Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A pára és a szabályozott szellőzés

Gyártói hírek - 2008-09-25 09:00:00


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A lakások szellőztetésének tervezésekor figyelembe kell venni, hogy a napjainkban alkalmazott építőipari technológiák, de különösen a légszigetelt külső nyílászárók mellett, a helyiségek, helyiség-csoportok, sőt többszintes épületek is, a határoló falak, illetve a külső nyílászárók által alkotott zárt rendszerré váltak, megteremtve ezzel a „doboz” effektus kialakulásának lehetőségét.

Nem tartható a korábbi tervezői gyakorlat, mely szerint pl. egy lakás szellőztetése csak a kiszolgáló helyiségekre (konyha, kamra, fürdőszoba, WC) korlátozódik, ugyanis alapvető fizikai realitás, hogy az elvezetni szándékozott levegő mennyiségével arányos légmennyiség utánpótlásáról gondoskodni kell, tehát tudatosan beáramoltatott levegő nélkül nem oldható meg hatékonyan az elszívás bármilyen választott formája.
Tervezett szellőztetés hiányában a belső páratartalom túlzott mértékben feldúsul, amely egyrészt rontja a komfortérzetet, penészesedéssel járó páralecsapódásokat okoz, másrészt a felületeken megjelenő esztétikai hibák mellett károsítja az épület szerkezeti elemeit is.

Az AERECO higroszabályozású rendszer működésével a helyiségek között irányított légforgalom jön létre, melynek során a friss levegő szabályozott módon, a légbevezető elemeken keresztül áramlik a lakószobákba (a zárt rendszerbe), a párával és szagokkal szennyezett levegő pedig a kialakított egyirányú levegőáramlás során, a légszennyezéssel terheltebb kiszolgáló helyiségekbe telepített (fürdőszoba, WC, konyha), szintén szabályozottan működő levegőelvezető elemeken keresztül távozik.
A rendszer légbevezető és- elvezető elemei a belső páratartalom folyamatos érzékelésével, zsaluk nyitásával és zárásával a lakás minden helyiségében, illetve teljes területén, automatikusan és külső segédenergia nélkül szabályozzák a beáramló friss levegő, valamint az elvezetésre kerülő szennyezett levegő mennyiségét, biztosítva ezzel a belső légtérben a mindenkori optimális légcserét és a páratartalmat.

A rendszer működési elvéből következik, hogy szabályozott légcserére azokban a helyiségekben és olyan időpontokban, illetve mértékben kerül sor, ahol arra a lakószobákban az életvitel, szokások (pl. emberi kipárologtatás, zöld növényzet, ruhaszárítás stb.) révén, valamint a vizes helyiségekben (konyha, fürdőszoba, stb.) zajló közvetlen páratermelő tevékenység (főzés mosogatás, zuhanyozás, stb.) következtében a megemelkedett páratartalom indokolja.

Fentiekből következik, hogy a rendszer a tényleges szellőztetési szükségletek szerint és automatikusan szabályozza a légcserét, így az épületszintek, illetve azon belül az egyes helyiségek, helyiségcsoportok szellőztetése egymástól függetleníthető.

Megkülönböztethetünk nappali és éjszakai tényleges szellőztetési szükségleteket, melyek az életvitellel eltérnek egymástól.
Szellőztetési szükségletek nappal
Szellőztetési szükségletek éjszaka

A levegő beáramlása higroszabályozású légbevezető elemek segítségével

A friss levegő beáramlását a lakószobák nyílászáróiba (EMM-716 típusú, standard), vagy ahol erre nincs lehetőség (pl. egyedileg gyártott, íves kialakítású nyílászárók), ott falátvezetéses módon beépíthető (EHT-780 típus)

higroszabályozású, rovarhálóval és külső oldali esővédővel ellátott légbevezető elemek biztosítják.

Nyílászáróba épített légbevezető elem
A megfelelő komfortérzetet nyújtó szellőztetésnek különös jelentősége van olyan lakások esetén, ahol az előírt határértékeket meghaladó külső, járműforgalomból (gépjárművek, villamos, illetve vasúti forgalom), vagy egyéb okokból származó zajterhelést csak a megfelelő hangszigetelési paraméterekkel rendelkező nyílászárók teszik elviselhetővé.
Tervezett szellőzés hiányában két lehetőség van, vagy az ablakok kinyitásakor a lakó kénytelen elviselni a zajokat, ha pedig nem szellőztet, egyrészt a levegő elhasználódik, másrészt a belső páratartalom feldúsul, elindítva ezzel a páralecsapódással járó károsító folyamatokat.
Ezekre az esetekre fejlesztette ki az Aereco Rt. a higroszabályozású légbevezető elemek zajszűrővel ellátott nyílászáróba szerelhető EHA-573 típusú, un. akusztikus változatát, amely kiegészítő tartozék nélkül (pl. akusztikus esővédő) nyitott zsaluállás mellett is 36 dB. zajcsökkentést ér el. A megfelelő kiegészítő elemekkel a hanggátlás 44 dB mértékig növelhető.

Falátvezetéses beépítésű légbevezető elem
A légbevezető elem típusválasztékban külön említést érdemelnek a rögzített és növelt minimum hozamra állított (10Pa nyomáskülönbség mellett típustól függően 11-22-35 m3/h. léghozam), nyílászáróba építhető légbevezető elemek, melyek a nyílt égésterű, kéménybe kötött vagy nem kötött (EMM-916 típus) gázüzemű készülékek (pl. gázüzemű kazán, gáztűzhely) helyiségeiben az égési levegő utánpótlását biztosítják.
Fenti feltételeknek megfelelő akusztikus változat az EHA-753, EHA-755 és az EFA-581, a falátvezetéses szerelésű légbevezető elem típusa pedig EHT-957, 022 vagy az EFT-026.

Tekintve, hogy az említett gázkészülékek a működésükhöz az égési levegőt a környezetükből nyerik, így fokozottan légtömör nyílászárók nem építhetők be, de az Aereco elemek alkalmazásával elkerülhető pl. az újonnan beépített ablakok légtömör jellegének más módon történő megszüntetése (pl. gumitömítések eltávolítása, perforációk).

A párás, szennyezett levegő eltávolítása Aereco levegőelvezető elemek segítségével

Az Aereco szellőztetési rendszerhez tartoznak a páradús, szennyezett levegő elvezetésére szolgáló higroszabályozású légelvezető elemek, melyeket a fokozott pára, illetve szagokat képző tevékenységgel járó helyiségekben kell elhelyezni, mint pl. konyha, kamra, fürdőszoba, WC, garázs, stb.
A légelvezető elemek lehetnek központi ventilátorral működtetett gépi szelőztetési rendszerhez illeszkedő, és gravitációs típusok.

A légelvezető elemek közös műszaki jellemzője a méretezett minimum légszállítás, amely két-háromszorosa a légbevezető elemek hozamainak, így az említett különbség lehetővé teszi a lakóterek közötti irányított és egyirányú légáramlást.

Gépi légelvezető elem
A választékban megtalálhatók az un. csúcshozam elérésére alkalmas légelvezetők, melyeknél fény, illetve mozgás érzékelésére, vagy kapcsolásra egyidejűleg két zsalu nyílik, így a rövid idő alatt termelt, nagy mennyiségű pára eltávolítása növelt légszállítással kezdődik. A zsaluk egyike 20-25 perc késleltetés után záródik, a másik szelepet viszont a beépített páraérzékelő vezérli és azt csak a termelt páramennyiség eltávozása után engedi minimum hozamra bezáródni.

Amennyiben méretezett gravitációs kürtőszellőzést terveznek, úgy a kiszolgáló helyiségekben kialakított légcsatorna-kiállásokba épített Aereco higroszabályozású gravitációs légelvezető elemek, összhangban a légbevezető
VAM típusú központi ventillátor
elemekkel, szabályozottá teszik az elszívást. A hagyományos, szabályozhatatlan gravitációs szellőzéssel szemben elkerülhető a komoly hőveszteséget jelentő meleg levegő indokolatlan kiáramlása (pl. nem tartózkodik otthon senki).

Gépi szellőztetés Aereco légbevezető elemek és helyiségenként felszerelt szívóventilátorok kombinációjával

Lehetséges alternatíva, ha a szennyezett levegő elszívását helyiségenként (WC, fürdőszoba, kamra, konyha) felszerelt egyedi szívóventilátorokkal biztosítják.
Ebben az esetben az Aereco légbevezető elemek és a kereskedelmi forgalomban kapható kis ventilátorok kombinációjáról van szó.

A rendszer optimális működésének feltétele, ha a konyhai és a fürdőszobai ventilátorok kétfordulatúak, nem világításkapcsolóra indulnak, hanem az alacsonyabb fordulatszámon folyamatosan üzemelnek (alapszellőzést biztosítanak), párafeldúsulás estén pedig a páraérzékelők magasabb fordulatra kapcsolják.
Az említett módon megfelelő kommunikáció jön létre a higroszabályozású légbevezető elemek és a ventilátorok között, így létrejön a légutánpótlás és az elszívás összehangolt működése.
A páraérzékelők az adott helyiségben termelt pára mellett – a folyamatos alaphozam következtében – érzékelik a lakás többi helyisége felől érkező szennyezett levegőt is, és biztosítják a légcserét. A megoldással a légbevezető elemek felől, a ventilátorok irányába mutató egyirányú légmozgás megvalósítható.

A szellőztetés megoldásának, illetve a légtér átöblítése különös jelentősége van (bármelyik alternatíva mellett) a közös légterű konyha-étkező, illetve a nappali-konyha-étkező helyiségek esetén.

Az AERECO berendezéseivel megoldott szellőztetési alternatívák kialakításával a cél egy olyan automatikusan működő, szabályozott levegőcsere megvalósítása, amely csökkenti a hőveszteséget, megfelelő komfortérzetet biztosít és megelőzi az esztétikai hibák kialakulását, illetve az épületszerkezetek károsodását.


További információ:
Aereco Légtechnika Kft.
1087 Budapest, Kerepesi út 27/a.
Tel.: 06-1/214-4421
Fax: 06-1/225-0373
E-mail: aereco@aereco.hu


Kapcsolódó linkek:

Aereco Légtechnika Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest