Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.12.01.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
Energiahatékonyság és fenntartható életmód VELUX termékekkel

Gyártói hírek - 2010-05-21 10:47:10


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


A VELUX Cégcsoport már régen elkötelezte magát olyan termékek kifejlesztése mellett, amelyek hatékony energiafelhasználást nyújtanak és kihasználják a Nap ingyen rendelkezésre álló energiáját. A vállalat az energiahatékonyságot a fény, a levegő és a hőmérséklet aktív szabályozásával kívánja elérni, mely az aktívház koncepcióhoz vezet el.

A lakások felmelegedése ellen évi 1200, télen a hideg ellen évi 800-1100 órát védekezünk, a köztes 6500 órában pedig érdekünk kihasználni és hasznosítani a napsugárzás által szállított energiát. A hatékony energiafelhasználás szempontjából a VELUX termékek és kombinációik nemcsak igen jó hőszigetelő képességet nyújtanak, hanem a napsugárzásból még a passzív energia kinyerésére is alkalmasak.

Télen az alacsony hőveszteségű ablakok gondoskodnak a legmegfelelőbb módon a fűtési energia benntartásáról. A Napból származó energianyereség érdekében azonban lehetővé kell tenni elegendő napsugárzás bejutását a helyiségbe, így az ablak pozitív energiamérlegén keresztül pozitív hőháztartás biztosítható az épületben költségráfordítás nélkül. A VELUX klíma plusz üvegezésű ablakok képesek optimalizálni a tetőterek energiaigényét és hőháztartását, mivel az átlagosnál jobb hőszigetelésűek, U-értékük 1,3 W/m2K. Ennél kisebb hőveszteségű nyílászáró is található a cég kínálatában, mely extra energiatakarékos üvegezésével (U-érték 0,5 W/m2K) a passzívházak tervezési előírásainak is megfelel. Egy speciális burkolókeret és hőszigetelő keretet alkalmazásával a teljes szerkezet U-értéke 0,82 W/m2K.

A fenti példa is jól mutatja, hogy a beépítőtermékek, főként a hőszigetelő keret haszna télen mutatkozik meg leginkább. Megakadályozza a hőhidak képződését az ablak és a tető csatlakozásánál, így az ablak U-értéke 0,1 W/m2K-nel javul. A fűtési időszakban a lehúzott belső árnyékolók is szerepet kapnak. A VELUX fényzáró roló anyaga 100% poliészterből készül, belül szintetikus védő bevonattal, kívül alumínium filmréteggel, így hővisszaverő tulajdonsága jól kihasználható.

Nyáron a magas hőveszteségű és alacsony napenergia-átbocsátású megoldásokat keresve a legegyszerűbb az ablakok valamilyen külső árnyékolóval történő ellátása. Egy egyszerű külső hővédő roló 95%-kal csökkenti az épületbe érkező hőt, így benn 5-6 fokkal is hűvösebb lehet. A téli időszakban a külső árnyékolók közül a redőny a nagyobb segítség, a hőveszteséget 30%-kal is képes mérsékelni.

Eddig a fűtés-hűtési energia megtakarításáról esett szó, de a VELUX termékek az elektromos áram spórolásában is segítenek. A tetőtéri ablakokon – elhelyezkedésüknél fogva – kétszer annyi fény érkezik be, mint a homlokzaton elhelyezett nyílászárókon, így később kell lámpát kapcsolni sötétedéskor, ha az ablakok tájolását jól oldja meg a tervező. A magasan elhelyezett tetőtéri ablakok távműködtetése is megvalósítható elektromos áram használata nélkül, mégpedig a napelemes VELUX ablakokkal. Emellett a termékpalettában 2005 óta szerepel a fénycsatorna termékcsalád, mely olyan, a homlokzattal nem határos (kisebb alapterületű) terekbe juttat természetes fényt, ahol egyébként csak mesterséges világítás lenne lehetséges.

A termékfejlesztésnek a fenntarthatóságot célzó iránya mellett a cégcsoport aktívan részt kíván venni a jövő fenntartható épületeinek kidolgozásában is. „Model Home 2020” elnevezéssel útjára indított egy kísérletet, amelyben testet ölt az az elképzelés, hogy a természetes fény és a friss levegő hogyan teheti a jövő épületeit klímasemlegessé, és egyúttal hogyan biztosíthat kedvező beltéri klímát és olyan vonzó környezetet, ahol jó élni. A projekt a következő generáció épülettervezési – gyakran az aktívház elnevezéssel illetett – elképzeléseit támogatja. Lényege, hogy a VELUX Cégcsoport több partner közreműködésével hat, a fenntartható építkezés jegyében készülő házat épít fel Európában, melyeket használat közben tesztel 2020-ig. A cég a projekt révén több ismeretet szerezhet a fenntartható építészetről mint fogalomról, de arról is, hogy termékei a jövő otthonaiban milyen szerepet játszanak majd.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest