Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A VELUX bemutatja a Model Home 2020 projektet

Gyártói hírek - 2010-03-16 14:04:51


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A VELUX stratégiai célja, hogy aktív szerepet vállaljon fenntartható épületek fejlesztésében. A Model Home 2020 elnevezésű projekt a stratégia része és ennek keretében célunk olyan épületek létrehozása, amelyek megvalósítják az energetikai és az életminőségi szempontok egyensúlyát. Az épületek dinamikus szerkezeteiknek és külső határoló felületüknek köszönhetően az optimális belső légállapot megteremtése mellett klímasemlegesek maradnak.

Ahhoz, hogy megoldást találjunk a klímaváltozás és az életminőség egymással összefüggő kérdéseire, olyan jövőbe mutató modellekkel kell foglalkoznunk, amelyek ezekre a kérdésekre átfogó, teljes körű választ képesek adni. A jövő építészeinek feladata, hogy az épület megvalósítása, majd a későbbi használat során felmerülő energiaigényt figyelembe véve olyan energiatakarékos megoldásokat alkalmazzanak a házakon, amelyek nem jelentenek kompromisszumot az egészséges beltéri környezet és a kényelem biztosítása szempontjából. Továbbá feladatuk, hogy olyan épületet tervezzenek, amely a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolja az éghajlatra, vagyis megújuló energiaforrásokat használ és alkalmazza az energia megtérülésének koncepcióját.
A VELUX elindította a Model Home 2020 projektet, amely ezt a szemléletet támogatja.

A koncepció folyamatos fejlesztést és tesztelést igényel, ezért hat, valós méretű kísérleti épületet építünk a következő két évben. Valamennyi bemutatóház három fő alapelv figyelembe vételével épül – hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint. A filozófiánk, hogy egy kísérlet többet ér, mint ezer szakértői vélemény.

A Model Home 2020 projketben résztvevő VELUX-rendszer számos különböző elemből áll, amelyek mindegyike a végeredmény magas minőségét garantálja. A tetőtéri ablakok felelősek a természetes fényért, a friss levegőért és az akadálytalan kilátásért. A burkolókeretek biztosítják az ablakok vízzáró és biztonságos csatlakoztatását a tetőfedő anyaghoz. A beépítőtermékek tovább javítják az ablakok hőszigetelő tulajdonságait, és extra védelmet jelentenek az ablak környezetében a páralecsapódás ellen. Az árnyékolók és a redőnyök nem csak a hő és a természetes fény szabályozására adnak lehetőséget, hanem egyúttal hangulati elemek is. A használatot teszik még kényelmesebbé a kézi, elektromos és napelemes távműködtetők. Az intelligens szabályozórendszer (pl. io-homecontrol®) kényelmet, energiatakarékosságot és biztonságot kínál. A napenergiát hasznosító elemek közvetlenül felhasznált melegvíz előállítására és fűtésrásegítésre szolgálnak, optimális hatékonyságot és kényelmet biztosítanak.


A hat kísérleti épület hat helyszínen, öt különböző országban épül fel. A házak a felépítésüket követően 6-12 hónapig állnak nyitva a nagyközönség előtt, de a lakók beköltözése után is folytatjuk a kísérleti épületek megfigyelését, hogy megtudjuk, hogyan alakul a házak teljesítménye a valós életkörülmények és igénybevétel során.

2009-ben Dániában (Koppenhága és Aarhus), 2010-ben Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban épülnek fel a kísérleti házak. A két dániai épület a VELUX és a VELFAC partneri együttműködésében épül fel, de a többi ház is számos helyi és régióbeli partner, építőanyag-gyártó, építész, mérnök és kutató közreműködésével valósul meg.
Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest