljebb 5 percig maradhatnak a cementkötésű fugafelületeken lemosásuk előtt.

A medencetípustól függően teljes vízcsere, a medence teljes tisztítása javasolt privát, közüzemi vagy élmény medencéknél évente egyszer, gyógymedencéknél kéthavonta, és masszázsmedencénél pedig heti egy alkalommal. Vízleürítéshez az épület tulajdonosával, a fürdőüzemeltetővel kell konzultálni. Figyelembe kell venni a víznek a csatornahálózatba történő ereszthetőségének szabályait is. Feszített víztükrű medencék túlfolyócsatornáit, fedőrácsait és különösen annak alját hetente kell kikefélni, kiöblíteni a lerakódások, algásodás elke-rülésére. A túlfolyócsatorna tisztításánál, öblítésénél ne folyjék vissza a víz a kiegyenlítő tartályba. Ezért külön tisztítószelepet kell fölszerelni, amely a tisztítóvizet a csatornába vezeti. A kiegyenlítő tartály alján keletkező kicsapódások miatt annak legalacsonyabb pontján ürítőcsapot kell elhelyezni a kiöblítéshez. A tartályt folyamatosan kell ellenőrizni, és szennyeződések esetén azonnal kitisztítani. A mezítlábas és a relaxáló medencekörnyékek naponta tisztítandók, öblítendők. Az innét elfolyó tisztítóvíz ne jusson vissza a medencébe vagy annak vízkörébe. Szkimmeres medencéknél a szennyeződést és a tisztítószereket a medence környezetében elhelyezett padlóösszefolyóba kell önteni. A nagyközönség által használt medencék teljes tisztítási technológiáit az üzemeltetőnek szükséges elkészítene a helyi ÁNTSZ-szel együtt. Ez magáncélú medencéknél is hasznos segítség lehet. Javasolt még a tényleges takarítás megkezdése előtt a kiválasztott tisztítószerrel, tisztítószerekkel végzett próbatisztítás.

A kivitelezési munkák során ajánlott a választott anyagok száradási- és kötésidejének betartása. A tanácsolt anyagokkal, megfelelő technikával készített medencék gyönyörűek is maradnak, és a pihenését aktívan, hosszútávon szolgálják. A MAPEI világszerte több évtizedes tapasztalattal büszkélkedhet az új medencék kialakítása és a meglévők felújítása területén. Az Olimpiai Játékok és a nagy nemzetközi versenyek megrendezésére szolgáló majdnem minden úszómedencéhez MAPEI termékeket alkalmaztak az ’50-es évektől, és a sportolók, nézők fogadására szolgáló építményekben is széleskörűen alkalmaztak különféle MAPEI termékeket. A medenceépítés magyarországi MAPEI referenciáinak számít többek között a Sárvár Thermál Hotel, Gyopárosfürdő és Győr Thermál Hotel, illetve számos más köz- és magánépület medencéi. A színvonalasan kivitelezett, változatos kialakítású és akár referencia értékű medencék biztosítékot jelentenek minden új és felújításra kerülő medencéhez. A részletes megoldások, és műszaki tanácsadás miatt forduljon a MAPEI Kft. Műszaki Ügyfélszolgálatához, ahol személyes szaktanácsadással is segítjük a szakembereket, magánépíttetőket.


További információ:
Mapei Kft.
2040 Budaörs, Sport utca 2.
Info telefon: 06-40-4MAPEI (06-40-462734)
Fax:(23)501-666
E-mail: mapei@mapei.hu


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest