Legyen az archicentrum a kezdőlapom


Regisztrálok és feliratkozom az archicentrum hírlevelére

2020.07.07.

Keresés

Termékcsoportok

Ügyfeleink bemutatása

CAD csomópontok

CAD elemtár

GDL objektumok

Termékadatlapok

Segédprogramok

Alkalmazási útmutatók

Textúrák

Referenciaképek

Prospektusok

Árlisták


Akciók  Belépés
Loginnév:
Jelszó:
 
Regisztráció
Elfelejtette jelszavát

Szolgáltatásaink

Tartalom hozzáadása

Link hozzáadása

Kapcsolat velünk

FAQ

Közbeszerzésen indulna?
Bízza profikra a papírmunka nehezét! Ajánlattevők teljes körű közbeszerzési képviselete: TriCSÓK Kft.
Problémamentes közbeszerzés!


   Hírek   Eseménynaptár   Linkek   Törvénytár   Intézmények   Pályázatok   Szoftverek   archicentrum
A jövő menedékháza

Gyártói hírek - 2010-06-18 10:54:47


 cikk elküldése  |    cikk nyomtatása


Különleges épület várja a hegyi túrázókat 2009 szeptemberétől a Svájci Alpokban Zermatt felett, közel 3000 méter magasságban. A várhatóan 90%-ban energia-önellátó épület kiemelkedő építészeti megoldásokat és úttörő technológiákat vonultat fel, új fejezetet nyitva a fenntartható építészet történetében. Néhány hónapos működése óta egy fenntarthatósági és egy idegenforgalmi díjat is kiérdemelt.

A Monte Rosa névre keresztelt menedékház tervei közel négy évig hevertek a tervezőasztalon, majd két évig a zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH Zürich) hallgatói dolgoztak rajta. A kivitelezés végül 2008-ban kezdődött el, az épület alapkövét augusztusban rakták le, az alapozást pedig még a tél beállta előtt befejezték. A vasúton, majd helikopterrel az építés helyszínére szállított előre gyártott és helyben összeszerelt elemeknek köszönhetően a ház 2009 nyarán, mindössze öt hónap alatt készült el. Az ETH Zürich és a Svájci Alpesi Klub képviselői szeptemberben avatták fel a tervezők, a támogatók és a szponzorok jelenlétében a Dufour-csúcs lábánál elhelyezkedő, és a Matterhornra néző innovatív épületet. A 120 ágyas menedékház konyhával, étkezővel és fürdőszobákkal
várja tavasztól őszig az alpinistákat. Az emeleti hálószobákban a természetes fényt és a szellőzést VELUX tetőtéri ablakok biztosítják. A VELUX extra energiatakarékos (65-ös) üvegezésű GGL ablakai épültek be a házba. Ezt a 3 rétegű üvegezést kifejezetten passzív házakhoz fejlesztette ki a VELUX vállalat, amelynek kripton gáz kitöltése szintén hozzájárul a nagyon kedvező hőátbocsátási tényező (Ug=0,5 W/m2K) eléréséhez. A passzív szoláris nyereség hasznosítása is magas színvonalú, hiszen az üveg összenergia átbocsátása g=0,45, így a házba bejutó meleg a hűvösebb napsütéses időben jótékony hatással van a túrázókra. A szélsőséges környezeti hatásokkal szemben az ellenálló képességet a középső és a belső edzett üvegtáblák garantálják. Az épület üzemeltetőjének is kedvez ez az ablak, mert a külső üveg specialitása a könnyen tisztuló bevonat, ami lehetővé teszi, hogy a szennyeződéseket az esővíz egyszerűen lemossa.

Magas szintű energia-önellátás
A 2883 méterrel a tengerszint felett fekvő Monte Rosa Menedékház jelenleg Svájc legkomplexebb faépítménye. A csillogó, ezüstszínű fémlemezköpenybe burkolt épület, amelynek déli homlokzatába fotovoltaikus rendszert építettek be, saját energiát termel, és várhatóan legalább 90%-ban energia-önellátó lesz. Az épület tetőszerkezetébe beépített napkollektorok használati meleg vizet állítanak elő és felmelegítik a szellőztető rendszerben áramló levegőt a helyiségek hőmérsékletének szabályozásához. Az évnek abban a néhány hónapjában, amikor a jég olvad, a vizet egy barlangban gyűjti és tárolja a rendszer, így a teljes szezonban vízöblítéses WC és négy meleg vizes zuhanyozó áll a vendégek rendelkezésére. A szennyvizet baktériumszűrővel ellátott mikrofilter-rendszerrel tisztítják, az így keletkező szürkevizet pedig WC-öblítésre, illetve mosásra használják.

A magas szintű energia-önellátást az egyes alkotóelemek együttműködése és az átgondolt energiagazdálkodás biztosítja. A menedékházban alkalmazott technológiát az ETH Zürichben fejlesztett szoftver működteti, és az összegyűjtött adatok (pl.: szobafoglalás, energiatároló-rendszer, meteorológiai állomás) egy számítógépben futnak össze, amely folyamatosan feldolgozza azokat, és a lehető leghatékonyabb energiafelhasználást biztosítja. Ha a későbbiekben bármilyen lépés válik szükségessé – például ha a napsugárzás révén nem termelődik elegendő energia, és kombinált fűtési és elektromos rendszert kell alkalmazni –, a menedékház tájékoztatást kap, és az utasítást automatikusan végrehajtja a rendszer.

Mérföldkő a fenntartható építészetben
A kiemelkedő építészeti megoldásokat és úttörő technológiát egyesítő projekt új fejezetet nyit a fenntartható építészet történetében. Az ETH Zürich a menedékházat a kiváló építészeti megoldások, valamint a fenntarthatóság és a legkorszerűbb technológiák sikeres ötvözésének példájaként szeretné használni. A Svájci Alpesi Klub számára, amely több mint 120 000 tagjával Svájc egyik legnagyobb sportegyesületének számít, az új menedékház megépítése fontos mérföldkövet jelent a menedékházak 145 éves történetében.

A Monte Rosa Menedékház megépítése körülbelül 6,5 millió svájci frankba került. A Svájci Alpesi Klubon és az ETH Zürichen kívül számos támogató és szponzor is bekapcsolódott a nagyszabású terv megvalósításába, köztük a VELUX Schweiz AG is.

Ugyan csak néhány hónapja adták át ezt a különleges építményt, már két díjjal is megtisztelték. Az egyik a Milestone 2009 Díj, amely a fenntarthatóságért járó különdíj a svájci idegenforgalom területén megvalósított kiemelkedő projektek számára. A Pfefferzeichen 2009 Díjat a gasztronómia, a szállodaipar és az idegenforgalom területén elért rendkívüli teljesítményért adják az arra érdemeseknek, és most az idegenforgalom kategóriában a Monte Rosa Hütte kapta ezt a kitüntetést.


Kapcsolódó linkek:

VELUX Magyarország Kft.
A rovat további cikkei

Fény a tanulás szolgálatában
Több fényt!
Bio kőzetgyapottal az egészségünkért
BACHL akció a végfelhasználók számára
Terasz a tetőtérben: mégis hogyan?
Új ROCKWOOL honlap gazdagabb tartalommal
Rovataink

Magyar Építő Fórum hírei
Építőipari hírek
Gyártói hírek
Bemutatjuk
Szakmai szervezetek
Tippek, ötletekHirdetés


archicentrum | Médiaajánlat | | Adatvédelmi alapelvek | Kapcsolat velünk
copyright Interart Consulting Kft. 2002-2020. www.archicentrum.hu
Jogi képviselőnk: Dr. B. Horváth Ágnes ügyvéd, Budapest