Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.06.05.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Energiahatékonysággal a gazdasági válság ellen

Gyártói hírek - 2009-05-20 10:03:23


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A „Klímavédelem és gazdasági válságkezelés energiahatékonysággal” című szakmai rendezvényen neves előadók tolmácsolásában az építőiparban megvalósítható energiahatékonyság lehetőségei és legfrissebb aktualitásai kerülnek terítékre.


Európában és az Egyesült Államokban az energiafelhasználásunk mintegy 40 százalékáért az épületeink felelősek, csakúgy, mint a szén-dioxid-kibocsátás nagyobb részéért. (Kevesen tudják, de jelenleg az épületek az elsődleges CO2 kibocsátók, nagyobb arányt képviselve, mint a közlekedés, illetve az ipar.) Ennek a felhasználásnak mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható, pedig az így felhasznált energia legnagyobb része pazarlás. A már létező technológiákkal a hűtési és fűtési energiaköltségek akár 90 százaléka is megspórolható lenne.

Magyarországon jelenleg 4 millió lakás található, melyek kb. egytizede épült a korábbi hőtechnikai előírások alapján. Energiahatékonysági szempontból ezeket viszonylag jónak tekinthetjük, viszont az állomány fele (kb. 2 millió lakás) igen rossz energetikai minősítést kapna egy audit során. E mennyiséghez képest az évi 30-40.000 db új lakás nem számottevő mennyiség, így az energiahatékonysági szempontból kiaknázható lehetőségek a meglévő épületállományunkban rejlenek. Itt ne csak a lakásokra gondoljunk, hanem az intézményekre, kórházakra, iskolákra stb., különös tekintettel azokra, amelyeket közpénzeken üzemeltetnek, súlyos milliárdokat elpazarolva az épületek fűtéséhez és hűtéséhez. Ezért az épületállományunk utólagos hőszigetelésében rejlő lehetőségek nem csak egyéni érdekeket szolgálnak, hanem számos közösségi érdeket is támogatnak.

Jelentős átalakítás, korszerűsítés nélkül az épületeink 30-50 évet üzemelnek, ezért a jelen nehéz környezetvédelmi és gazdasági helyzetben még nagyobb körültekintéssel és gonddal kell épületeink tervezése és felújítása során eljárnunk. Az épületek és különösen az intézményi épületek klimatizálásának térhódításának idején, fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy egy helyiség 1 oC-al történő lehűtéséhez közel háromszor annyi energiára van szükség, mint annak1 oC-al történő felfűtéséhez!

Az épületállományunk utólagos hőszigetelésében rejlő lehetőségek tehát nem csak egyéni érdekeket szolgálnak, hanem számos közösségi érdeket is támogatnak:

Csökken az energiapazarlás: Gazdasági szempontból nehezen védhető olyanra költeni, amelynek nincs értéke, eredmény, haszna, a jövőre nézve, s amely költség egyébként megtakarítható lenne.

Fűtési-hűtési költség csökkenés: Aki úgy próbál költséget csökkenteni, hogy lejjebb tekeri a termosztátot az nem takarékoskodik, hanem fázik. Ha a hőszigetelés költségét, mint befektetést vesszük figyelembe igen jó megtérülési idővel számolhatunk, ha pl. 3-4 évet veszünk, akkor 25-30 %-os éves hozamról beszélhetünk, de 10 év esetén is még a 10%.-nál vagyunk (nem figyelembe véve a növekvő energia árakat).

Építmények állagmegóvása: Nagyon fontos, az állagmegóvás szempontjából, hogy folyamatosan karban legyenek tartva az épületeink. Ez nem csak azt kell, hogy jelentse, hogy a kor divatjának megfelelően kicserélem, a belső – esztétikai értékű, és jól látható – burkolatokat, hanem hogy folyamatosan megóvom a homlokzatokat, épületszerkezeteket, gépészeti vezetékek, modernizálva a kor igényihez és az avulás mértékéhez igazodóan.

Értékmegőrzés – értéknövelés: Egy teljes épület bekerülési költségéhez képest az alkalmazott hőszigetelő anyagok költsége nem olyan jelentős, mint amennyivel megemelődik a jól hőszigetelt épület piaci értéke. Látni kell a pénzintézeteknek is, hogy az épületek utólagos energiahatékony rekonstrukciójában, hőszigetelésében, milyen lehetőségek vannak. Alacsony bekerülési költség, gyors megtérülés, értéknövekedés=fedezet növekedés, s nem utolsósorban ha megspórolt energiaköltségeket (amelyet elpazaroltunk volna) hitelfizetésre fordítva hasznosíthatunk.

CO2 megtakarítás: A közlekedés és az ipari tevékenység CO2 szennyezése mellett épületállományunk felelős a széndioxid szennyezés jelentős részéért. Az épületek utólagos hőszigetelése a legjövedelmezőbb CO2 megtakarítási forma. A Rockwool által 2008 évben gyártott termékek élettartamuk alatt 200 millió tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményeztek.

Klímavédelem: A klímaváltozás, a globális felmelegedés szoros velejárója a CO2 kibocsájtás növekedésnek, mely nem csak a fejlődő országokban prognosztizálható. A fejlett országokban is a növekvő jóléti igények miatt folyamatosan növekszik a szennyezés ezért nagy kihívás a jelenlegi szint alá történő csökkentés. Az időben és hatékonyan elkezdett energiahatékonysági beruházások nélkül a vállalások nem lesznek tarthatók.

Fenntarthatóság – fenntartható fejlődés: Amikor fenntarthatóságról beszélünk ritkán jut eszünkbe a hőszigetelés, pedig az élhetőbb környezetünkhöz, és az épületek üzemeltetésének, állagmegóvásának, értékének fenntarthatóságában igen jelentős szerepet játszik, az építőipari gazdaságra gyakorolt kedvező hatásáról nem is beszélve. Az energiafogyasztás csökkentésével, megújuló energiák használatával nem csak a fenntartható fejlődés biztosítható, hanem csökkenthetjük energiafüggőségünket is.

A ROCKWOOL környezettudatos szemléletmód széles körű elterjesztése iránti elkötelezettségének jele e szakmai nap megrendezése is. A rendezvény célja, hogy rávilágítson az építőipar azon területeire, ahol az energiatakarékos megoldások jelentősen hozzájárulhatnak az energiahatékonyság növeléséhez, figyelembe véve olyan klímavédelmi szempontokat is, mint például a CO2-kibocsátás csökkentése.

A szakmai napra 2009. május 12-én, a Tapolcán kerül sor, ahol előadások hangzanak el a Dán Nagykövetség, a Magyar Építőanyagipari Szövetség (MÉASZ), az Önkormányzati Minisztérium és az Országos Főépítész részéről. Az előadások érintik a 2009 végén tartandó koppenhágai klímakonferenciát, a gazdasági válság enyhítését az energiahatékony megoldásokra történő áttéréssel az építőiparban, valamint a hazai energiahatékonysági programokat is.

A szakmai program azonban nem csak elméleti előadásokból áll, a nap második felében lehetőség nyílik a Rockwool Hungary Kft. tapolcai hőszigetelőanyag-gyárának megtekintésére, ahol betekintést nyerhető a fenti célokat támogató gyakorlati megoldások kézzelfogható valóságába.
Az itt – akárcsak a világ többi Rockwool-gyárában - természetes alapanyagból (bazalt kő) készülő kőzetgyapot hőszigetelő anyagok az életciklus analízisük alapján 128-szor több energiát és 162-szer több CO2 megtakarítást eredményeznek, mint amennyit a gyártásuk, szállításuk, beépítésük során felhasználtak.

Nem véletlen, hogy a cég működését az elmúlt két év során 4 rangos szakmai díjjal is elismerték. A fenti célok teljesítését és a Rockwool Hungary Kft. minőségi működésének köszönhetően, termékeik KIVÉT (Kiváló Építési Termék) védjegy használati joggal, Magyar Minőség Háza 2008. díjjal, valamint a nemrégiben kiérdemelt Magyar Termék Nagydíjjal rendelkeznek.


A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest