Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.04.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Sötét korszak jön a légkondicionálók után?

Gyártói hírek - 2008-09-16 12:22:05


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Légkondicionálók helyett sötét színek segítségével hűthetjük autóinkat és otthonainkat a közeljövőben. A BASF különleges fekete színezéke a nap infravörös sugarait visszaverve akár 20 fokkal hűvösebb felületet képes eredményezni. Az új technológiának köszönhetően búcsút inthetünk a napsütésben szinte izzó kormánykerekeknek, háztetőknek és épülethomlokzatoknak. A speciális pigment közel tízszer annyi fénysugarat képes visszaverni, mint a szénfekete színezékeken alapuló bevonatok. A fekete színezék megoldást jelenthet a terjeszkedő nagyvárosok egyre emelkedő hőkibocsátásának megállításában is.

Védelem az infravörös sugarak ellen
A városok növekvő felszíni hőmérsékletének enyhítésére és komfortérzetünk jelentős javítására képes a BASF legújabb fejlesztése. A sötét színű felületek a nyári nap fényének elnyelésével jelentős hőt termelnek, izzasztó pillanatokat szerezve ezzel az épületekben, illetve a járművekben tartózkodók számára. A gyötrő forróság fő oka a Nap nem látható infravörös sugarai, melyek a fényenergia több mint feléért felelősek. A leggyakrabban használt szénfekete színezékekkel szemben a BASF fejlesztése egy perilén fekete színezékén alapul, mely a legalkalmasabb az infravörös sugarak visszaverésére. A vállalat Paliogen Black és a Lumogen Black nevű pigmentjei az infravörös sugarak 45 százalékát képesek visszaverni a szénfekete színezékek 5 százalékával szemben. A BASF terméke nem csupán a sötét felületek esetén hatékony, mivel a különféle színek szinte mindegyikében található fekete színezék. A feketétől eltérő színű felületek az új pigmenttel, ha különböző mértékben is, de hatékonyabban állnak ellen az ultraibolya sugaraknak.

Fekete színezék a gyakorlatban
A különleges színezék már több területen is alkalmazásra került. Amellett, hogy a BMW új kabriójának bőrülését is ez a bevonat védi a felmelegedéstől a pigment az Egyesült Királyságban egy BASF bemutatóprojekt keretében is debütál. A Nottinghamben épített ház az alacsony fűtésköltségű épületeket hivatott népszerűsíteni, melynek könnyűacél szerkezetű tetejét is az új színezéket tartalmazó festékkel vonták be.

A sötét korszak fényes jövője
A színezékek a jövőben egyre nagyobb szerepet kapnak a nagyvárosok emelkedő hőmérsékletének csökkentésében is. Az emberi tevékenység következtében a városokban kialakuló hőmérséklet emelkedés a helyi éghajlati viszonyok változásával járhat. Ez a jelenség „városi hősziget” néven ismert. Azok az épületek, amelyek a fekete pigmentet tartalmazó bevonattal vannak ellátva kevesebb hőt bocsátanak ki és ezáltal a folyamat is lelassul. Az új színezék a fuvarozóipart is forradalmasíthatja, mivel a bevont konténerek belsejében is csökken a magas hőmérséklet, ami megóvhatja a szállított termékeket az esetleges károsodástól.

A pigment nemcsak festékek, hanem színes műanyagok készítéséhez is felhasználható, így lehetővé válik az infravörös sugarakat visszaverő műanyag panelok, ablakkeretek és járműbelsők készítése is. A BASF ügyfelei egy CoolSim nevű program segítséggel kiszámíthatják a kívánt színhez szükséges optimális fekete színezék mennyiségét, mellyel a leghűvösebb felszín biztosítható.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest