Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2019.08.25.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Épületszerkezetek megerősítése FRP rendszerek

Gyártói hírek - 2008-07-31 14:05:25


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Számos épület, építmény és teherhordó épületszerkezetük megerősítést kíván. Az állékonysági és biztonságos használhatóságukhoz a megerősítést előidéző ok lehet, hogy vagy valamilyen külső behatás illetve az elöregedés következtében meggyengültek, vagy olyan plusz terhelést fognak kapni átépítések, bővítések következtében, amelyek elviselésére a jelenlegi tulajdonságaik alapján teherbírásuk nem elegendő.

A MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű FRP rendszer nagyszilárdságú szövet alapú kompozit anyagok és a teherhordó szerkezetekhez történő rögzítésükhöz, együttdolgozásukhoz alkalmas gyanták és felületképző simítóanyagok választékát tartalmazza.

A rendszer kiválóan alkalmazható akár a tűz által károsított vagy meglazult betonszerkezetek előre megtervezett helyeken történő, statikailag méretezett helyreállítására és teherbírásra való alkalmassá tétele ott, ahol a keresztmetszet hajlító- és nyírószilárdságának megerősítése szükséges. Nyomott vagy hajlított beton elemek (oszlopok, hídpillérek, kémények) is a szétrobbanásuk, kihajlásuk ellen köpenyezhetők, tartóképességük és szívósságuk javíthatók a rendszer használatával ott, ahol egyidejűleg a keresztmetszet csökkenés kompenzálása is szükséges. Alkalmazásával a boltívek is megerősíthetők, földrengésbiztossá tehetők annak a veszélye nélkül, hogy víz szivárogna át az ív belső felületére. Kétdimenziós szerkezeti elemek, mint például pillérek, lemezek, kis boltívek, tartályok javíthatók a húzófeszültség-görbék pontos menetének ismerete nélkül. A gerendapillér csomópontok rátétezéssel megerősíthetők. Az FRP megerősítést meghatározó legfőbb paraméter nem a rendszer szakítószilárdsága, amely mindig lényegesen meghaladja az igénybevétel nagyságát, hanem a rugalmassági modulusz. Minél nagyobb a rugalmassági modulusz, annál jelentősebb a rendszer által biztosított merevítő hatás.

Az FRP rendszer előnyei a következők. Alkalmazása gyors, egyszerűen beépíthető különleges célszerszámok használata nélkül. Mivel élőmunka igénye alacsony, ezért a megerősítéseket jóval kevesebb számú szakember is el tudja végezni a hagyományos szerkezetmegerősítési megoldásokhoz képest. További előnye még, hogy néhány mm-es vastagsága miatt a kezelendő szerkezet önsúlya és jellemző geometriai mérete lényegében nem változik. Előnyösen alkalmazható még tagolt felületeken, felületrészeken. Mindezekre tekintettel az FRP rendszerrel végzett beavatkozások lényegesen alacsonyabb költségűek a bontási és ha-gyományos szerkezetmegerősítéses, rábetonozásos megoldásokhoz képest.

Az FRP rendszert a következő termékek, termékcsoportok alkotják. Adesilex PG1, Adesilex PG1 Rapido és Adesilex PG2 különböző kötésidejű epoxigyanta ragasztóhabarcsok, illetve Epojet a meglévő teherhordó szerkezetek megerősítéséhez, szerkezeti tömítésekhez. A teherhordó szerkezetek MapeWrap Primer 1 epoxigyantás alapozása utána az egy-, két- vagy négyirányú MapeWrap G vagy MapeWrap C üveg- vagy szénszál szövetek vagy az előimpregnált Carboplate szénszál lemezek, MapeWrap S 30 acélszál szövet a MapeWrap 11, MapeWrap 12, MapeWrap 21, MapeWrap 31 különböző kötésidejű és viszkozitású epoxi ragasztóhabarcsokkal impregnálandók, felragasztandók. Ha fúrással kell a szerkezetbe rúd alakú megerősítést juttatni, a Maperod G és Maperod C pultrudált vagy az előimpregnált Carbotube rudak alkalmazhatók. Amennyiben a megerősítendő fal szerkezete tégla anyagú vagy beton, kő és tufa szerkezetű, akkor simításához, kiegyenlítéséhez a Planitop HDM illetve Planitop HDM Maxi habarcsok használhatók, majd a megerősítést Mapegrid 220 alapozott lúgálló üvegszövet hálóval kell elvégezni.

A szakszerű szerkezet-megerősítésekre jelentős középületi példáknak szolgálnak a „Spenótház” 2005.-re felújított épülete, a Hotel Excelsior (volt SZOT Szálló) jelenleg is zajló felújítása, illetve a Pirelli milánói székházának felújítása. A szerkezetek megerősítéseit érintő részletes megoldások, és műszaki tanácsadás miatt forduljon a MAPEI Kft. Műszaki Ügyfél-szolgálatához, ahol személyes szaktanácsadással is segítjük a szakembereket, magánépíttető-ket.

További információ:
Mapei Kft.
2040 Budaörs, Sport utca 2.
Info telefon: 06-40-4MAPEI (06-40-462734)
Fax:(23)501-666
E-mail: mapei@mapei.hu


Kapcsolódó linkek:

Mapei Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2019. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest